Težave z eksternim diskom (USB)
Podatki, ki jih zapišem na zunanji USB disk, so po ponovnem zagonu le-tega neuporabni. Disk sem nastavil na “slave”, vključujem in izključujem ga varno…
Kaj lahko še storim?
Vsem lep pozdrav!
Albin
Žal nisi napisal katero zunanjo USB enoto imaš.
Ampak čisto verjetno je da so driverji zanič za tvoj OS.
Poizkusi poiskati na NET-u novejše..
Ali pa napiši malce vbeč o tvojem OS okolju vključno z USB enoto..
lp
Res sem skopo opisal zadevo, se opravičujem!
Pred časom sem zamenjal trdi disk v svojem PC-ju starega pa vgradil v zunanje ohišje z lastnim napajanjem in IDE/USB adapterjem (upam da sem prav napisal).
Uporabljam Win ME, ki tovrstne zadeve navidez prijazno podpira. Po priključitvi zunanjega diska ga sistem prepozna in mu dodeli črko pogona, obenem pa omogoča tudi varno izključitev med delovanjem. Na videz kar lepo deluje! Zunanji disk (10,5GB) bi rad uporabil za varnostne kopije (foto,video,programi). Ko nanj skopiram datoteke in jih na njem poženem je vse še OK! Tudi video lahko pogledam. Problem se pojavi ko (po protokolu ki ga uporablja Win ME) odklopim zunanji disk in ga nato znova priklopim (vse poteka navidez brez težav) ter poskusim pogledati datoteko so npr. *.doc čisto v redu, *.jpg imajo v vodoravnih pasovih premaknjene in povsem spremenjene barve, *.mpeg so na pogled nerazpoznavni zvok pa prekinja in hrešči… Enako se zgodi če omenjene datoteke kopiram nazaj na osnovni disk in jih tu poženem. So pa videti (z raziskovalcem) povsem v redu. Morda še to, disk sem po vgradnji v zun.ohišje formatiral in pregledal z “temeljitim” Scandisk-om.
Upam, da sem situacijo vsaj malo pojasnil.
Če mi lahko glede na opisano še kaj svetujes, bom vesel.
Hvala
Lep pozdrav !
Albin
Živjo…
Hmmm bi rekel hmmmm…
Pri tebi vidim kar nekaj vprašanj (težav):
1. Nisi napisal kakšna škatla je to kjer imaš disk, namreč
jaz mislim, da moraš za to škatlo na Net-u dobit driverje, obrni škatlo okrog
in poglej kaj piše spodaj – oznaka ??
2. Kako imaš škatlo povezano z računalom ?? Če je navaden USB kabel – kako
imaš izvedeno napajanje HD, namreč če imaš klasični (navaden) USB kabel
imaš lahko zaradi njega težave?????
lp
Zdravo!
Hja, škatla je univerzalna, namenjena montaži CD-rom pogona ali 3,5 disketnika ali HDD in je “no name” (made in China), USB pa je ScanLogic-ov 2.0. Gonilniki so na netu (veliko razlicnih), oznake na čipu pa ne vidim, bom moral razdreti zadevo.
Škatla ima svoje napajanje (220 V), USB kabel je videti povsem navaden, morda nekoliko debelejši, s prozorno izolacijo.
Tuhtam, da imaš verjetno prav, očitno originalni Win ME gonilnik ni povsem kos napravi, na (škatli) priloženem CD-ju pa tiči le driver za Win 98. Uvoznika škatle danes nisem dobil po tf. upam da mi v ponedeljek uspe.
Zaenkrat hvala za pomoč in lep konec tedna!
Albin
Spet jaz!
Po vseh peripetijah z mojo ExDiskŠkatlo ti sporočam končno diagnozo: Napaka je definitivno na kontrolerju, hardwer torej…
Aleluja!
Lep dan ti želim!
Albin
Bine !
Poizkusi disk nastaviti kot single, mislim, da bi ti potem celo
moralo delati !!
Poizkusi preden se začneš “vozakati” na servise..
lp
Forum je zaprt za komentiranje.