Naslovnica Forum Starševski čvek težave pred zanositvijo

težave pred zanositvijo

Spoštovani,

stara sem 24 let in v fazi ko že malce razmišljamo o otročku. Oglašam pa se vam, ker mojo željo spremljajo tudi zelo hudi dvomi. Boleham za premajhnim delovanjem ščitnice in jemlčjem Euthyrox 50mg.
Zanima me sledeče ali je s to diagnozo res povezana:
1. težavna zanositev
2. kakršna koli okvara ploda
3. ali z UZ lahko to ugotovijo pravočasno
4. kretenizem (?!)

Ali so morda še kakšne posledice, ki bi se lahko poznale otroku?

Večinoma poznam mamice, ki so po porodu zbolele za ščitnico, nikogar pa ki bi imel s tem težave pred zanositvijo…izkušnje ostalih zalo zaželene, da mi spodijo slabe misli 🙁

Hvala!

Moja scitnica je bila prevec aktivna in ker se ni umirila so mi jo unicili z radioaktivnim jodom. Od takrat vsak dan jemljem hormone, ki bi jih morala proizvajati scitnica. Na zacetku je bilo malo strasljivo in sem se pocutila kot invalid ampak scasoma se navadis. Pred kratkim sem dobila drugega otroka in vse je OK. Med nosecnostjo je potrebna vecja kontrola in zelo vazno je, da dobivas dovolj hormonov, raje prevec kot premalo. Premalo hormonov lahko povzroci motnjo, ki jo omenjas. Zato je vazno, da nosecnost nacrtujes pod strokovnim zdravniskim nadzorom.
Lep pozdrav in veliko srece !

Sandya, sva približno istih let z istim problemom, ki me spremlja že tam iz srednje šole. Moja ščitnica sicer ravnotako premalo deluje, jaz sem jemala Vobenol pol tabletke, sedaj pa že dve leti ne jemljem nič, ker je bilo kao ok, samo moram sedaj spet it malo na pregled, ker jo čutim. Ko sem jaz o tem spraševala specialista, me je čisto pomiril in rekel, da je nosečnost lahko popolnoma normalna, samo držat se moraš jemanja hormonov in redno hodit na kontrole. Če se tega držiš, s te strani do okvar na otroku ne bi smelo priti, ravnotako naj ne bi bilo problemov z zanositvijo.
Je pa kar nekaj takih vprašanj predstavljeno pod forumom Hormonske motnje, tako da si morda še tam poglej. LP

Hoj!

Meni so pred slabim mesecem tudi diagnosticirali premajhno delovanje ščitnice (Hashimoto) in jemljem po 25 ug Euthyroxa na dan.

Ker že kar nekaj časa “delamo” na drugem otročičku, sem se seveda pozanimala tudi v zvezi s tem.

Premajhno delovanje ščitnice je lahko ovira, ker lahko izostane ovulacija. Če redno jemlješ predpisane hormone, se ti to načeloma (zaradi ščitnice) ne bo zgodilo. Prav tako je dovolj visoka koncentracija tiroksina potrebna za normalen razvoj zarodka v prvem tromesečju, potem pa otrok že sam tvori dovolj ščitničnih hormonov.

Če boš zanosila, boš morala pogosteje hoditi na kontrole TSH, T3 in T4, saj zna hormonski “koktejl”, ki se zgodi ob začetku nosečnosti, porušiti sicer normalne koncentracije. Pojdi k svojemu tirologu takoj, ko ugotoviš da si noseča.

Zdravilo, ki ga prejemaš ne povzročilo nobenih napak, kot jih opisuješ.

Za bolj podrobne informacije pa je najbolje, da se obrneš na dr. Pirnata na forumu Hormonske motnje.

Pa brez panike.

LP, 8)