Ticino – torta
Jutri pečem torto, nabavila sem si penice Marshmallov, našla recept zanima pa me če penice stopim v mikrovalovki ali moram dati tudi vodo, ali v stopljeno samo sladkor? Nekje sem brala, da na 150 gr penic 3 žlice vode in 35 dag sladkorja v prahu. Rada bi voljno dobro maso, da bi se torta lepo oblekla, ne želim pa presladko. Delam prvič, na kulinariki je toliko receptov, da sem samo zmedena, zato prosim, da mi poveste natančno, kako naj se lotim.
In en velik HVALA!
Za prvič ti svetujem da osnovo (preobleko torte) narediš z belo osnovno barvo. Pa potem okraske barvne. Pa pazi pri barvah. Najboljše so v prahu (jaz sem jih naročila iz GB po netu), poglej če jih imajo v Pekarni Vrhnika, ampak mislim, da ne. Če boš delala z tekočimi pazi, da dodajaš po pikico, ker če je ticino masa obarvana z močnimi masami dobiš obratni efekt. Ceneno in grdo. pazi res, dodajaj čisto po malo barve, naj ostanejo nežne in lepe, testo pa še vedno suho in prožno. Če nimaš lepila za lepljenje okraskov, lepi z stepenim beljakom.
Zopet nekaj novega kar slišim prvič. Imam barve v prahu: zeleno rumeno in rdečo. Zelo močne so zato bom dodajala pazljivo. le raztopiti jih moram verjetno v vodi. Poizkusila jih bom doodajati v stopljeno maso in res upam, da mi uspe., ena lepa torta.
In če uspe bodo vsi moji vedno dobili za roj. dneve torte!!!!!!
Ne , ne, nič ni treba topiti. Ti samo dodaj s konico noža in gneti, gneti…je kar naporno:) Se lepo obarva, nobenega topljenja v vodi. To sploh niso barve, ki bi bile topne v vodi. Boš dobila en eno packarijo in navlažila testo, kar itak ne bo ok.
Itak da ti bo uspela, sajni nobena znanost. Le vaja je potrebna. Ko boš valjala, glej da boš površino potresla s sladkorjem v prahu, drugače se ti bo masa prijela na površino in ko jo boš vlekla dol, se bo strgala. Sladkor potem z roko odstraniš brez problema. Pa fajn je če imaš plastičen valjar, ker lesen pušča odtise, ker ni čisto gladek.
v tičino naredi jamico, vanjo natresi res malo barve- za noževo konico. dodaj kapljico ali dve res vrele vode, ne več, jaz dodajam z inekcijsko brizgo. Barvo zmešaj z vodo kar na tičino masi, da se stopi in nato maso gneti, da bo lepe enakomerne barve.
Dobro torto ni problem naredit, je pa problem naredit lepo torto.
Vaja dela mojstra.
Če delaš dolgo in vztrajno je tudi dobra. Tičino pa jaz tko al tko ne jem, jo pustim na krožniku, pri nas je samo za okras. Razen otroci ne jejo torte ampak samo tičino in je za vse dovolj. Z masleno kremo pa je tko. Če jo napackaš okrog pol kile je res gnus, če pa se potrudiš in jo stopiš in jo nanašaš s čopičem, vmes daješ v hladilnik in vsakič ko jo vzameš ven vidiš, kje jo je še premalo spet premažeš eno plast, pol pa ni tko bljek. Ker fora maslene je v tem, da torto naredi diht, da se tičina ne začne topit. Je pa res veliko dela z njo, ampak je vredno glede na rezultat.
Lp