teža 5 mesečnikov je res predebel
Starejši sin je bil zelo debel kot dojenček. Se ne spomnem podatkov ampak sem tudi bila deležna očitkov in pametovanj. Malo po enem letu je shodil in je šla teža samo še dol. Danes se občasno sekiramo saj ima že par let isto težo.
Mlajši je imel težave z naraščanjem teže. Tehtali smo njega, ga ponoči zbujali, hodili v bolnico saj je dolgo časa popil premalo mleka. Mleka danes sploh ne pije, je pa jedec. Danes ima idealno težo.
Jaz ko gledam moje slike sem bila prva leta zelo debela, v prvem razredu sem bila najbolj suha in tako vse šolanje naprej. Nečak enako.
Tako da dokler otrok pije samo mleko odpiši vse pripombe. Ko boste uvajali gosto hrano je pa seveda to početi s pametjo.
Of, res ogromen dojenček, je pa treba tudi upoštevat, kako velik je, sama teža sploh ne pove ničesar. Moja prva punčka je bila ogromna in zato tud težak, pa ni pediatrinja nikoli nič pokomentirala. Plus, važen je še podatke, koliko je bil otrok težak, ko se je rodil. Ker 1 kg na mesec pridobljene mase ni nič posebnega, temveč povsem normalno. Se pa potem to naraščanje teže umiri. In še odgovor na vprašanje. Večina, velika večina ali skoraj vsi otroci začnejo posšpešeno izgubljat maščobo, ko začnejo z gibanjem (že s plazenjem in kobacanjem, ko pa shodijo konkretno pa leti dol smešno hitro). Težava lahko nastopi, če bo otrok res debelo debel in zato ne bo mogel shodit tako hitro, kot bi lahko. ne vem, otroka se gleda tudi kot subjekt, ne le objekt na tehtnici. Ampak ne, to da je dojenček predebel, ni nobena smernica za debelost v mladosti.
Moja 4-mesečnica ima 7,3 kg, a je velika že 70 cm, ker se je rodila velika 57 cm in težka 4 kg, pa je prav vitka. Je pa tudi zelo velika za svojo starost. Nam je pediatrinja dejala, da je pretežka za starost, nikakor pa ne za velikost. Je pa moj mož velik 2 m, tudi prva hči ima pri 3,5 letih že 110 cm in 16 kg. Sama pa sem velika skromnih 160 cm. so se vzele po očiju
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683
poglej v tabelo pri katerem percentilu je za težo in pri katerem za višino.
seveda lahko
če je dojenček predebel, težje shodi…[/quote]
ampak, govorimo 5 mesečniku, ne o 12 ali 16 mesečniku …
dojenčka na dieto ne moreš dat, še posebej če se doji ne, ker niti ne moreš nadzirat količine popitega mleka.
in glede na zapise ostalih, ne otrok, ni predebel.
mah, jaz imam tri otroke, pa je imela prva pri enem letu 13 kg (ogromen otrok, a ne debel), drugi dve pa pri letu in pol komaj 8 kg … problem se je začel s puberteto, ko so podivjali hormoni in se je začelo z nezemeljsko hitrostjo nalagat maščevje. Prej pa trlice.
seveda lahko
če je dojenček predebel, težje shodi…[/quote]
dojenčka na dieto ne moreš dat, še posebej če se doji ne, ker niti ne moreš nadzirat količine popitega mleka.
mah, jaz imam tri otroke, pa je imela prva pri enem letu 13 kg (ogromen otrok, a ne debel), drugi dve pa pri letu in pol komaj 8 kg … problem se je začel s puberteto, ko so podivjali hormoni in se je začelo z nezemeljsko hitrostjo nalagat maščevje. Prej pa trlice.[/quote]
ponavadi so tisti otroci, ki so pri 5 mesecih na zgornji meji krivulje že dolgo preko tega, da bi bili samo izključno dojeni.
soseda ima punčko, tri mesece mlajšo od moje in 4 kile težjo. ampak njej so že pri 3 mesecih namakali kekse v mleko, ker je bila božica lačna.
mah, jaz imam tri otroke, pa je imela prva pri enem letu 13 kg (ogromen otrok, a ne debel), drugi dve pa pri letu in pol komaj 8 kg … problem se je začel s puberteto, ko so podivjali hormoni in se je začelo z nezemeljsko hitrostjo nalagat maščevje. Prej pa trlice.[/quote]
ponavadi so tisti otroci, ki so pri 5 mesecih na zgornji meji krivulje že dolgo preko tega, da bi bili samo izključno dojeni.
soseda ima punčko, tri mesece mlajšo od moje in 4 kile težjo. ampak njej so že pri 3 mesecih namakali kekse v mleko, ker je bila božica lačna.[/quote]
No, moja izkušnja oziroam kar opažam pri kolegicah je pa prav obratna. Dojenje, dojenje, ponoči in podnevi še kar pri 8 mesecih … ker kao uvajanje gh ne gre … in veliko otrok kar konkretno “shujša” ob prehodu na gh … pustimo tistih nekaj izjem, ki štartajo s piškotki ipd. Mleko je hrana na kvadrat. Je daleč od “pijače”.
Moj sin je imel pri 5 mesecih 8600g, se je pa tudi on rodil velik (prek 4kg in 57cm), ni bil debel, vedno so nam rekli, da lepo napreduje in je pač velik. Teža sama ne pove vedno vsega.
Tudi sedaj je večji (višji) kot povprečje, je pa res, da ko enkrat hodijo in divjajo, teža zelo počasi napreduje.
lp