TEŽAVA S CSD-jem- DOKAZOVANJE NEOBSTOJA ZUNAJZAKONSKE SKUPNOSTI
Spoštovani!
Sem samska mama s 4-letno hčerjo. Sredi marca sem dobila pravnomočno sodbo o skrbništvu nad hčerjo, določitvi stikov, višine preživnine. Z zunajzakonskim partnerjem sva živela skupaj 7 let, leta 2011 je skupnost razpadla, on se je odselil v najemniško stanovanje. Marca 2012 je bilo prodano naše skupno lastniško stanovanje zaradi nezmožnosti plačevanja kredita, ki je padel name.Tudi jaz sem šla živet v podnajemniško stanovanje oz kasneje v hiško, kjer sem začasno prijavljena, pri mojih starših sem stalno prijavljena (zgolj v izogib stroškom vsakokratne izdelave novih osebnih dokumentov ob morebitnih selitvah). On se je maja 2013 odselil nazaj v svoj rojstni kraj k svoji mami.
Ker ni bil pripravljen sodelovati pri urejanju skrbništva, stikov in preživnine, se je le to zavleklo in smo uredili šele sedaj, skoraj 2,5 leti po razpadu skupnosti.
In zdaj k težavi, ki se pojavlja pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Do lanskega poletja otrok ni hodil v vrtec, s septembrom pa je šla v javni vrtec,ki je v kraju moje zaposlitve, torej tudi v tretji občini, če gledamo glede na kraj stalnega in začasnega bivališča. Vso dokumentacijo sem uredila na pristojnem CSD v kraju začasnega prebivališča.Dobila sem otroški dodatek in subvencijo vrtca. Ko je bilo treba decembra ponovno vložiti vlogo, sem to storila, nato pa sta CSD iz kraja začasnega prbivališča (CSD A) in CSD iz kraja stalnega prebivališča (CSD B) začela prelagati nalogo oz. odgovornost eden na drugega in so pošiljali dokumentacijo iz enega v drug kraj oz. so si odstopili postopek kakor sami temu pravijo.
Takoj, ko sem dvignila sodbo na pošti, sem kopijo posredovala pristojnemu CSD B, ki zdaj po novem vodi postopek za uveljavljanje otroškega dodatka in znižanega plačila za vrtec. Istočasno je isti CSD meni poslal poziv, naj vlogo dopolnim z manjkajočimi dokazili. In sicer od mene poleg kopije pravnomočne sodbe (so me poklicali naknadno, da so jo dobili) zahtevajo še dokazilo o neobstoju zunajzakonske skupnosti – izjave dveh prič (sosedov, ne bližnjih sorodnikov), podane na zapisnik po kazensko in materialno odgovornost.
Tole zadnje dokazilo me je zelo zmotilo. Sprašujem se, kako je lahko pričanje dveh sosedov dokaz, ki je nad pravnomočno sodbo sodišča? To se mi zdi skregano z logiko oz. z zdravo kmečko pametjo. Oz. v tem dokumentu se sklicujejo samo na ZUP, pregledala sem vse dokumente ZUP-a na Uradnem listu in tudi vlogo http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/sociala/obr_8_45_upjs_sprem_www.pdf, kjer nikjer ni navedeno, da mora biti taka izjava priložena. Torej gre za samovoljno odločanje nekega CSDja, kjer si sami izmišljujejo pravila in pozivajo vlagatelje k dopolnitvi vlog. Kateri zakon ali pravilnik zahteva podajanje takih dokazil? Nikjer nisem zasledila tega.Verjetno ga ni.
Na CSD A so postopek izpeljali brez takih dokazil, ničesar niso zahtevali, nobenih prič in sem dobivala otroški dodatek, pa tudi subvencijo za vrtec so izračunali.
Kako so lahko vsi postopki uradnih ustanov resnični s potrditvijo izjav nekih prič, celo sosedov? Potemtakem je po njihovem izjava ene sosede večvredna kot pravnomočna sodba okrožnega sodišča v Novem mestu? Zame je to skrajno žaljivo, ker sem pošten in iskren človek, ki se nima nikakršnih namenov okoriščati s sredstvi iz javnih financ.
Ničesar ne prikrivam, ne živim z nekdanjim partnerjem, sem samska mama z otrokom in z veseljem jih povabim, da se pridejo o verodostojnosti podatkov sami prepričati k meni na dom, če menijo, da mislim državne inštitucije prinašati okrog z lažnimi podatki. Rada bi le, da moj otrok dobi, kar mu po zakonu pripada.
Resnično sem razočarana nad takim, ponižujočim ravnanjem CSD B. Rekla bi, da v vsej dokumetaciji, ki jo imajo na razpolago o meni, izključujejo sami sebe oziroma dokaze, ki se hranijo pri njih. Najbolj verodostojen postopek pa se mi zdi, da me preverijo doma, kjer nimam kaj skrivati, zato jih bom povabila, da naj se prepričajo sami, seveda brez najave.
Ali vas lahko prosim, da napišete vaše mnenje s pravnega vidika, ali lahko tako postopajo? Kako naj postopam sama? Imam 8-dnevni rok.
Najlepša hvala za vaš odgovor in prijaznost!
Lep pozdrav,
Mici17
Spoštovani,
na podlagi 10. člena Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev se pri ugotavljanju povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana upoštevajo poleg vlagatelja še zakonec oziroma oseba, s katero vlagatelj živi v zunajzakonski skupnosti, ter otroci in pastorki, ki so jih vlagatelj ali oseba iz prvega odstavka tega člena dolžni preživljati. Če starši ne živijo v zakonski ali zunajzakonski skupnosti, se pri ugotavljanju materialnega položaja upošteva tisti od staršev, kateremu je otrok dodeljen v varstvo in vzgojo.
Na podlagi četrtega odstavka 10. člena ZUPJS se domneva, da med dvema osebama, ki nista sklenili zakonske zveze, obstaja zunajzakonska skupnost ne glede na njen čas trajanja, če se jima je rodil skupni otrok in ne gre za enostarševsko družino, in ni razlogov zaradi katerih bi bila zakonska skupnost neveljavna.
Na podlagi prvega in tretjega odstavka 165. člena ZUP, uradna oseba, ki vodi upravni postopek ,odloči, ali je treba kakšno dejstvo dkazovati ali ne, glede na to, ali utegne to dejstvo vplivati na odločitev v zadevi. V skladu s to pravico se CSD poslužuje tudi dokazovanja kot je to v vašem primeru.
S spoštovanjem!
POZDRAVLJENI PRI ZAVAROVALNICI SEM PRED 7 LETI SKLENIL NALOŽBENO ZAVAROVANJE JUNIOR. POLICA JE PISANA NA OTROKA JAZ SEM ZAVAROVANA OSEBA.V MESECU JUNIJU SEM PREDLAGAL ZAVAROVALNICI ODKUP ZAVAROVANJA ZARADI FINANČNE STISKE(dokazila) ZAVAROVALNICA MI JE ODKUP ODOBRILA GLEDE NA TO DA JE POLICA NA OTROKA JE POSLALA SOGLASJE NA PRISTOJNI CENTER ZA SOCILNO DELO (csd) csd JE PREDLAGAL DA ODPREMO PUPILNI RACUN NA OTROKA IN csd UPRAVLJA S SREDSTVI. JAZ SE NISEM STRINJAL PREDLAGAL SEM DA ODPREMO OSEBNI RAČUN OTROKA IN JAZ UPRAVLJAM S SREDSTVI SAJ SEM JAZ PLACEVAL OBROKE IZGUBIL 800 EUR ZARADI PADANJA NALOŽBE.SEDAJ SMO NA DVEH BREGOVIH OTROKU NDIMO VSE NI V POMANJKANJU
.KAJ NAJ STORIM.
Spoštovani,
Za odsvojitev ali obremenitev stvari iz otrokovega premoženja starši potrebujejo soglasje centra za socialno delo (111. člen ZZZDR). Če so si v navzkrižju koristi staršev in otroka, je treba otroku postaviti kolizijskega skrbnika (213. člen ZZZDR). Kolizijskega skrbnika postavi center za socialno delo – lahko pa sodišče na podlagi 82. člena ZPP postavi začasnega zastopnika med notarji, odvetniki in drugimi strokovno usposobljenimi osebami, vendar na predlog tožeče stranke, ki v tem primeru krije stroške.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.