Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Težave s kislino( zgaga)

Težave s kislino( zgaga)

Lepo pozdravljeni 🙂
Star sem 23 let. Že kar nekaj časa imam težave s kislino. Pred cca 2. mesecema sem odšel do lekarne po Nolpazo Control( katero mi je priporočal Farmacevt), ker je bilo stanje nevzdržno. Skoraj karkoli sem pojedel, me je čez cca eno uro začelo peči od želodca proti požiralniku, prisotna slabost, občutek vračanja hrane v požiralnik, itd… Med 14 dnevnim jemanjem Nolpaze se je stanje povsem umirilo. Po prenehanju, so se težave čez 2 dni ponovile. Odšel sem do osebnega zdravnika, kateri se je odločil, da jemljem Nolpazo še en mesec. Mesec je minil, zdravnik se je odločil, da me pošlje na odvzem vzorca blata. Želi preveriti, da ni prisotna HelicoBacter Pylori. Z Nolpazo sem moral prekiniti za 7 dni. Stanje se je po 2 dneh nejemanja ponovno poslabšalo. Je imel kdo podobno izkušnjo? Mi je čudno, da mi Nolpaza ni pomagala praktično nič v tem času? Zahvaljujem se za vsak odgovor. Lep pozdrav

Zamenjaj okolje in prostor.

Kaj točno mislite s tem?

Psiha in zelodec gresta z roko v roki. V bistvu cela prebava:) jaz sem imela isto sceno, na gastroskopiji so ugotovili, da imam zelodcno kilo. Lahko da ti bodo na daljsi rok pomagala druga zdravila. Stres vse skupaj poslabsa. Predvsem pa pazit kaj, kdaj in koliko jes. Ce je pa HP, potem pa itak predpisejo antibiotik. Se pa pred testom za HP dva tedna ne sme konzumirat dolocenih zdravil za zelodec ali antibiotikov. Srecno

Če ni HB, preizkusi še z izločevanjem hrane. Najprej nekajdnevni post samo s čajem (voda, čaj in če ne gre drugače tudi sladkor), ki ti ustreza, pozor tudi čaj (pijača) je lahko sprožitelj zgage. Ko umiriš želodec pa vsak dan 1 vrsta hrane, npr jabolko, drug dan kruh, tretji dan banana… in piši dnevnik hrane in zgage. Hrano po kateri se ti pojavi zgaga za nekaj časa izloči iz prehrane (cca 3 mes). Mogoče te samo zdaj nekaj iritira, možno pa, da je več ne boš mogel jesti brez posledic. Telo ti nekaj pripoveduje – poslušaj ga;)

Nolpaza zavira izločanje kisline, ni učinkovalo, ker niste odpravili vzroka!

Zelo verjetno je, da je prisotna tudi helicobacter pylori in še ta je posledica nepravilne prehrane.

Iz prehrane črtaj vse mlečne izdelke in mleko! Čim manj mesa še posebno svinjine, ne jest jajc
Vsa beljakovinska hrana dviguje kislino, To se dogaja z zamikom, to kar poješ danes te jutri zvije in potem traja par dni, da se zadeva umiri.
Zelo pomembno je piti veliko tekočine – voda, če je telo dehidrirano se izloča več kisline. Ne pit sokov in gaziranih pijač.

Pomaga surov rdeč koren, če ga zgrizeš (boljši od tablet), kuhan krompir, če je hudo popij sodo bikarbono. Za umiritev želodca popij na tešče 0,3 olja – orehov, bučni ali olivni. Olivni je pikanten, prva dva sta boljša , a ne smeta imeti žaltavega okusa

kolmežev čaj

poskusi s kozarcem radenske

Kako bi pa farmacevstka industrija prezivela, ce ne bi kupovali njihovih izdelkov. Nikakor. Zaradi taksnih ljudi kujejo ogromne dobicke.

Po letij jemanja zaviralcev ugotovis, da pomaga samo zacasno. Kaj mi pomaga v isti meri: zjutraj na trsce 3 dc Donata Mg in zvecer zeliscne Noacid tablete, ne sirup. Najbolj mi skodi kava. Aja, bakterije nimam, imam pa kilo.

Imela sem tako zgago, da se nisem smela sklonit in nič pobrat s tal(npr.listje po tleh pobrat). Tableti brez recepta niso pomagali. Nato mi zdravnik napiše recept, zgaga preneha.
Ampak takoj ko popopram jed (poper, kajenski poper,čili-vse kar je pekoče) spet neznosna zgaga. Niti pikice popra ne sme biti v jedi. Enako po čokoladi ali nutteli. Sladkor mi ne dela težav.
Stres je enako škodljiv kot poper.
Nekatere tablete na recept so za doplačat in si takoj ob 10€. Ker nisem vedela ali jih bom morala trajno jemat, sem izbrala tiste brez doplačila. Pomagale so ravno tako, sedaj jih več ne jemljem.
Torej odstrani pekoče začimbe, čokolado, nuttelo in stres. Srečno.

Rmanov čaj pomaga.

Drugače pa si od Sanje Lončar preberi knjigo Konec zgage in ostalih želodčnih težav.

Tole ni povezano s hrano pri tebi. Pomojem preveč premlevaš nekih stvari in potem udari na želodec. Sam boš to vedel če je res. Pa še neki je. Velikokrat težave z zgago izvirajo iz jeter(mogoče je problem v žolčnih kamnih). Tole zdaj bolj ugibam. Če odkrijejo vzrok v jetrih, veš kaj jetra pomenijo ane. Rešit bo treba čustvene blokade, ne s hrano ker te so posledice tvojih čustev in ti ven udari kot zgaga(gre vse v obratno smer kot si sam želiš). Je lažji spremenit prehrano kot prepucat čustva, je bolj enostavno v narekovajih ja, ampak neko slepilo da ker začneš jest bolj zdravo ne bo zgage.

Dejansko si moraš sam najti, kaj ti sproža stanje – je pa želodec vedno povezan s psiho oz stanjem napetosti (stres).
Ko urediš psiho, tudi ostalo izgine – kar lahko preveriš npr na počitnicah.

Staro – tudi uradno – zdravilo je kislo zelje. Še posebej tekočina kislega zelja. Kozarec tega zjutraj, velikokrat reši situacijo za cel dan.

Na splošno pa je pri stanju povečanega izločanja kislin koristno jesti in piti bazične zadeve. Primer je tudi Donat. Vsako hrano ali pijačo lahko pomeriš z lakmusovimi lističi ali trakom (velikokrat se dobi v lekarnah) pa boš videl Ph…
Sam te zadeve zadnja leta enostavno rešujem z jedilno sodo bikarbono, če me ravno popade; Cca četrt ali tretjino čajne žličke v 3 dcl vode in pij po požirkih. Mešanica pa jo komot šibkejša ali tudi močnejša – kar pač potrebuješ.
Kolikor sem uspel sam preštudirati je nekaj vnosa bazičnih snovi itak koristno za telo.

Sam se borim tudi z depresijo. Mogoče je tudi to vzrok.

Aha vse jasno. Vedno so neki vzroki. Glede Donata pa naj povem da ni vsak za vsako vrsto zgage, ker jih je več vrst. In včasih lahko Donat še poslabša stanje. Če probaš boš videl.

https://www.lekarnar.com/clanki/gerb-zgaga-in-druge-tezave

https://slv.medicalpasifik.com/limon-povyshaet-kislotnost-ili-ponizhaet.htm

Kupi si sodo bikarbono. V vsaki trg. Cist neki malga stane 1e.
Pol zlicke pomesaj v deci vode. Spij.
Ti bo olajsal za en cas.
Lahko pa ti rata slabo in bos bruhal. Se v stiku s kislino speni in vcasih gor uddari. Ti kr zbruhaj visek kisline bo slo ven.
Pa ko lezis mej zg del telesa visje.
Ostalo so ti pa napisal.

Najprej, ljudje božji, je treba ugotoviti, ali gre sploh za precec kisline ali,premalo, ker so simptomi enaki. Zato zaviralci pri premalo kisline ne pomagajo,ker jo je premalo!!!! Vse lepo razlozo lončarjeva v knjigi, ki jo je zgoraj en priporočil. V bistvu jemanje zaviralcev prot črpalke še poslabsa zadevo. Ker ne mores jemati tablet kar celo zivljenje,ane. Je pa res zelodec zelo oživčen, lahko pa ti tablete proti depresiji večajo ali,manjsajo kislino? Kislina je pa nujno,potrebna za clovekovo delovanje. Treba se bo umiriti. Pojdi velkokrat v narvo,gozd, globoko dihaj,se sproscaj,poskusi se umirirti. Jej le trikrat dnevno, to pomaga meni v nulo, ker se želodec vdraži in dela,le trikrat na dan, ni prigrizgov. Vkljuci jabolčni kis, za katerega pravijo, da pomaga pri prevec ali premalo kisline, jaz bi ga pila čistega, tako mi paše,,iRecimo,zjutraj z vodo. Probavaj stvari. Se enkrat povem, jaz sem imela hude probleme s pokasljevanjem po cele ure,bila sem pred zivcnim zlomom jedla sem na vsake dve tri ure kaksen prigrizek. Zdaj striktni trikrat na dan, pa jem lahko karkoli,tudi papricirano, mastno,ni da ni.

Tudi jaz imam kilo 2 cm, pa me zanima kako veliko imate tisti, ki so vam jo tudi ugotovili.

kje imate bolečine bo zgagi, mene zelo boli zadaj v hrbtu, riga se mi, slina mi gre gor, boli me tudi spredaj na sredini..

Zadaj v hrbtu me ni nikoli bolelo, vse ostalo pa enako kot tebe.

Jaz ti predlagam, da zjutraj na prazen zelodec popijes 0,2 (stamperl) domace slivovice. Po kosilu 0,5 in po vecerji 1 dl.

Ja tud v hrbtu boli.
Ne vsakega ampak tudi.
Za takojsno pomoc
Soda
Skoda da nedrzi dolg.
Ko te sili na bruhanje je najboljs zbruhat visek. Ti bo boljs

Ja tud v hrbtu boli.
Ne vsakega ampak tudi.
Za takojsno pomoc
Soda
Skoda da nedrzi dolg.
Ko te sili na bruhanje je najboljs zbruhat visek. Ti bo boljs
[/quote]

koliko sode? z vodo?

Pol zlicke v deci vode…mesi da se cimbolj raztopi. Tist k ostane na dnu ne rabis pit

New Report

Close