Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Težave z psičko Border Collie

Težave z psičko Border Collie

Pozdravljeni,
(Preden me boste zasuli z neprimernimi komentarji, moja psička je čistokrvna z rodovnikom, kupljena od priznanega vzreditelja, ni iz delovne linije temveč iz razstavne. Z njo sem hodila v pasjo šolo, tečaje, dnevno se z njo ukvarjamo, tako da iz te strani res ni problem. Da ne bo pomote, z psi sem odraščala že kot majhna, nisem začetnik, je pa to zame prvi pes te pasme).
Psička je bila sprva res super, celo umirjena proti svojemu značaju, sprejela vsakogar, se cartala, uživala v družbi otrok in ostalih ljudi, kar naj bi bila prej izjema kot lastnost border colliev. Psička je dopolnila 2 leti in na enkrat, kot da se ji je obrnilo. Slišalo se bo smešno, ampak vse se je začelo z sosedovo mačko. Mačka se je na našo parcelo prišla pocartat, kaj ni nič neobičajnega. Na kar je psička naenkrat začela nenormalno cviliti (prej bi to lahko opisala kot psihotično dretje, ki ga še nikoli nisem slišala), zagnala se je v mačko in jo zmaličila do te mere da je muco bilo treba dati uspavat. Bila sem šokirana, saj do tega trenutka od nje takšnega vedenja nisem bila navajena. Še lajala ni na nikogar, ne da bi koga ali kaj namerno poškodovala. Sprva sem se tolažila in si mislila ok, mačka je bila na njenem teritoriju in kaj pa vem…
Na kar pride včeraj mimo brat s svojim psom, (najina psa se poznata že iz časa mladičkov in do sedaj nikoli, pa res nikoli ni bilo problemov) ko je moja psička videla bratovega psa se je vedla še čisto normalno, dokler ga nisem pobožala, na kar spet zverinski glasovi in napad. Naj omenim da je bratov pes pitbull, ki je hvala bogu skuliran in hvala bogu sta bila oba na povodcu da sva jih lahko dobila narazen. Kljub temu ji je uspelo, da mu je zadala takšne ugrize da je mogel na šivanje. Bratov pes se je tresel ko šiba na vodi moja psica pa je norela. Nisem ponosna na to, a ker je nisem mogla obvladati sem jo zaprla na teraso kjer je blazine od vrtne garniture raztrgala na konfetke in še kar tulila naprej, če je kdo to poslušal si je menda mislil da jo matretiram. Brat ki se profesionalno ukvarja z psi je stal kot kip, šokiran tako kot jaz, še nikoli ni videl da bi pes prišel iz mirnega stanja v tako agresijo, skratka iz 0 na 200. Ostali člani družine se v njeni navzočnosti lahko posvetijo drugim živalim, problem nastane kadar to naredim jaz, takrat znori. Ta problem nastane samo pri drugih živalih, hvala bogu ne pri ljudeh. Pojavila se je dodatna težava, danes sva z 10 letnim sinom norela po dvorišču igrala sva nogomet, na kar se je začela podit za mano in me začela ščipat v gleženj, kaj prej nikoli ni počela.
Drugače je njen karakter ostal enak, še vedno sprejema druge ljudi je cartljiva in vse ampak tega preobrata do drugih živali pa res ne razumem. Od vseh tistih ki imate doma border collie, kaj je to, sem jaz kje naredila napako? Je še kdo ki je z psom imel podobne težave, kako se to reši ker res ni normalno?
Hvala

Hvala no da ste si vzeli minuto časa za ta globoki nasvet… to mi ful pomaga pri tej težavi, res.

Spet se nekdo dela norca iz tragedije.

Dežurni pisec zgodbic – tebe se takoj spozna, ker vedno pišeš ta dolga čreva brez odstavkov. Manj je več. A veš.

Kake tragedije, pa kaj je z vami, sem sem prišla po nasvet, ta forum uporabljam prvič, če se kdo tu dela norca iz vprašanja ste to vi!

Imamo škotsko ovčarko. Stara je 9 let.
Do nekako 5. leta ni bilo prav nobenih težav z “napadalnostjo”.
Potem pa se je začelo.
Sicer nič groznega, ampak prav tako ne mara, da hči, s katero sta odraščali poboža drugega psa.
Še če samo lepo pogleda sosedovega psa čez ograjo, začne naša lajati, noreti, najraje bi skočila čez ograjo.

Tudi ne dovoli, da jo pobožajo tujci.
Leži pred vrati hiše in se sploh ne premakne, ne trzne niti na obiske. Včasih jo je treba kar prestopiti, če je ne umaknemo. Ampak ne pusti pa pobožati.
Hoče z zobmi zagrabiti za gleženj.

Na sprehodu prav tako moramo biti previdni. Do drugih psov ne smemo biti prijazni ali se vsaj delati, da jih ne opazimo ali vsaj, če se hči pogovarja s prijateljico, ki ima ob sebi svojega psa, mora našega malo počohati, se ji posvetiti, pobožati. Pa je ok.
Ne razumem tega niti jaz.
Očitno grozno ljubosumje.

Morda bo kdo kaj več povedal.

Kake tragedije, pa kaj je z vami, sem sem prišla po nasvet, ta forum uporabljam prvič, če se kdo tu dela norca iz vprašanja ste to vi!
[/quote]

Avtorica na tem forumu boš našla samo trole, tu je stran za trače in norčevanje, ne za pametne predloge. Zgodbe nisem brala. Za težave s spi se obrnite na vzreditelja.

Psi ne poznajo ljubosumja! Ne človečite psov, sicer boste imeli še večje težave kot jih imate ravnokar!

To vedenje ste zaradi vašega napačnega razmišljanja in nepoznavanja psov psico sami naučili. Vem, podzavestno, kot mnogo drugih, s katerimi delam. Psica je po 5. letu dovolj odrasla, da je razumela, kako vas manipulirati, ker ste ji dovolili.

Diagnoza je enostavna: psa nimate pod psihično kontrolo (ne morete je premakniti, če leži na pragu; ne morete ji dopovedati, da šavsanje za gleženj ni dovoljeno …) Psa nimate pod psihično kontrolo, pes to ve, zato laja na druge pse in jih odganja iz krdela, ker ste ji dovolili misliti, da je ona šefica.

Težava je verjetno tako resna, da boste morali poiskati resno pomoč, hkrati pa delati na odnosu vi-pes (lastnik-pes), da bo psica doumela, da ste vi vodja oz. šef, da velja, kar rečte oz. odredite. Če vi mislite, da se mora psica premakniti s praga, da lahko gostje vstopijo, morate to narediti.
Ker gre pa za tipičnega ovčarja, bo pa vse skupaj še trši oreh. In ja, kdo vam je škotskega ovčarja sploh zaupal? Obrnite se na vzreditelja psice, on bi v prvi vrsti moral znati s takim (nevzgojenim) psom.

Vsaj en pasji strokovnjak je tukaj na forumu, se pa zadnji čas zaradi novega vala mačjih mladičev in prezgodaj zbujenih ježev oglašam zelo redko.

Vzreditelj pri nevzgojenem psu ne more kaj dosti pomagati. Za težave kot jih opisuje avtorica, potrebuje resnega pasjega strokovnjaka, ki bo znal delati – z avtorico. Ker avtorica nima psa pod kontrolo. Kljub neki (verjetno skupinski) pasji šoli.

AVTORICA:

Psica je v pubertet. Kaj vemo o pubertetnikih? Da preizkušajo meje in pri psih včasih izgleda tako, kot da so pozabili čisto vse, kar smo jij že naučili.

Še hodite v pasjo šolo ali na učne ure? Verjetno ne. S tem pa ste aktivno prenehali izgrajevati odnos lastnik-pes. Žal se zgodi prepogosto. Imate pasmo, kateri niste kos.

Koliko ima psica umske zaposlitve? Po prvem branju ne izgleda, da bi imela premalo gibanja, čeprav je lahko tudi to težava pogosto. Borderji so aktivni psi. Fizično to pomeni vsaj 3-4 ure aktivnega gibanja (tek ob kolesu, pasji športi, lovljenje frizbija ali žogice, sprehod ob ježi, …)
Kljub ogromno gibanja pa to za borderja ni dovolj. Je mimogrede najinteligentnejša pasma psa. Potrebuje umsko zaposlitev (iskanje vonja, iskanje skrite igrače, igračke (kako odpreti pokrov in priti do priboljška pod pokrovom), iskanje sledi, ubogljivost in vodenje – obedience treningi) – Kaj od tega delate? Samo nekajkrat na dan ukaz sedi, lezi, tačko žal za te pse ni dovolj. So navajeni konstantnega bombadiranja ukazov (pri paši ovac). Čeprav ni delovna linija, še ne pomeni, da ne potrebuje umske zaposlitve.

Ker ne dobi tega, kar potrebuje, je nervozna in agresivna. Če je še dominantna (kar bi po opisu sodeč mirno lahko bila), pa imate hladno orožje in ne psa. Delajte na odnosu pes-lastnik, zaposlite psico tudi umsko, poskrbite za dovolj gibanja (in umske zaposlitve), poiščite pomoč strokovnjaka, ker sami niste kos nalogi kljub vašim prejšnjim izkušnjam. Za 1-2 leti imate še veliko dela, preden se boste lahko malo nazaj vsedli in si lahko čestitali za dobro vzgojo. Dotakrat pa bo treba še garati. Pa psico zaradi velike dominantnosti dajte raje kastrirati (odvzem jajčnikov), da se umiri. S tako psico niti ne sanjajte o produkciji, vsaj ne dokler jo boste vi imeli pod kontrolo (pod katero je nimate).

Psi ne poznajo ljubosumja! Ne človečite psov, sicer boste imeli še večje težave kot jih imate ravnokar!

To vedenje ste zaradi vašega napačnega razmišljanja in nepoznavanja psov psico sami naučili. Vem, podzavestno, kot mnogo drugih, s katerimi delam. Psica je po 5. letu dovolj odrasla, da je razumela, kako vas manipulirati, ker ste ji dovolili.

Diagnoza je enostavna: psa nimate pod psihično kontrolo (ne morete je premakniti, če leži na pragu; ne morete ji dopovedati, da šavsanje za gleženj ni dovoljeno …) Psa nimate pod psihično kontrolo, pes to ve, zato laja na druge pse in jih odganja iz krdela, ker ste ji dovolili misliti, da je ona šefica.

Težava je verjetno tako resna, da boste morali poiskati resno pomoč, hkrati pa delati na odnosu vi-pes (lastnik-pes), da bo psica doumela, da ste vi vodja oz. šef, da velja, kar rečte oz. odredite. Če vi mislite, da se mora psica premakniti s praga, da lahko gostje vstopijo, morate to narediti.
Ker gre pa za tipičnega ovčarja, bo pa vse skupaj še trši oreh. In ja, kdo vam je škotskega ovčarja sploh zaupal? Obrnite se na vzreditelja psice, on bi v prvi vrsti moral znati s takim (nevzgojenim) psom.

Vsaj en pasji strokovnjak je tukaj na forumu, se pa zadnji čas zaradi novega vala mačjih mladičev in prezgodaj zbujenih ježev oglašam zelo redko.

Vzreditelj pri nevzgojenem psu ne more kaj dosti pomagati. Za težave kot jih opisuje avtorica, potrebuje resnega pasjega strokovnjaka, ki bo znal delati – z avtorico. Ker avtorica nima psa pod kontrolo. Kljub neki (verjetno skupinski) pasji šoli.

AVTORICA:

Psica je v pubertet. Kaj vemo o pubertetnikih? Da preizkušajo meje in pri psih včasih izgleda tako, kot da so pozabili čisto vse, kar smo jij že naučili.

Še hodite v pasjo šolo ali na učne ure? Verjetno ne. S tem pa ste aktivno prenehali izgrajevati odnos lastnik-pes. Žal se zgodi prepogosto. Imate pasmo, kateri niste kos.

Koliko ima psica umske zaposlitve? Po prvem branju ne izgleda, da bi imela premalo gibanja, čeprav je lahko tudi to težava pogosto. Borderji so aktivni psi. Fizično to pomeni vsaj 3-4 ure aktivnega gibanja (tek ob kolesu, pasji športi, lovljenje frizbija ali žogice, sprehod ob ježi, …)
Kljub ogromno gibanja pa to za borderja ni dovolj. Je mimogrede najinteligentnejša pasma psa. Potrebuje umsko zaposlitev (iskanje vonja, iskanje skrite igrače, igračke (kako odpreti pokrov in priti do priboljška pod pokrovom), iskanje sledi, ubogljivost in vodenje – obedience treningi) – Kaj od tega delate? Samo nekajkrat na dan ukaz sedi, lezi, tačko žal za te pse ni dovolj. So navajeni konstantnega bombadiranja ukazov (pri paši ovac). Čeprav ni delovna linija, še ne pomeni, da ne potrebuje umske zaposlitve.

Ker ne dobi tega, kar potrebuje, je nervozna in agresivna. Če je še dominantna (kar bi po opisu sodeč mirno lahko bila), pa imate hladno orožje in ne psa. Delajte na odnosu pes-lastnik, zaposlite psico tudi umsko, poskrbite za dovolj gibanja (in umske zaposlitve), poiščite pomoč strokovnjaka, ker sami niste kos nalogi kljub vašim prejšnjim izkušnjam. Za 1-2 leti imate še veliko dela, preden se boste lahko malo nazaj vsedli in si lahko čestitali za dobro vzgojo. Dotakrat pa bo treba še garati. Pa psico zaradi velike dominantnosti dajte raje kastrirati (odvzem jajčnikov), da se umiri. S tako psico niti ne sanjajte o produkciji, vsaj ne dokler jo boste vi imeli pod kontrolo (pod katero je nimate).
[/quote]

Ti tudi deluješ dominantno. Bi si ti dala odvzeti jajčnike?

Borderji niso psi za poležavanje na kavču ali na hišnem pragu. To so delovni psi, ne glede na vzrejo. Psica se očitno dolgočasi zaradi pomanjkanja aktivnosti in zato postaja destruktivna, kar je v takem primeru tipično za to pasmo. Pastirski nagon je borderjem prirojen, zato tega ne boš iztrebila z nobenim treningom. Lahko ga samo preusmeriš, tako da mu vsak dan nudiš ogromno fizične aktivnosti, vsaj 2 uri hoje in teka dnevno minimum in ga zaposliš, za začetek recimo, ji daš košaro in stran vržeš igračo, ki jo mora prinesti v košaro. Sčasoma povečaj število igrač, ki jih mora prinesti v košaro. Lahko jo tudi učiš ime vsake igrače, ki jo mora prinesti, ko zasliši to ime. Borderji so še kako sposobni takih možganskih podvigov. Na vrtu ji nastavi količke ali druge predmete, okoli katerih mora voziti slalom. Nato mora okoli teh količkov prinesti tenis žogo ali igračo na točno določeno mesto. Za začetek bosta tekali okoli količkov skupaj, da spozna rutino. Vaje, ki spominjajo na aktivnosti pastirskega psa. Sčasoma povečaj število igrač, ki jih mora prinesti v košaro. Tudi agility je dober zanje. Skozi vse te vaje bo hkrati tudi spoznala, kdo je vodja tropa.

Da bi kar iz ljubega miru ubila mačko je kljub temu zelo malo verjetno, razen, če jo dajejo hormoni ali ima kakšne druge probleme, zato mislim, da si si celo zgodbo izmislila.

Za strokovnjakinjo zgoraj pa samo to: psi čustvujejo in ljubosumje je del čustvovanja. Psi zelo dobro poznajo ljubosumje.

Pa da je ne bi slučajno deformirala z operacijo jajčnikov. Psice se da varovati, da se ne spari tisti teden ali dva znotraj gonitvenih tednov, ko je dejansko plodna. Vse tri tedne gonitve ni plodna nobena psica.

Za strokovnjakinjo zgoraj pa samo to: psi čustvujejo in ljubosumje je del čustvovanja. Psi zelo dobro poznajo ljubosumje.

Drugic se potrudi, da bos napisal/a nekoliko bolj verjetno zgodbico. Morda ti bo potem kdo verjel…

Hodile sva v pasjo šoli in še sama sem jo učila doma. Kaj se tiče umske in fizične zaposlitve vsega tega ima dovolj, pa še kr delamo na tem da jo učimo novih trikov. Se bova pa po vsej vrjetnosti vrnile v pasjo šolo ker me je strah da ji ti izbruhi ostanejo.
Ne vem zakaj imaste nekateri tako zlobne jezike in me obtožujete da sem si to izmislila, ko bi si le! In ne ni iz ljubega mira napadla mačko, žal, tako pač je, mačka je postala po njenem problem ko sem jo pričela cartati, isto bratov pes. Sem že videla ljubosumno lajanje psov, kaj takega pa še ne. Dejansko kot pubertetnik kot je nekdo napisal.
To psičko sem hotela kot terapevtskega psa, pa mi je skozi to pokazala da imava obe še pre malo kilometrine za to.
Kaj se pa tiče sterilizacije pa ne razumem zakaj je tako narobe, saj je nimam za nadaljno vzrejo? Pa prosim brez nevmesnih zlibnih komentarjev, če ste res mnenja, da je izmišljeno ne vem zakaj si pol jemljete čas da pljuvate in širite negativizem tu gori. Sama si bi želela da vse to ne bi bilo res in bi ona bila ok oz teh težav ne bi bilo.
Vsem ostalim ki ste se potrudili napisati nasveta pa iz vsega srca naljepša hvala!

Jaz bi jo peljala na pregled in slikanje glave, da se ji ne dogaja kaj v glavi, ker da se osu tako utrga, da razturi teraso, ne vem, ampak jaz bi najprej pomislila na bolezen.

Začeti delat, kot ti je že bilo svetovano.
Psica je, kolikor jih jaz poznam, čisto tipičen border. Nikoli ne bo čisto dovolj zaposlitev, tako umskih kot fizičnih, poskusi se pa temu čimbolj približati.
Moram rečt, da je to eden res redkih psov, za katerega z lahkoto rečem, da ga pa res ne bi imela. Ker je težek kot cent, vedno natempiran (žal tudi v slabo smer), mnogokrat kljub varljivo simpatičnemu videzu tudi agresiven (zaradi zgoraj že opisanih zadev), pri nas je pa vzreja itak… eh.
Želim ti veliko potrpljenja, pa pomoč nekoga, ki res zna delati s temi psi.

Tipov vzgajanja psov je toliko kot je strokovnjakov. In prav nihče od njih nima povsem prav in povsem narobe. Odvisno je od psa na kaj se odziva in na kaj ne.
Med prijatelji imam nekoga, ki že dolga leta uči reševalne pse, ki delujejo ob nesrečah, plazovih. Njegov moto je zlomiti psa do te mere, da se te boji in od strahu uboga. Verjemi, pse imam že vse življenje pa sem ob tem, ko mi je razlagal kaj bi morala narediti, jokala.
Moj pes ni zlomljen, je igračka, a me ne uboga kot bi me lahko. Delava po tisti šoli, da mora biti psu prijetno med igro in učenjem. Ja, saj je. Ampak pes nas vrti okoli, uboga ko se mu sprdne.

In glede ljubosumja. Pes čustvuje – je jezen, žalosten, vesel in tudi ljubosumen, pa tudi depresiven. To ne pomeni, da ga počlovečimo ampak čustva pač ima. In več kot enkrat sem videla, kako pes kao nezavedno pohodi, udari z repom družinsko mačko, majhnega otroka. Res pa je, da še nisem videla tako hude agresije.

Najlepša hvala! Do vseh ostalih članov družine je ok, ipičen napad dobi le če jaz pobožam ali pa pozornost dajem kakšni drugi živali. In to ščipanje v gleženj, to dela samo takrat ko sem jaz v gibanju, samo pri meni, ostale pusti pri miru. Ne razumem tega. Mi glede pasje šole oz treninga lahko koga priporočate?

Ne, za terapevta ne bosta mogli iti – uboj živali in napad je izključitev že takoj ob preizkusu. Sicer na kratko: preizkus psa je brezplačen in se ga lahko mirno udeležite, vendar bodo kolegi iz društev hitro ugotovili, da psica ni zmožna komunikacije z drugimi psi in ne boste dobili potrditve, da greste v tečaj (psica ne bo opravila poskusa).
Pred leti smo morali umakniti psičko kolega, ki je samo šavsnila (ne ugriznila), taka so pravila.

Učenje dodatnih trikov je super, a žal ne dovolj za borderja. Res potrebujete več umskega dela. Resno razmislite o agility ali obedience recimo.

Ne, sploh ni nič posebnega. Psica kaže več kot očitne znake, da je premalo umsko zaposlena, hkrati je ravno v puberteti. Taki psi naredijo še kaj hujšega. Slikanje glave bo na vrsti, če se tekom enega leta ob garanju s pubertetniško psico ne bo spremenilo niti za milimeter.

… in za tisto drugo:
psi so res sposobni čustvovanja, a vendar nimajo cele palete čustev enako razvite kot človek. Viška čustva niso zmožni. Kar človek vidi kot ljubosumje, je pri psu čuvarski nagon in oportunizem. Izgleda pa ponavadi enako kot človeško ljubosumje.
Sterilizacija se ni svetovala, ker bi me skrbelo, da avtorica ne bi znala paziti psice tiste tri tedne, ampak je vzrok za ta nasvet čisto drugje. Še enkrat preberite.

Psi imajo različna čustva, ampak ljubosumja ne zaznavajo – to mislite ljudje, da gre za ljubosumje. Metode so, ve se katere so prav. Hočete povedati, da se da psa brezpogojnega uboganja naučiti samo z metodami CM (lomljenje pasje duše)? Potem ste ravnoakr užalili vse slovenske lastnike, ki delajo v agility in obedience, ker jih toliko, kot jih sama poznam, nihče ne dela po metodi CM.

Tudi s pozitivnimi metodami in kalsičnim (mirnim korigiranjem) lahko dobite ubogljivega psa. Vaš pes ni neubogljiv, ker ste delali po napačni metodi, ampak ker ste ji to dovolili in ker pri vzgoji niste bili dosledni. Doma imamo veliko dela s psi, svojimi in drugimi. Delamo po psu prijaznih metodah, med njimitudi pozitivni motivaciji v največji meri, pa so psi ubogljivi. Če jim dopustimo neuboganje je to sicer odločitev trenutka, ampak v nujnih situacijah nas ubogajo.

CM metode so sicer tudi za mene metode iz prazgodovine, kot da bi otroka učili poštevanke z gajžlo v roki in ga usekali po hrbtu za vsak napačen odgovor. Ampak to še zdaleč ni edina metoda, ki bi psa naredila ubogljivega. Prej ga ubije, ti psi sploh ubogajo ne, ampak so prestrašeni. Vem pa koga mislite, ja v kinoloških vodah znajo veliko povedati čez njega. Osebno sem dobila pse iz njegovih rok na prevzogojo (tudi na pomirjanje in sestavljanje psa nazaj). Kljub temu pa to ne pomeni, da ni drugih načinov ali da drugi načini niso uspešni. To pišem zato, ker je vaše pisanje zelo posplošeno, kot da bi hoteli hvaliti vzgojo, ki pse uniči; hkrati pa povedati ,da druge metode ne delujejo. Če pri kakem psu kaj ne deluje, je to vedno lastnik (ker je popustljiv, ker ne zna brati govorice psa, ker ni dosleden, ker psa ni naučil dovolj ukazov, ker ni delal dovolj – čeprav se lastnikom vedno zdi, da so TOLIKO naredili s psom oz. za psa).

Agresivno vedenje je eno, ljubosumje drugo. Pes ima samo prvo, in ga kaže zaradi oportunizma in nagona nadvlade ali dominance. Psi še vedno niso sposobni določenih zapletenih čustev, kamor ljubosumje spada. To je človečenje psa in zato imate probleme. Tudi vi črna vrtnica. Razmislite, zakaj vas pes res ne uboga, morda ga preveč človečite v svojih razmišljanjih.

Najlepša hvala! Do vseh ostalih članov družine je ok, ipičen napad dobi le če jaz pobožam ali pa pozornost dajem kakšni drugi živali. In to ščipanje v gleženj, to dela samo takrat ko sem jaz v gibanju, samo pri meni, ostale pusti pri miru. Ne razumem tega. Mi glede pasje šole oz treninga lahko koga priporočate?
[/quote]

Ščipanje v vašem primeru kot ga opisujete pomeni, da je psica vaš vodja, ko bi morali biti vi. Ščipanja ji ne smete dovoliti, to si le redko smejo dovoliti borderji pri paši, pa še tam je to nezaželeno. Psica vas hoče nadvladati, kot že rečeno, je vidno veliko dominance.

Glede šol osebno priporočam samo od pasjih šol Bajko v Ljubljani, Burjo v Kopru in ŠKD Celeia na štajerskem. Morda niste iz teh koncev, bi vam pa priporočala vsaj poklciati katere od njih, da bi vam naprej svetovali. Tudi v obe terapevtski skupini Tačke pomagačke in Kosmati smrčki lahko pokličete – tam so strokovnjaki in vam bodo znali svetovati in pomagali najti nekoga, ki bi lahko z vami delal, če so omenjene skupine oz. šole predaleč za vas.

Osebno vam priporočam individualne ure za začetek.

mene pa res zanima, kdo od inštruktorjev/uporabnikov reševalnih psov šola na ta način?
ker verjetno povedala ne boš, morda rezultati oz dosežki?

Ščipanje v vašem primeru kot ga opisujete pomeni, da je psica vaš vodja, ko bi morali biti vi. Ščipanja ji ne smete dovoliti, to si le redko smejo dovoliti borderji pri paši, pa še tam je to nezaželeno. Psica vas hoče nadvladati, kot že rečeno, je vidno veliko dominance.

Glede šol osebno priporočam samo od pasjih šol Bajko v Ljubljani, Burjo v Kopru in ŠKD Celeia na štajerskem. Morda niste iz teh koncev, bi vam pa priporočala vsaj poklciati katere od njih, da bi vam naprej svetovali. Tudi v obe terapevtski skupini Tačke pomagačke in Kosmati smrčki lahko pokličete – tam so strokovnjaki in vam bodo znali svetovati in pomagali najti nekoga, ki bi lahko z vami delal, če so omenjene skupine oz. šole predaleč za vas.

Osebno vam priporočam individualne ure za začetek.
[/quote]

Najlepša hvala!!! ste res ena izmed redkih ki mi je hotela pomagat. Se bom obrnila na zgoraj navedene šole. Hvala! sem pa drugače iz štajerskega konca 🙂

mene pa res zanima, kdo od inštruktorjev/uporabnikov reševalnih psov šola na ta način?
[/quote]

ker je bolj na dolgo in široko že razložila pasja prehrana, me v bistvu zanima samo drugi del 🙂

[/quote]

Kako misliš rezultat in dosežki? Ti psi so že dolga leta aktivni v gorski reševalni ekipi. Ne samo trenirani ampak aktivni.
In sem povedala, da te vzgoje sama ne prakticiram, ker se mi pes smili. Ampak zato ni rečeno, da imam jaz prav, niti ni rečeno da ima on.

In še odgovor

pasja
prehrana – jaz nisem pisala nič o sterilizaciji. Ne poznam povezave ali je oz. ali jo ni.

Vsekakor ni dobro da je pes tako hudo agresiven, zato priporočam strokovno pomoč nekoga, ki se s tem zna spopadati. Svetovati pa ne morem nikogar mogoče bi bilo dobro povprašati pri veterinarju ali kaki skupini.

In predno spet skočite name – dejansko je tako, da sta vzgoji dve – ena mehka in ena s trdo roko kjer je cilj psa zlomiti. Jaz sem za prvo in jo tudi prakticiramo, kar pa ne pomeni, da je druga povsem nesmiselna.

Ne, za terapevta ne bosta mogli iti – uboj živali in napad je izključitev že takoj ob preizkusu. Sicer na kratko: preizkus psa je brezplačen in se ga lahko mirno udeležite, vendar bodo kolegi iz društev hitro ugotovili, da psica ni zmožna komunikacije z drugimi psi in ne boste dobili potrditve, da greste v tečaj (psica ne bo opravila poskusa).
Pred leti smo morali umakniti psičko kolega, ki je samo šavsnila (ne ugriznila), taka so pravila.

Učenje dodatnih trikov je super, a žal ne dovolj za borderja. Res potrebujete več umskega dela. Resno razmislite o agility ali obedience recimo.

Ne, sploh ni nič posebnega. Psica kaže več kot očitne znake, da je premalo umsko zaposlena, hkrati je ravno v puberteti. Taki psi naredijo še kaj hujšega. Slikanje glave bo na vrsti, če se tekom enega leta ob garanju s pubertetniško psico ne bo spremenilo niti za milimeter.

… in za tisto drugo:
psi so res sposobni čustvovanja, a vendar nimajo cele palete čustev enako razvite kot človek. Viška čustva niso zmožni. Kar človek vidi kot ljubosumje, je pri psu čuvarski nagon in oportunizem. Izgleda pa ponavadi enako kot človeško ljubosumje.
Sterilizacija se ni svetovala, ker bi me skrbelo, da avtorica ne bi znala paziti psice tiste tri tedne, ampak je vzrok za ta nasvet čisto drugje. Še enkrat preberite.

Psi imajo različna čustva, ampak ljubosumja ne zaznavajo – to mislite ljudje, da gre za ljubosumje. Metode so, ve se katere so prav. Hočete povedati, da se da psa brezpogojnega uboganja naučiti samo z metodami CM (lomljenje pasje duše)? Potem ste ravnoakr užalili vse slovenske lastnike, ki delajo v agility in obedience, ker jih toliko, kot jih sama poznam, nihče ne dela po metodi CM.

Tudi s pozitivnimi metodami in kalsičnim (mirnim korigiranjem) lahko dobite ubogljivega psa. Vaš pes ni neubogljiv, ker ste delali po napačni metodi, ampak ker ste ji to dovolili in ker pri vzgoji niste bili dosledni. Doma imamo veliko dela s psi, svojimi in drugimi. Delamo po psu prijaznih metodah, med njimitudi pozitivni motivaciji v največji meri, pa so psi ubogljivi. Če jim dopustimo neuboganje je to sicer odločitev trenutka, ampak v nujnih situacijah nas ubogajo.

CM metode so sicer tudi za mene metode iz prazgodovine, kot da bi otroka učili poštevanke z gajžlo v roki in ga usekali po hrbtu za vsak napačen odgovor. Ampak to še zdaleč ni edina metoda, ki bi psa naredila ubogljivega. Prej ga ubije, ti psi sploh ubogajo ne, ampak so prestrašeni. Vem pa koga mislite, ja v kinoloških vodah znajo veliko povedati čez njega. Osebno sem dobila pse iz njegovih rok na prevzogojo (tudi na pomirjanje in sestavljanje psa nazaj). Kljub temu pa to ne pomeni, da ni drugih načinov ali da drugi načini niso uspešni. To pišem zato, ker je vaše pisanje zelo posplošeno, kot da bi hoteli hvaliti vzgojo, ki pse uniči; hkrati pa povedati ,da druge metode ne delujejo. Če pri kakem psu kaj ne deluje, je to vedno lastnik (ker je popustljiv, ker ne zna brati govorice psa, ker ni dosleden, ker psa ni naučil dovolj ukazov, ker ni delal dovolj – čeprav se lastnikom vedno zdi, da so TOLIKO naredili s psom oz. za psa).

Agresivno vedenje je eno, ljubosumje drugo. Pes ima samo prvo, in ga kaže zaradi oportunizma in nagona nadvlade ali dominance. Psi še vedno niso sposobni določenih zapletenih čustev, kamor ljubosumje spada. To je človečenje psa in zato imate probleme. Tudi vi črna vrtnica. Razmislite, zakaj vas pes res ne uboga, morda ga preveč človečite v svojih razmišljanjih.
[/quote]

Daleč od tega, da bi mislila, da se psa da naučiti brezpogojnega uboganja samo z zlomom. Nikoli nisem tega prakticirala, pa sem imela vseskozi psa. Je pa res, da moji psi so bili družinski psi – torej imel je osnove, prišel na vpoklic ampak v prvi vrsti je bil crkljiv, z ljubeznijo obdan srckljanček. Vedno so bile velike pasme, tudi kak terier se je našel in nikoli težav z agresivnostjo.
Povedala sem samo do česa sem prišla v zadnjem času, ko sem se malce bolj poglabljala v te pasje šole in kaj izbrati. Dve skrajnosti sta mi smo na tisti prvi.. Ko mi v eni uri šolanja poje en kup priboljškov.
Mnenje tega prijatelja pa je bilo, da če želim popolno poslušnost, da ga moram zlomiti, ker potem ve kdo je šef in vodja tropa. Ta vzgoja mi ni bila blizu že zaradi tega, ker enostavno ne morem biti tako groba do njega.

Najlepša hvala!!! ste res ena izmed redkih ki mi je hotela pomagat. Se bom obrnila na zgoraj navedene šole. Hvala! sem pa drugače iz štajerskega konca 🙂
[/quote]

Malenkost. Saj verjamem, da vama bo uspelo.

Ah, pa pozabila sem prej še dopisati, tudi pasja psihologinja dr. Sabina Stariha Pipan je mogoče še naslov, kamor se lahko obrnete, vendar vas takoj opozorim, da ona samo svetuje.

Meni ob takem opisu na pamet padejo priimki Žnidaršič, Dekleva in Mohor, vendar za zadnjega niti nisem prepričana, ali trenira reševalne pse in koliko dela po CM metodah. Lahko pa gre za koga čisto drugega.

Daleč od tega, da bi mislila, da se psa da naučiti brezpogojnega uboganja samo z zlomom. Nikoli nisem tega prakticirala, pa sem imela vseskozi psa. Je pa res, da moji psi so bili družinski psi – torej imel je osnove, prišel na vpoklic ampak v prvi vrsti je bil crkljiv, z ljubeznijo obdan srckljanček. Vedno so bile velike pasme, tudi kak terier se je našel in nikoli težav z agresivnostjo.
Povedala sem samo do česa sem prišla v zadnjem času, ko sem se malce bolj poglabljala v te pasje šole in kaj izbrati. Dve skrajnosti sta mi smo na tisti prvi.. Ko mi v eni uri šolanja poje en kup priboljškov.
Mnenje tega prijatelja pa je bilo, da če želim popolno poslušnost, da ga moram zlomiti, ker potem ve kdo je šef in vodja tropa. Ta vzgoja mi ni bila blizu že zaradi tega, ker enostavno ne morem biti tako groba do njega.
[/quote]

Tisto o sterilizaciji je naletelo na drugo avtorico, ker sem vaju dve skupaj citirala. Kar veliko pasjih šol je postalo preveč popularnih.

Vzgoji pa nsita dve. Je še cel kup vmes 😉 Res pa sta najbolj poznani “lomljenje duše” in “pozitivna motivacija”. Pri čemer sem pozitivno dala v narekovaj, ker se jo pogosto povsem napačno prikazuje kot filanje s priboljški – kar ste sami ugotovili. Tudi to ni izrecno pozitivna motivacija, ampak marketing.

Vmes imamo še vzgojo z zgledom, vzgojo vzrediteljev (ko si pomagamo s starejšimi psi), korigiranje (brez sile), pa še kaj. Pri samojedih vam tudi pozitivna motivacija ne bo pomagala, prisila bo pa uničila odnos psa do vas.

Žal v osnovnih tečajih A in bbh izpita ne prideš, kot že enrkat omenjeno v zadnjih dneh, večina lastnikov misli tako kot vi, naš pes je srckljanček in več učenja ne potrebuje. Žal napaka mnogih lastnikov.
Sploh kasneje ko pes ostari, se to lahko izkaže za problem.

Ne pravim, da imate vi težave z agresijo. So pa žal določeni psi, tudi “prijaznih” pasem, ki imajo agresijo, ali pa nobene agresije temveč dominanco. Včasih jo uspejo lastniki sami sprovocirati, včasih jo lastniki nevede zatrejo v kali. Paleta odnosov lastnik-pes je ogromna, v delu sem videla marsikaj. O agresiji in dominanci pa govorim izključno o psu, o katerem je govora. Čerpav tudi pri izhodiščni psici obstaja en kup možnosti za preveriti, preden bi se jo dejansko vrglo med agresivne pse.

Vodja psa res mora biti nekdo, nikakor pa ne gre za volčje krdelo. Psi niso volkovi in niso njihovi nasledniki. Pes in volk imata skupnega prednika, vendar se hierarhija in socialna razmerja v tropu psov in volkov razlikujejo. Tako da ste kar prav ugotovili, da CM metode ravno zato niso primerne, ker delajo preveč po delovanju volkov, ki pa z udomačenim psom nimajo ničesar več skupnega.
Prav tako ni v redu filanje s priboljški (in zgolj to), kar ste tudi sami ugotovili. Obstajajo pa vmes še druge metode, vendar se je o njih težko učiti, ker marketing dela svoje. V bistvu pa gre za odnos pes-lastnik. Res je, da mora biti pes podrejen, navsezadnje mu mi zagotavljamo bivalne razmere. Še vedno pa je pomočnik nam (kar metode priajtelja in CM spregledajo).

Vsekakor pa je prav, da se ne posplošuje, predvsem pri čustvih. Res so psi zmožni veliko čustve in znajo zelo presenetiti. Kljub temu jim določena čustva niso znana, med njimi ljubosumje. Tam gre za druge zadeve in prav je, da se psov ne človeči. Avtorici bi to lahko pomenilo grozen problem, če bo še naprej psico tretirala kot “ljubosumno”. Psica napada druge, v prvi vrsti, ker je dominantna in ker želi prevezti mesto vodje. Ki pa ga ne sme, že zato, ker ni človek, da bi razmišljala, koga sme napasti in koga ne. Oz. si napadov niti ne želimo. Nikakor pa zdaj ni potrebe psico “ubiti”, to se menda kar strinjamo večina tukaj.

Kako imate pse vzgojene, pa je na koncu itak pomembno za vas. Lahko vam dam nasvet, lahko povem mnenje, ampak če ste zadovoljni, je tako v redu. Problem je, da jaz zaradi poklicne deformacije raje kake stvari razjasnim, ker je forum javen in lahko za nekoga vaš način pomeni katastrofo (premalo uboganja recimo). In ker rada vidim, da pridejo inforamcije do ljudi, sploh takšne, do katerih je težko priti. Ker čeprav uživam v svojem delu s psi, pa raje vidim, da čimmanj psov z resnimi težavami išče pomoč pri meni ali mojih kolegih. Izkušnje z internetom zadnjih 20 let (no prej pa zelo posplošeni nasveti sosedov in priajteljev pred prihodom interneta in pasjih forumov) kažejo, da včasih preveč splošni nasveti ali mnenja bolj malo pomagajo, ker lastnik psa ni sposoben videti dejanske slike (kje je problem).

New Report

Close