Težave pri zapisovanju audio CD-jev
ZDRAVO!
Pred dobrim tednom sem kupil 2 paketa CD medijev ( praznih cd-jev) ACER 24x. In prvič odkar imam cd writer imam težave pri snemanju audio cd-jev. Namreč, ko kliknem na gumb Record mi ponavadi že kar pri zapisovanju prvega tracka preneha snemati in vrže ven obvestilo:
The following error has ocurred during recording the disc:
Buffer underrun. Writing stopped beacuse the data was sent too slow.
Write error (GRI_write Blocks).
Error Code:00010001:73000c00
Error position :Track1Block728-disc Position 728.
No in tako je cd za v kanto, za v smeti.
Ker sem v zadnjem tednu dni tako zmetal proč že 9 cd-jev mi gre stvar počasi na živce.
Imam CD zapisovalec TEAC CD_W 516 EB 16/10/45, kupljen je bil novembra lani(nov). Za snemanje uporabljam program “Win onCD”. poleg tega programa imam še Nerota v Slo. verziji, vendar pa mu nekako še manj zaupam , kot pa temu ki ga uporabljam sedaj.
Vprašanja :
Ker ne nameravam več denarja metati v kanto kar tako brez veze, me zanima kaj je narobe s tem zapisovanjem? Ker moja Angleščina ni ne vem kako na višku nekako sklepam, da so bile datoteke za snemanje poslane prepočasi.Ali bi pomagalo , če bi zmanjšal hitrost snemanja iz sedanjih 16x recimo na 8x.? Imam možnost reguliranja speed recorda in sicer; 4x., 8x, 12x in 16x.
Torej kaj je naenkrat narobe z zapisovanjem. Naj povem, da sem posnel že okoli 70 CD-jev ( za osebno rabo seveda), pa nisem imel še nikoli takih problemov.
Aja še tole: Ali se tudi vam kdaj dogodi, da vam kakšen komad cd zapisovalec preprosto ne posname, ampak čas predvajanja cd-ja teče dalje, na cd-ju je pa tišina?
Prosim za pomoč.
lp
Posavec
Živjo Posavec,
naj začnem od zadnjega konca: do težav pri predvajanju posameznega komada (ali celo med snemanjem) lahko pride, če kot izvorne datoteke za audio cd uporabiš mp3 datoteke. Včasih mp3 normalno igra, na playerju snemalnega programa pa ne (tišina). Tak mp3 se sicer da popraviti, samo ne vem s kakšnim orodjem, menda ni čisto pravi mp3 format.
Večina starih mačkov priporoča snemanje audio cd-jev pri nižjih hitrostih, čeprav mi ni jasno zakaj. V čem je razlika med zapisovanjem normalnih data cd-jev in audio?? Morda je tak cd primernejši za predvajanje na drugih komponentah (na stolpih, v avtu,…), ki imajo včasih manj kvaliteten predvajalnik kot računalniki.
Če doslej nisi imel težav pri snemanju audio cd-jev, ne vidim razloga, da bi bilo kaj narobe s hitrostjo. Čeprav nisi napisal, kaj pravzaprav snemaš: cd copy iz originalnega neposredno na praznega, napraviš najprej image na disk in od tam skušaš zapeči, ali delaš mixe z diska wav + mp3 ali same mp3?
Poskusi vseeno kak cd zapeči z Nerotom, saj je simpl ko pimpl, ne boj se ga. Če ga nisi navajen, zapeci najprej na RW cd, ki je itak dobra rešitev za večkratno testiranje in ugotavljanje napake.
Včasih je za nekatere cd-je potrebno posodobiti firmware pekača, čeprav je treba biti pri tem posegu previden, ker poti nazaj ni – lahko ga po tem še bolj seka.
Še zadnja možnost: poskusi z drugimi znamkami cd-jev. Nisem prepričan, da je Acer najboljši za audio zapise (vendar je tip cd-ja težko razlog za napako, ki jo omenjaš). Poskusi še Philips, Sony, TDK ali Mitsui.
Kaj točno pomeni buffer underrun, ne vem – domnevam, da pride do prekinitve enakomernega pretoka podatkov med zapisovanjem, kar avtomatsko prekine snemanje. Včasih je lahko razlog tudi kakšen delujoč program, ki zmoti mašino, hudo fragmentiran disk, pa tudi napaka na samem pekaču. Podobne težave so se pojavljale na nekem Plextorju, ki je ‘kao’ dobra roba, po dveh updatih firmwara so se zadeve malo izboljšale, zaupamo pa mu še vedno ne.
Wow, kako dolg sem bil,… upam, da ne tudi nerazumljiv.
Veliko sreče in čim manj zafušanih plošč ti želim!
lp Tajfun
Bom pa jaz začel iz prvega konca 🙂
Pekači, ki niso opremljeni z Burn proof (ali yamahinim Waste proof) delujejo na način, da podatke, ki jij pečemo, najprej spravijo v svoj predpomnilnik, iz njega pa potem na cd ploščo. Podatki morajo iz predpomnilnika(buffer) konstantno prihajati, če jih zmanjka potem se peka konča s uničenim cdjem (in to je buffer underrun).
Ker je buffer ponavadi velik okoli 4Mb to pomeni (pri tvoji 16x hitrosti snemanja), da lahko disk preneha pošiljati podatke pekaču za nekaj manj kot 2 sekundi.
Rešitv je sigurno znižanje hitrosti. Pa tudi to, da med peko na računalniku ne počneš nič drugega, posebej še če nimaš najhitrejše mašince.
Za tišino med komadi je pa lahko krivo to kar je napisal Tajfun, lahko imaš tudi pofedlano wav datoteko (čeprav novejši WinOnCD to že zna preverit), lahko pa je tudi to, da ti je peka vmes padla (npr buffer underrun), na cdju pa je že zapisana lead in sled (kjer je TOC tabela, v kateri piše število in dolžina komadov). In tu je razlika med peko glasbenih cdjev, ker večina glasbenih formatov potrebuje najprej pisanje lead in sledi, pri podatkovnih cdjih se pa vse naredi na koncu, ko so podatki že napečeni.
No tud jest upam da je tole kej razumljivo 🙂
Težave s snemanjem se pojavijo , ko pečem mp3 datoteke, ki jih imam na HD -ju v audio file, ki ga zapečem na cd. Napravil sem tudi okoli 10 cd-jev z mp3 , je pa normalno brez težav zapeklo.
Tisto o predvajanju in tišini: Ko posnamem audio cd ( iz mp3 v audio file) in, ko potem ta zapečeni cd spustim na glasbenem stolpu se včasih zgodi enostavno ,da kak komad ni posnet ( tišina , playtime komada pa teče)ostali komadi naprej pa spet normalno delajo. Cd-je sem uporabljal že vse mogoče od Pioneer, do Toshiba, etc…. pa vse do Smartbuy, ki so res poceni in nametani na rolo, pa doslej problemov ni bilo. Le teli ACER-jevi ga zgleda nekaj bixajo.
Ja tisto o manjkajočih komadih se mi dogaja pa na vseh znamkah cd-jev.
lp
Posavec
Poskusi en tak mp3, ki ti na posnetem cd-ju ne špila, predvajat z diska, ampak s snemalnim programom. Če tam ne igra, je mp3 narobe zapisan in ga je treba popravit.
Kako je s predvajanjem takih ‘tihih’ komadov na računalniku?
Si poskusil kakšen drug program. Meni je najbolj simpatičen Roxio Creator 5.0, vsaj vizualno.
Ja tisti “tihi” komadi z Mp3 predvajalnikom delajo normalno.
Pa še nekaj: Ko se mi je na enem cd-ju pojavil tak “tihi” komad, sem vzel nov cd, posnel komade še enkrat ( iste v enakem zaporedju) in je posnel normalno. Tako , da zgleda da snema lih kakor se mu zdi.
Poleg Win onCD in pa nerota imam še program clone cd, ki pa ga po pravici povedano sploh še nisem preizkusil tako, da nimam pojma kako izgleda in kako se snema:)))))
lp
Posavec
Ja človek božji,zakaj pa si ne kupiš en CD RW in delaš z njim poskuse ?
Tako ti ne bo treba več metati denarja v koš.
Buffer Overrun se pojavi, če imaš medij s katerega snemaš (pri tebi je to HDD se mi zdi) in pa CR-RW na istem IDE kanalu, če pa nimaš burn-proofa, potem pa nič početi med snemanjem in pa hitrost daj na manjšo. Probaj dat CD-RW na drug IDE kabel (samo če imaš gor CD-ROM, glej da ne pišeš direkt iz CD na CD-RW, ker se ti bo pojavil isti problem) in zadeva bi morala delovati v redu. Če imaš oba medija na istem IDE se podatki pošiljajo tako zgoščeno, da morata obe napravi izmenoma prenehovati pošiljati podatke -> potem pa že veš kaj je narobe :))
Menim, da ni tako pomembno, kako imaš priključene enote, saj mu je doslej bolj ali manj v redu snemalo. Posavec, poslušanje tihih komadov – v mislih sem imel predvajanje s programom za snemanje in ne winamp…:) Probaj!
Ja, saj nisem imel v mislih Winampa, ampak v sklopu programa Win onCD je tudi en majhen predvajalnik, in tisti mi komade ( tudi tistega, ki je bil tihi) normalno igra. Kot sem že dejal, sem poizkusil iste komade in po istem vrstnem redu kot so bili na CD-ju, kjer je bil gor tudi “tihi” komad še enkrat posnet na nov CD in je posnel normalno brez “tihih” posnetkov. Tako , da res snema kot se mu zdi.
Menda bo res najboljša rešitev kot je predlagal comp, kupiti CD RW in potem snemati in , če bodo še težave preprosto pobrisati vsebino CD-ja in posneti na novo.
Hvala vsem za izčrpne odgovore.
LP
Posavec
Ja, dokler ni poizkusil z Audio CDjem. kar probaj eno od naštetih stvari (IDE kanal, počasnejše snemanje…)
Pa,če ima vklopljen DMA ,za hard disk in recorder.
Še ena pametna 🙂 Sedaj maš tolk stvari, ni hudič de ne bi deloval!
Ja zgleda , da bo zdaj OK. Sem zmanjšal hitrost recorda na 4x in včeraj posnel potem 3 cd-je in …..guess what ? Deluje.
lej še nekaj me zanima. V prejšnjem postu je bilo napisano nekaj o DMA za hard disk in recorder. Naj mi prosim kdo tole kaj bolj pobližje in bolj laično razloži, ker nimam blage veze v čem je stvar.
lp
Posavec
DMA je Direct Memory Access
To pomeni,da ima CD rom imn hard disk direkten dostop do pomnilnika.
Če tega nimaš vklopljeno,potem gredo podatki mimo procesorja,kar pa zelo upočasni ves sistem.
Če nimaš vklopljeno,potem ti CD rom en poln CD na trdi disk kopira kakšnih 5 minut,če pa imaš,pa mora to narediti v 2 minutah.To velja za 54x CD pogon.
S kazalcem pojdi na “Moj računalnik” ter stisni desno tipko,ter izberi “lastnosti”
Potem izberi “upravitelj naprav”
Potem pa pojdi na CD rom,ter dvoklikni na pogon,potem bo se ti odprlo novo okno,kjer izberi lastnosti in tam odkljukaj DMA ter ponovni zaženi računalnik.
Isto še potem naredi za Recorder,ter za hard disk.Za hard disk nekje je,nekje ne,pač odvisno od računalnika.
Če tega nimaš,potem ne moreš snemati pri višjih hitrostih.
Za HDD imaš pri IDE ATA/ATAPI controllers, potem pa na primary in pa secondary channel daš properties pa advanced -> potem pa DMA if avalliable
Forum je zaprt za komentiranje.