Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Tičina masa

Tičina masa

Ali kdo ve, kje s elahko kupi tičina masa v manjših količinah, npr. za eno tortico in barve za njo?

Hvala.

Pekarna Vrhnika, trgovina za slaščičarstvo, Brnčičeva ul.zraven Sieste in recimo Moj Fit fitnesa (ind.cona). Imajo čisto male paketke. Drugače pa jo lahko skuhaš iz Mashmallows-ov. Poglej blog Culinary jurney by me. Imajo jih v Mullerju 300 g po cca 2 eur. Samo skuhaš v malo vode in pregneteš, ter dodaš barve po želji.

Jaz sem jo kupila v Pekarni Vrhnika na Brnčičevi, in sicer je v bilo v enem kosu ravno toliko za eno torto – cena: 5,70 €. So pa imeli tudi že roza obarvano tičino maso.
Barve pa dobiš praktično v vseh trgovinah (Mercator, Spar, Pekarna Vrhnika)…

Drugače pa imamo v našem kraju tudi trgovino, ki spada pod Pekarno Vrhnika in imajo v njej tudi te manjše “kose” tičine mase.

Jaz pa kupujem tu, če ta trnutek ni zaloge, zelo hitro dobavi

Lahko pa pripraviš to maso tudi doma. Na sosednjem forumu se najde odličen (preverjen!) recept:

osnovna sestavine so glukozni sirup, želatina, glicerin, sladkor v prahu, poljubna aroma (npr. vanilja) in barvilo. večina industrijsko pripravljenih vsebuje tudi rastlinsko mast.

prva težava ob domači uporabi se zgodi kaj z glukoznim sirupom. tega sicer prodajajo v profesionalnih slaščičarskih trgovinah in pride prav za veliko stvari v kuhinji. jaz ga ponavadi imam na zalogi kakšen kg. baje je pravi glukozni sirup cela molekularna znanost, včasih sem ga delal iz glukoze (ki so jo sicer dobi v lekarni, pa se mi zdi pregrešno draga) zato sem odkril vir v trgovinah s športno prehrano, kjer je bil kilogram okoli 4-5 eur, ko sem nazadnje kupoval. če jo segreješ s samo malo vode (kakšno žličko) dobiš glukozni sirup. podobne konstistence kot med. lahko ga narediš več in shraniš neprodušno v kozarčku za marmelado.

po glicerin je najbolje kar v lekarno.

vse ostalo pa v najbližjo trgovino. sladkor v prahu je potrebno kupiti brez dodanega škorba (nekateri imajo celo do 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} škroba). rastlinska mast ni margarina, temveč njena predhodnica. ni je potrebno hraniti v hladilniku in ostane uporabna zelo dolgo.

zdaj pa recept:

1 zavitek želatine

1/16 l vode

1/8 l glukoznega sirupa

1 žlica glicerina

2 žlici rastlinske masti

1 žlička vanilje ali kake druge arome

800-900 g presejanega sladkorja v prahu

želatino namočimo v vodi in raztopimo nad paro ali v mikrovalovki.

dodamo glicerin in glukozo rastlinsko mast in poljubno aromo, mešamo, da se mast stopi in dobimo enotno maso. popotrebi lahko malo še segrejemo v mikrovalovki ali nad paro.

počasi začnemo dodajat sladkor v prahu in ko ne moremo več mešati s kuhalnico zvrnemo na delovno površino in mesimo kot testo in počasi vmesimo dovolj sladkorja, da masa ni več lepljiva in prave konsistence za valjanje. potem vmesimo še barvo. barvo lahko dodamo tudi pred sladkorjem v prahu, vendar je potem celotna masa ene barve.

potem razvaljamo in okrasimo torto… kot pri ticino masi…

najbolje ga je porabi takoj. ta recept je idealen za eno torto. če ga shranimo naj bo shranjen neporodušno in potem ga pred uporabo malo segrejemo (recimo v mikrovalkovi) in premesimo.

glicerin in glukoza poskrbita, da je zadeva gnetljiva in se ne strdi. vse skupaj ne vzame niti toliko časa kot recimo pečenje biskvita za torto, ki jo bomo krasili… 😉 pa še veliko oksunejši je, kot kupljen. ta je celo užiten 😉 da ne omenim, da je cena tako pripravljenega zgolj nekaj evrov za torto…

cellnet

Res jo naredi iz penastih bombonov! Je svetleča, kot kaka dekica. Pobarvaš pa po želji.

od mojga tič ima maso enih pol kile….tko na uč….vagala ga še nisem…..

@ jaz pa tu: Hvala za povezavo!!!:D

@ tič: hvala, ker si me nasmejala 😀

Koliko bonbonov ?
Kako narediti?
Svetujte kako se lotiti
Recet?

Koliko bonbonov ?
Kako narediti?
Svetujte kako se lotiti
Recet?[/quote]

http://www.kulinarika.net/recepti/13212/sladice/marshmallow-fondant/

New Report