težka odločitev
Pred mano je izredno težka odločitev. S partnerjem sva stara 30 let in sva dobila prvega otroka. Dohodki trenutno znašajo 1920EUR mesečno. Upam da bodo v prihodnje še kaj več. Živiva v najemniškem stanovanju in kupujeva lastno. Vendar to kar si želiva stane 141.000 EUR. Privarčevanih imava 41.730 EUR. Razmišljava, da bi za razliko vzela kredit. Vendar tu je težava. Verjetno bi morala vzeti kredit na 20 let z obrokom cca 630 EUR mesečno. To se mi zdi dolga doba, ko bova stara 50 let bova odplačala kredit. Pa še precejšen znesek je. V prihodnje bo treba plačevati tudi vrtec….. Na drugi strani pa razmišljam, da je vseeno le 1/3 dohodkov. A se ljudje res zakreditirajo za take denarje? Ali naj rajši vzamem staro, cenejše stanovanje, ki pa bo spet le nekoliko cenejše, npr. 116.850 EUR in še novo ne bo. Prvo stanovanje je novogradnja. Ves čas me preganja misel da se bova edina zakreditirala za tako veeelik znesek. Kaj menite? Kakšne imate izkušnje?
Sem prepričana, da ne bosta edina. S partnerjem bova te dni podpisala pogodbo za 100.000 eur kredita na 15 let (obrok okoli 740 eur), pa imava približno enake dohodke (kakšnih 100 evrov več). Stara še nisva 30 let, imava pa 1 leto starega otroka. Ampak to je cena, da prideva do doma, kakršnega si želiva.
Pozdravljeni!
Lahko ste brez skrbi. V Australiji se dobi tudi 40 letni kredit. Toliko kot je delovne dobe. Če vam je stanovanje všeč, ga lahko mirno kupita na kredit in uživata v njem, saj imata solidne prihodke. Napovedi pa so tudi, da bo cena nepremičnin še rasla. Jaz nikogar ne poznam (verjetno jih je zelo malo), ki bi kupil stanovanje šele trakrat, ko privarčuje. Čez eno leto bosta pozabila, da imata kredit, ker se bosta navadila na malo nižje prihodke.
Vsekakor pa vama svetujem, da poskrbita za varnost in skleneta nekje neko varčevanje, vsaj vsak 50 EUR mesečno.
Lep dan!