Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek teža 5 mesečnikov je res predebel

teža 5 mesečnikov je res predebel

Moj 5 mesečni sin tehta 89970 g. Govorijo mi, da je predebel, vključno s pediatrinjo. Ali debel dojenček, pomeni, da bo imel težave s prekomerno težo tudi v maldosti? Ali je to vredu ali bo s hojo ta teža šla dol?

8990 g sem mislila 🙂

Predebel je. Za naprej: baje v zgodnjih mesecih pridobljene maščobne celice največkrat ostanejo. Na nek način se “naložijo” in kasneje botrujejo nagnjenosti k debelosti.

Starejši sin je bil zelo debel kot dojenček. Se ne spomnem podatkov ampak sem tudi bila deležna očitkov in pametovanj. Malo po enem letu je shodil in je šla teža samo še dol. Danes se občasno sekiramo saj ima že par let isto težo.
Mlajši je imel težave z naraščanjem teže. Tehtali smo njega, ga ponoči zbujali, hodili v bolnico saj je dolgo časa popil premalo mleka. Mleka danes sploh ne pije, je pa jedec. Danes ima idealno težo.

Jaz ko gledam moje slike sem bila prva leta zelo debela, v prvem razredu sem bila najbolj suha in tako vse šolanje naprej. Nečak enako.

Tako da dokler otrok pije samo mleko odpiši vse pripombe. Ko boste uvajali gosto hrano je pa seveda to početi s pametjo.

Premalo podatkov.

Kakšna je bila porodna teža; kako velik je; kako mesečno pridobiva na teži; ali se otrok doji; mu že uvajaš gosto hrano

Moj otroček je imel pri rojstvu 3200 g. Danes je star 1,5 meseca in tehta skoraj 5000 g.
Verjetno bo imel pri 5 mesecih več, kot ima “gospodičnin” sin. Meni se moj otroček še
zdaleč ne zdi debel. Sploh pa, kako naj dojenčka dam na dieto?

Of, res ogromen dojenček, je pa treba tudi upoštevat, kako velik je, sama teža sploh ne pove ničesar. Moja prva punčka je bila ogromna in zato tud težak, pa ni pediatrinja nikoli nič pokomentirala. Plus, važen je še podatke, koliko je bil otrok težak, ko se je rodil. Ker 1 kg na mesec pridobljene mase ni nič posebnega, temveč povsem normalno. Se pa potem to naraščanje teže umiri. In še odgovor na vprašanje. Večina, velika večina ali skoraj vsi otroci začnejo posšpešeno izgubljat maščobo, ko začnejo z gibanjem (že s plazenjem in kobacanjem, ko pa shodijo konkretno pa leti dol smešno hitro). Težava lahko nastopi, če bo otrok res debelo debel in zato ne bo mogel shodit tako hitro, kot bi lahko. ne vem, otroka se gleda tudi kot subjekt, ne le objekt na tehtnici. Ampak ne, to da je dojenček predebel, ni nobena smernica za debelost v mladosti.

Lahko da me spomin vara ampak se mi zdi, da pri 5 mesecih naj bi podvojil porodno težo in imaš to za orientacijo koliko ima preveč premalo.
Seveda je pa bistven podatek koliko je dolg. Ker več ali manj so vsi okoli 8kg.

Moja 4-mesečnica ima 7,3 kg, a je velika že 70 cm, ker se je rodila velika 57 cm in težka 4 kg, pa je prav vitka. Je pa tudi zelo velika za svojo starost. Nam je pediatrinja dejala, da je pretežka za starost, nikakor pa ne za velikost. Je pa moj mož velik 2 m, tudi prva hči ima pri 3,5 letih že 110 cm in 16 kg. Sama pa sem velika skromnih 160 cm. 🙂 so se vzele po očiju

Možev nečak je bil tudi precej “zalit” dojenček, ki je zelo hitro dobival na teži in bil vedno nadpovprečen kar se tiče dolžine in teže. Sedaj, pri skoraj 3 letih pa je pravi suhec, je pa ostal nadpovprečno velik v primerjavi z vrstniki. Pa tudi nek jedec ni …

Moj ta večji je imel pri 3 mes 6kg…bil je pravi buncek…ves čas dojen. pri 1 letu je imel 10kg, sedaj je pa pravi maneken. Nikjer niti sledu o maščobi.

Moj je imel pri petih mesecih 10kg. Velik je bil pa tudi za enoletnika in ce zdaj pogledam fotke iz casa dojencka, ni bil nikoli debel, zalit, ni bilo niti sledu o blazinicah na rokicah in nogicah. Pomemben podatek je torej velikost.

Naša je ob porodu imela 3200g in 50 cm. Pri 5 mesecih okrog 8 kg ( mislim, da 7750 ?). Nekaj takega. Bila je normalen dojenček.

uf moja pupika še pri 15 mesecih ni prišla na to težo :)))
pa je tudi zgledala malce zalito, preden je shodila.
zdaj pa malo zobki, pa malo vrtec, pa malo viroze, pa se mi zdi, da se mi je posušila.

Tamala je imela pri enem letu 9kg, tavelika je bila čisto povprečna.

A se lahko pri petmesečniku govori o debelosti ?

seveda lahko
če je dojenček predebel, težje shodi…

http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683
poglej v tabelo pri katerem percentilu je za težo in pri katerem za višino.

seveda lahko
če je dojenček predebel, težje shodi…[/quote]

ampak, govorimo 5 mesečniku, ne o 12 ali 16 mesečniku …
dojenčka na dieto ne moreš dat, še posebej če se doji ne, ker niti ne moreš nadzirat količine popitega mleka.
in glede na zapise ostalih, ne otrok, ni predebel.
mah, jaz imam tri otroke, pa je imela prva pri enem letu 13 kg (ogromen otrok, a ne debel), drugi dve pa pri letu in pol komaj 8 kg … problem se je začel s puberteto, ko so podivjali hormoni in se je začelo z nezemeljsko hitrostjo nalagat maščevje. Prej pa trlice.

seveda lahko
če je dojenček predebel, težje shodi…[/quote]

dojenčka na dieto ne moreš dat, še posebej če se doji ne, ker niti ne moreš nadzirat količine popitega mleka.
mah, jaz imam tri otroke, pa je imela prva pri enem letu 13 kg (ogromen otrok, a ne debel), drugi dve pa pri letu in pol komaj 8 kg … problem se je začel s puberteto, ko so podivjali hormoni in se je začelo z nezemeljsko hitrostjo nalagat maščevje. Prej pa trlice.[/quote]
ponavadi so tisti otroci, ki so pri 5 mesecih na zgornji meji krivulje že dolgo preko tega, da bi bili samo izključno dojeni.
soseda ima punčko, tri mesece mlajšo od moje in 4 kile težjo. ampak njej so že pri 3 mesecih namakali kekse v mleko, ker je bila božica lačna.

pogleda po tabeli, glede na teži in višino
pomembno je koliko je imel pri rojstvu.

naš je imel pri rojstvu 3700 in 54 cm, sedaj je 8 mesecev star in ima že več kot 10 kil, je po teži in višini na največji točki

mah, jaz imam tri otroke, pa je imela prva pri enem letu 13 kg (ogromen otrok, a ne debel), drugi dve pa pri letu in pol komaj 8 kg … problem se je začel s puberteto, ko so podivjali hormoni in se je začelo z nezemeljsko hitrostjo nalagat maščevje. Prej pa trlice.[/quote]
ponavadi so tisti otroci, ki so pri 5 mesecih na zgornji meji krivulje že dolgo preko tega, da bi bili samo izključno dojeni.
soseda ima punčko, tri mesece mlajšo od moje in 4 kile težjo. ampak njej so že pri 3 mesecih namakali kekse v mleko, ker je bila božica lačna.[/quote]

No, moja izkušnja oziroam kar opažam pri kolegicah je pa prav obratna. Dojenje, dojenje, ponoči in podnevi še kar pri 8 mesecih … ker kao uvajanje gh ne gre … in veliko otrok kar konkretno “shujša” ob prehodu na gh … pustimo tistih nekaj izjem, ki štartajo s piškotki ipd. Mleko je hrana na kvadrat. Je daleč od “pijače”.

Pri 6 mesecih naj bi dojencek podvojil porodno tezo. In ce po pravici povem, ko pogledam otroke v vrtcu se kdaj prav zamislim. Eni so taki bajsi, da ne morejo normalno sportat.

Moj sin je imel pri 5 mesecih 8600g, se je pa tudi on rodil velik (prek 4kg in 57cm), ni bil debel, vedno so nam rekli, da lepo napreduje in je pač velik. Teža sama ne pove vedno vsega.
Tudi sedaj je večji (višji) kot povprečje, je pa res, da ko enkrat hodijo in divjajo, teža zelo počasi napreduje.

lp

Moj sin je bil izkljucno dojen, pri 5 mesecih je imel 9.5 kg. Ko je zacel z gosto hrano in se plazit, je teza stagnirala, sedaj je precej suh sestletnik.
Pediatrinja Tanc je bila takrat mnenja, da teza ni problem, ker se samo doji. Ce bi dadajali, pa je druga situacija. Pa se prav je imela 🙂

New Report

Close