Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Težave po vrnitvi s porodniške

Težave po vrnitvi s porodniške

Pozdravljeni!

V podjetju sem redno zaposlena za nedoločen čas od leta 2001 kot poslovna sekretarka.Leta 2004 sem nastopila porodniški dopust, ki pa se mi je ta mesec iztekel. Ko sem prišla v službo ( delam krajši delovni čas do otrokovega 3. leta in sicer od 13:00-17:00 – na delodajalčevo zeljo ) me ni čakalo ne delovno mesto, ne delovne naloge, ki sem jih opravljala pred nastopom porodniške. Delovno mesto je zasedlo dekle, ki me je nadomeščalo v času odsotnosti ( sedaj je že zaposlena za nedoločen čas, vendar se ne vem na katero delovno mesto, vsekakor pa opravlja moje bivše delovne naloge ), jaz pa opravljam delo telefonistke. Naj povem še, da do nastopa porodniškega dopusta nisem prejela opisa del in nalog, tako da pričakujem da bom to prejela sedaj. Ali mi mora delodajalec dati naloge kot sem jih imela pred porodniško ali mi lahko da nove naloge, se pravi delo telefonistke? Kakšen naziv delovnega mesta mora pisati v novi pogodbi v kateri bo krajši delovni čas? Delovni prostor, ki sem ga imela je prav tako zasedlo to dekle, meni pa so »kao« zaradi pomanjkanja prostora prinesli mizo, stol in laptop kar v skladišče ( čeprav vem, da bi se v celotni pisarni našel bolj primeren prostor ), med kupe prospektov in ostale šare, kjer nimam niti dnevne svetlobe. Vse to je tiha kazen, ker sem izsilila kar mi po zakonu pripada – to je krajši delovni čas. Kako pa je s plačo? Mi jo lahko zniža, ali mi pripada polovica bruto zneska prejetega zadnjic pred porodniško? Spoštovana gospa, zanima me kakšne so moje pravice in kam se lahko obrnem po pomoč.
Vnaprej hvala,
JožiKa

Opisan primer je očitno diskriminiranje delavke – matere, zato ne oklevajte, ampak se po zaščito obrnite na inšpekcijo za delo.

Prav nobenega razloga ni, da ne bi po vrnitvi s starševskega dopusta opravljali enakega dela kot predtem, seveda tudi za (najmanj) enako plačilo. To, da vas je v tem času nadomeščala druga delavka in da delodajalec mogoče zdaj ne ve, kam bi z njo, pač ni vaš problem.

Nova pogodba o zaposlitvi s krajšim delovnim časom mora biti v vseh podrobnostih najmanj enako ugodna kot tista, ki je veljala pred vašim nastopom starševskega dopusta, le delovni čas naj bo določen kot krajši. Predvsem naj bo jasno zapisano, da je to začasen dogovor (za določeno obdobje do otrokovega tretjega leta starosti) in da se nanaša samo na delno skrajšanje delovnega časa, v vsem ostalem pa je pogodba enaka kot prej. Ko bo to obdobje minilo, spet stopi v celoti v veljavo prejšnja pogodba – to naj bo zapisano tudi v tem novem dogovoru.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close