Težave s sinom
Irma230, 31.03.2025 ob 10:30
Irma230, 31.03.2025 ob 10:28
Stara forumašica, 30.03.2025 ob 19:50
Daj ga raje vprašaj, če ve, kaj smo Slovenci za Italijane
Naj ti.pomagam
Prvi italijansko-slovenski slovar – knjižica z letnico 1607, v kateri je italijanski duhovnik Alasia da Sommaripa zbral 2600 italijanskih gesel, hkrati pa jo sestavil kot nekakšen vademekum za italijansko govoreče, ni zanimiva le zato, ker je edini ohranjeni izvod tega slovarja, temveč tudi zato, ker njen naslov – Vocabolario Italijano e Sciavo – izpričuje, da je bilo imenovanje Slovencev s slabšalno oznako sciavo/ščavo nekoč ustaljena praksa.
Sciavo izvira iz srednjeveškolatinskega imena S(c)lavus, torej Slovan, vendar je slabšalen zato, ker vsebuje tudi pomen suženj.
No pa naj še jaz tebi malo pomagam. A veš, od kod izhaja italijanska beseda Ciao? Iz besede schiavo. Med seboj so se pozdravljali, v prevodu “sem tvoj suženj”, torej sem ti na voljo narediti uslugo oziroma se lepše sliši še danes uporabljan izrek “at your service”. Torej so sami sebe označevali za sužnja. Tako kot smo tudi mi nekoč odpirali vrata drugim, odstopali sedež na avtobusu…
Malo več samozavesti, pa bo boljše. Da pa Slovenci še danes nismo najbolj priljubljeni med evropskimi narodi, je pa tudi res. Ampak jaz bi se vprašala, zakaj oziroma bi delček krivde poiskala tudi pri sebi, ne le pri drugih.
Citirala sem Staro forumašico.
Vem tudi to, vem.
Vem pa tudi, kako kar precej Italijanov gleda na Slovence, smo kar tam v istem rangu, kot pa prebivalci juga Italije za severnjake.
Kakorkoli, avtoričin sin se ceni previsoko, motijo ga ljudje, ki so po njegovem mnenju manj vredni od njega, pa čeprav zaradi okoliščin, na katere ne in zase in ne oni zase niso imeli nobenega vpliva.
In kot pravim, je kar verjetno, da bo še kdaj razočaran, še posebej, ko bo ugotovil, da lahko boljšo službo dobi tudi kdo drug, ne on.
Najprej, to ke njegov problem ne tvoj. Drugače mu pa razloži o karmi. Naj se pomiri. Tudi mene, po pravici to moti. Sploh, ker se jaz matram v službi, eni pa pač ne. Če bo nestrpen, se to čuti, in ga bo kdo pretepel. Naj se nauči gledat stran, vsest, na drug konec predavalnice. Razloži mu, naj se umiru. Fokus, da na študij. Če se bo z njimi ukvarjav, lahko dobi del njihove energije. Karma vse reš. Povej, mu, naj se ne sekira, zakon karme deluje ves čas. Naj postane dober. Tako, ga bodo najeli bogati in je rešeno. Vsi moramo živet. Kaj je to, kak arhitekt, modni oblikovalec?
A veš, kaj sem se zdele spomnila. Na morju, je ena punčka, rekla m9ji hčerki, da se ne bo z njo družila, ker se druži samo z bogatimi. Povedala, sem njeni mami. Rekla, je ah otroci, se pravi, da je to zraslo na njenem zelniku. Veš, kaj se je zgodilo. Bankrotirali so. In prodali vikend na morju. Mi ga pa prenavljamo. Evo tolk. Dejansko smo bili bolj bogati, samo nismo kazali. Pa si prepričana, da je tvoj sin najsposobnejši? Pa, če ga prehiti una punca z najbolj mastnimi lasmi? Joj prejoj. Jaz sem včasih mislila, da lase šparam, če jih ne umivam. Sedaj jih pa perem na 2 dni.
Tvoj sin je odraz tebe, to se pravi,da nimaš pojma o vzgoji.Padla si na celi črti.Sram te je lahko, da si ga tako vzgajala.Enkrat bo dobil ta svoje,ker je tak rasist.Tudi obrne se lahko vse v teh časih in mogoče boste vsi lahko na socialni.Treba je spoštovati človeka kakršen je.Vsi niso bogati, so pa mogoče bolj pametni kot tvoj otrok.Boste padli na trda tla brez skrbi.