Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Tetina hiša

Tetina hiša

Pozdravljeni!

Imam duševno zaostalo teto,ki je do nedavnega živela samostojno v svoji lastni hiši.
Prišlo je do nekega dogodka,pri katerem so jo odpeljali v psihiatrično bolnišnico.
Socialno skrbstvo je dalo možnost,da prevzamejo skrbništvo njeni bratje in sestre.
Ker so se skrbništvu vsi iodpovedali (vendar ne pisno),je skrbništvo prevzela moja sestra,torej nečakinja teti.
O možnosti skrbništva so bili obveščeni čisto vsi,razen mene in moje sestre.
Torej nisva imeli niti možnosti prevzeti skrbništva.
To se vleče sedaj že več kot leto dni,vendar sem izvedela to slučajno,po nesreči.
Teto je dala sestra v dom,pooblaščena pa je tudi,da upravlja z vsem njenim premoženjem,vendar le v korist njej.
Doma plačuje 600€,prav toliko pa je tetin mesečni dohodek.
Poleg tega ima na računu še kar nekaj denarja,s katerim sestra vlaga v njeno hišo,v kateri je že naseljeno več najemnikov.
Denar od najemnikov dobiva ona.
Neki dan,je sestra teto skrivaj pripeljala k sebi domov,da so uradno s teto uredili dokumentacijo,kaj točno ne vem,ampak sklepam,da ji je prepisala hišo.
Sestra za teto praktično ne skrbi,saj dom plačuje z njenim denarjem,od nje ima le dobiček,denar od najemnine,ki gre seveda v njen žep.
Teta sestre ne pozna,nikoli prej je ni videla.

Zanima me,ali s sestro res nisva bili upravičeni,da bivedeli tudi medve,kaj se dogaja in se imeli pravico odločiti?
Kako bo s tem po smrti tete?Ali imajo bratje in sestre še vedno kako pravico do dedovanja,ali je to dokončno?

Hvala!

Pozdravljeni,

iz vašega vprašanja je razvidno, da dvomite v korektnost tetine skrbnice in sumite, da zlorablja svoje pravice, ki jih ima na podlagi dodeljenega skrbništva nad teto, ki ji je bila odvzeta poslovna sposobnost. Poleg tega sprašujete, če ne bi bili tudi vidve s sestro upravičeni do obvestila, da se sorodnici dodeljuje skrbnik.
Glede slednjega je tako, da Center za socialno delo pri imenovanju skrbnika upošteva želje varovanca, če jih je ta zmožen izraziti, ter želje njegovih bližnjih sorodnikov, če je to v njegovo korist. Načeloma CSD sam presodi, kako širok krog sorodnikov bo vključil/ obveščal o samem postopku.
Sicer je pa skrbnica dolžna vestno skrbeti za osebnost, pravice in koristi varovanke in skrbno upravljati njeno premoženje. Premoženje vaše tete se je moralo v trenutku, ko se je skrbništvo vzpostavilo, popisati in oceniti. Vsako leto mora skrbnica CSD-ju predložiti tudi poročilo o razpolaganju s premoženjem, o varovankinih dohodkih (kamor spada tudi najemnina, ki jo omenjate) in izdatkih ter končno stanje njenega premoženja. Za odtujitev varovankine hiše bi bila tudi nujno potrebna odobritev CSD, tako da dvomim, da se je prepis dejansko zgodil, pa tudi če se bi, se ga lahko razveljavi.
Vsekakor pa imate kot varovankina sorodnica pravico, da pri CSD ugovarjate zoper delo skrbnice in če se bo ugotovilo, da je skrbnica zlorabila svoje pravice oz. da s svojim delom ogroža varovankine koristi, bo razrešena.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close