Tibet
Cao!
Sredi septembra nameravam potovat do Tibeta s Kitajske. Vem, da potrebujes posebno dovoljenje in moras potovat z agencijo,samo me zanima, ce kdo ve, kako bi se izognila temu. Ce ne pa, katera varianta bi bila najcenejsa. Dvomim, da lahko gres tja le z letalom. Ali ima kdo izkusnje z Lhasa-China vlakom? Ali te v Lhasi pustijo pri miru in kako je potem s potovanjem do Nepala. Ali se dobi nepalsko vizo na meji brez problema?
Vseh nasvetov bom vesela.
Lp, Iza
Moje informacije niso popolnoma up-to-date, ampak po moje še vedno uporabne…
V Tibet je bilo legalno možno po kopnem iz Katmanduja (Nepal) in iz Golmuda (Kitajska), ter z letalom (Chengdu, Beijing, …)
Ilegalno pa iz Z smeri (Kashgar) ter iz V smeri (Iz province Yunnan).
Iz Kashgarja je uspelo sopotniku. Oba sva istočasno štartala iz Kashgarja. V Lhaso je prišel dobra dva tedna za mano (šel sem preko Urumqi-ja in Golmuda). Pri tej varianti ni javnega prevoza. Tudi skrivati se moraš ves čas…
V Golmudu je bilo nekaj Kitajskih agencij, ki so organizirale prevoz in dovoljenje za Lhaso, Shigatse in še nekaj krajev. Dovoljenje je skupinsko za vse turiste na busu. Cene prevoza Lhaso je bila za turiste več kot desetkrat višja kot za domorodce. Za vse ostale kraje Tibeta, si si moral zrihtat dovoljenje v Lhasi ekstra. Brez agencije v Golmudu legalno ni šlo.
Takrat je kar nekaj turistov poiskusilo s štopom Iz Golmuda v Lhaso brez dovoljenja. Enim je uspelo mimo tistih nekaj check-pointov. Drugim žal ne in so bili oglobljeni in poslani nazaj v Golmud.
Iz Lhase sem odletel v Chengdu.
Ektra dovoljenja se je v Lhasi rihtalo z manj ali več komplikacijami in včasih ektremnimi. Za izlete preko agencij praviloma ni bilo takih problemov. Za idividualno “raziskovanje” Tibeta pa se je stvar bolj zakomplicirala. Sploh za kakšne odročne kraje….
Smeri iz Katmanduja ne poznam.
Lp,
Blaž
V Tibet sem iz Nepala vstopila pred dvema letoma in čeprav se situacija kar pogosto spreminja, osnovni način verjetno ostaja enak. Mimogrede, predlagam ti, da aktualnost preveriš na forumu thorntree (strani lonely planeta), lahko pa ti pošljem tudi e mail agencije, na katero sem se obrnila sama.
Sicer pa: drži vse, kar so ti napisali predhodniki. Brez dovoljenj je po Tibetu sicer mogoče potovati, a skrivanje zahteva kar nekaj dodatnega časa, pa tudi tvegano je. Sama sem vizo pridobila v Katmanduju (kjer vse agencije delajo po istem kopitu; turiste, ki jih zberejo in jim uredijo dovoljenja, potem dvakrat na teden zbašejo v nekaj skupnih avtobusov in ko sem bila tam jaz, so te dali tudi na skupno vizo z ljudmi, ki jih, če si imel posebno “srečo”, sploh nisi poznal, a si se moral v Tibetu potem ves čas kao držati z njimi – in se, ne glede na različne načrte, skupaj z njimi tudi vrniti čez mejo … Ampak, to je že druga zgodba:).
Torej: odhod iz Lhase do Kathmanduja načeloma ni problem, obstajata pa dva načina. Prvi je letalo, ki pa utegne biti kar drago, razen tega pa so zasedena in jih je dobro rezervirati v naprej. Drugi je, da greš nazaj z avtobusom ali jeepom. Za razliko od poti iz Kathmanduja v Lhaso, ki traja kar pet dni (vendar si vmes ogledaš še dve večji mesti), traja vožnja dobra dva dneva. Vizo za Nepal je bilo, ko sem šla jaz, mogoče urediti na meji, kako je zdaj, ne vem. Je pa v Lhasi veliko agencij, ki se ukvarjajo s tem in ko najdeš tisto, ki ti bo priskrbela vožnjo (tibetanski prevoz gre le do meje, potem ga zamenjaš, a vožnja od meje do Kathmanduja, če se ne usuje ravno kakšen plaz zaradi monsuna, načeloma ni problem.:) Če se boš odločila za vožnjo “po zemlji” (kar močno priporočam, saj je pokrajina v Tibetu zares čudovita) ti predlagam, da si mesto v jeepu ali avtobusu zagotoviš kar nekaj dni v naprej, saj je število avtomobilov, ki organizirano vozijo turiste proti meji, omejeno. Ko boš enkrat na nepalski strani, pa ne bo nobenih težav, saj se tam tare voznikov, ki so te pripravljeni odpeljati do Kathmanduja. Še to: v Nepalu se je vredno pogajati za ceno, tako na meji s Tibetom kot na meji z Nepalom pa ti priporočam previdnost pri menjavi denarja, saj boš imela zagotovo veliko bolj ali manj ugodnih ponudb.:)
Upam, da je to, kar sem napisala, razumljivo, če te še karkoli zanima, pa kar vprašaj. In, seveda, maksimalno uživaj v čudovitem Tibetu!
Lp.
Cao!
Sem ze v Tibetu. Najprej glede vlaka: vlak definitivno vozi na relaciji Lhasa peking in verjetno tudi obratno. Voznja traja mislim da dva ali tri dni, vozovnica za prvi razred pa niti ni tako draga (okrog 1100 yuanov, to je cca 27000 sit), ce jo kupis na zelezniski postaji. Moras pa rezervirat karto kaksen teden prej. No, vso sreco s tem, saj je znanje anglescine na postaji lepo receno minimalno. Vec se nisem pozanimala, ker me ta voznja ne zanima.
Glede potovanj po Tibetu brez dovoljenja je pa cisto odvisno od tega kam gres in na kaksnega policaja naletis. Ne verjet agencijam, ker itak nabijajo, da potrebujes dovoljenje za kamorkoli izven Lhase. Ni res!!!! Veliko ljudi (tudi jaz sem med njimi) uredijo administrativne zadeve izven Lhase. Nekateri pa potujejo kar brez dovoljenj in potem nabijejo, da nimajo denarja. Tudi tako se lahko pride cez, je pa seveda riziko. Vendar nisem slisala, da bi koga zaradi tega zaprli…
Lp, trip na trip
Pozdravljena Siva!!!
Lepo, da si se oglasila iz Tibeta in nam postregla s svežimi novicami….
Vedno je lepo biti v kontaktu z nekom tam daleč… sploh če si tam že bil…
Zdi se, da si se “tam gor” kar dobro znašla…
Če si malo bolj avantarustične narave, pa si le privošči še obisk kakšnega odročnega kraja ali vasi (morda celo brez hotela). Verjemi, da bo nepozabno….
Kar pa se tiče potovanj brez dovoljenj tiče, pa se strinjam s tabo…
Včasih se lahko tudi narediš “francoza”… Največkrat se lahko zgodi, da te pošljejo nazaj v Lhaso. Morda ti še malo zaračunajo. V najslabšem primeru te deportirajo iz Tibeta ali Kitajske…., pa še to je tista varianta “prjatu od prjatla od mojga prjatla je reku…”
Uživaj!!!!
Pa oglasi se še kaj!!!!
LP,
Blaž
Naj še jaz potrdim, da vlak Peking- Lhasa po informacijah, ki sem jih dobila iz interneta vozi in sicer piše takole:
“Beijing-Lhasa is 4,064 km, of which 1,110 km are over the newly-built Qinghai-Tibet railway
Train T27 will start from Beijing West Railway Station at 21:30 and arrive at Lhasa Railway Station at 20:58 on the third day after 47 hours and 28 minutes’ running.
Train T28 will depart from Lhasa Railway Station at 8:00 am. and arrive in Beijing west at 8:00 am. on the third day with a 48-hour-trip.
From—–To : Beijing West-Lhasa
Distance (km): 4,064
Hard Seat Price 389 Yuan (US$49)
Hard Sleeper (Bottom Berth) Price 813 Yuan (US$102)
Soft Sleeper (Bottom Berth) Price 1,262 Yuan (US$158)
Potrebuješ pa še posebno dovolilnico , o tem piše takole:
” Tibet Travel Permit
Contrary to popular belief, a tangible Tibet Travel Permit aka Tibet Tourism Bureau (T.T.B.) permit does exist and there are no plans of eliminating this permit in the near future. A permit is required to enter Tibet. The TTB costs vary depending on your departure city, and there is no expiration date for the permit. You do not need a permit to leave Tibet, however you will need an additional transit permit to enter certain cities within Tibet as well as Mt. Everest Base camp (60 Yuan per person, 405 Yuan per vehicle), which can be easily arranged by your tour operator. You do need a China Visa as well as a passport that is valid for at least 6 months before applying for the TTB.
How To get the permit:
There are two ways leading to Tibet, one is from other parts of China, the other is form Nepal.
• If you are planning to enter Tibet from other places of China, you can claim for it from our local offices of your planned previous city to Tibet, e.g. Chengdu if by air, Golmud if by Qinghai-Tibet Highway. It is a must document when you are boarding the air to Tibet.
• If you are planning to enter Tibet from Nepal, you can obtain the fax copy of this permit from the Chinese Embassy in Katmandu. Please allow at least 2 days to get it. After you land at Lhasa if you fly from Katmandu to Lhasa, Our guide will meet you (at the Lhasa airport if you fly from Katmandu or at the Border if you travel though friendship highway) and forward the original Permit to you.
Permits are arranged by tour agencies only. It normally takes 1-10 business days, depending on how you plan on entering Tibet. 1 Day for flying into Tibet and up to 10 days if you plan on entering Tibet by land via a Land cruiser or by train. You just need to show your passport (or fax in a copy of your passport main page) to begin the permit issuing process. You can apply for the permit as an individual or as a group.
Sample Costs of just the TTB: ($1USD = 7.75YUAN)
“
Še nadaljevanje prejšnjega posta: nazadnje je pisalo koliko naj bi stalo to dovoljenje in je očitno,d a je razlika v tem od kje greš in s kakšnim prevoznim sredstvom.
Ali pa si poglejte stran, kjer vse to piše: http://www.chinatibettrain.com/
Nadaljevanje:
By Air:
Beijing: 400Yuan
Xian: 500 Yuan
Chengdu: 700Yuan
Zhongdian: 1040 Yuan
By Bus/Landcruiser:
Zhongdian Landcruiser: 1350 Yuan
Chengdu Landcruiser: 1200 Yuan
Golmund: 1100 Yuan
By Train:
Beijing to Lhasa: 700 Yuan
Golmund to Lhasa: 400 Yuan
Xian to Lhasa: 600 Yuan
Guangzhou to Lhasa: 600 Yuan
Shanghai to Lhasa: 700 Yuan
Special tourist train: 500 Yuan
PSB Permit – Alien’s Travel Permit
If you want to go further to the “unopened” areas, you need an Alien’s travel permit issued by PSB of Tibet. It is called “Alien’s Travel Permit” or “PSB permit”. This can be arranged by any tour agency in Tibet.