Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Tikanje ali vikanje

Tikanje ali vikanje

Moj fant moje mame in očeta ne vika. Moja mami mu je rekla, da je naj ne vika in naj jo kliče po imenu in tika. Moj oče mu ni rekel ničesar in ga moj fant prav tako tika in kliče po imenu.

S fantom skupaj živiva pri njegovih starših in skupaj delamo v njihovem družinskem mini podjetju le družinski člani. Skupaj živimo in delamo. Noben od njiju mi ni nikoli rekel, da ju naj tikam ali, da ju lahko pokličem po imenu. Včasih mi je to nekako tako malo čudno vse skupaj, ker moj fant pa ne rabi nikogar vikati. Mislim, da tastu in tašči ne bi bilo ok, če bi ju tikala.

Tudi fantova sestra tika svojo taščo, pravo tako fantov brat tika svojega tasta in taščo pa se poznajo šele 2 meseca. Medtem ko od fantovega brata (svaka) punca tika svojega tasta in taščo (enako kot jaz).

Kaj vi mislite?

ali se čutiš, da ostali smejo tikati ti pa ne?

Kaj pa vem. Mene navadno tikajo vsi prijatelji in sošolci od sina in hčere, čeprav, moram priznati, da mi nekdo, ki me vidi prvič, reče ti, mi ni prav. Neko spoštovanje mora biti. Sedanja partnerja od otrok me vikata, mislim, da moja otroka njunih staršev pa ne. Je pa res, da imam 60 let, medtem ko so njihovi starši pod 50. Bolj sodim k babicam kot mamicam. Tikata me tudi starejša partnerjeva otoka, dočim njihova partnerja me vikata. Sta še mlada, družin še nimata, mislim pa, da me bodo vsi tikali, ko bom “mama”. Ne bom imela nič proti.

Po bontonu starejši predlaga mlajšim glede tikanja, če tega ne predlaga potem se ga vika. Ne glede na to, da skupaj delate itd. Fant nima prav, da vašega očeta tika, povejte mu to. Če njegovi starši vam ne predlagajo tikanja, potem jih vikajte.

Jaz vse, ki mene tikajo, tikam. to je tako od faksa dalje.

Vikanje je res vljudno, do vseh ljudi razen druzinskih clanov.

Ne tikam jaz svoje tasce in ne on mojih starsev. Ampak je bila stvar dogovora 🙂

Ko bom jaz, tako dalec, da bojo imeli otroci, punce, fante, na obisku, tudi upam da me ne bo nisce vikal, tudi prijateljice od hcere me ne vikajo, saj sem tudi prosla tako, da me naj ne vikajo saj v trenutku si za 10 let starejsi…

Ce ni vikanja, ne pomeni da ni spostovanja, ampak samo osebo spustis blizje k sebi 🙂

Sicer sem stara 30 let.. Morda pa smo mi mlajsi manj “zategnjeni” 🤷‍♀️

Odgovor na objavo uporabnika
Vikica97, 02.12.2024 ob 16:52

Moj fant moje mame in očeta ne vika. Moja mami mu je rekla, da je naj ne vika in naj jo kliče po imenu in tika. Moj oče mu ni rekel ničesar in ga moj fant prav tako tika in kliče po imenu.

S fantom skupaj živiva pri njegovih starših in skupaj delamo v njihovem družinskem mini podjetju le družinski člani. Skupaj živimo in delamo. Noben od njiju mi ni nikoli rekel, da ju naj tikam ali, da ju lahko pokličem po imenu. Včasih mi je to nekako tako malo čudno vse skupaj, ker moj fant pa ne rabi nikogar vikati. Mislim, da tastu in tašči ne bi bilo ok, če bi ju tikala.

Tudi fantova sestra tika svojo taščo, pravo tako fantov brat tika svojega tasta in taščo pa se poznajo šele 2 meseca. Medtem ko od fantovega brata (svaka) punca tika svojega tasta in taščo (enako kot jaz).

Kaj vi mislite?

Absolutno sem proti tikanju.Starejše, sploh pa taščo in tasta smo vedno vikali.Tudi če bi mi predlagala naj jih tikam, jhj ne bi.

Malo prevec so sprosceni  stikanjem. Dokler starejsi/ nadrejeni ne predlaga tikanja, se vika.

Stvar je taka. Vsi imate prav.

Razlika je, na kateri ravni si z njimi.

Duhovna povezanost, odraslost in konection je vse.

Če ne cutiš povezave potem vikaš.

Če čutiš, da bi skupaj delali prevale potem je drugače.

Vse je od osebe

Po bontonu vemo, da tikanje predlaga starejši ali višji po statusu. Do takrat se človeka vika. Sama sem za sproščene odnose, tako v službenem in še bolj v domačem okolju. Si ne predstavljam, da bi me mama mojega vnuka vikala in jaz njo. Normalno se mi zdi, da se družinski člani tikamo. Se samo čudim, da se nekateri delajo tako vzvišene ali hočejo namerno vzpostavljati distanco in vztrajajo pri vikanju.

Ne vem, no, kako je s tem vikanjem danes. Pred manj kot 100 leti so otroci morali svojo lastno mater onikati, je zadeva passe.

Da gre pri tem vikanju za “spostovanje”, debelo dvomim.

V nasem sosedstvu poznam 2 babuskare, ki se vedno vikata, smehljata, vse najlepse. Pol mi tretja soseda pove kaksne grde obsodbe delita druga o drugi.
Skratka, pokvarjena hinavscina,, zacinjena z vikanjem.
Se z vsakim dimnikarjem, vodovodarjem… sva se takoj zmenila na TI.

Ce zelim, dolocene osebke, drzati cim dlje od sebe, jih vikam.
Da bi me pa zet ali snaha vikala, ko pride v druzino, mi je, skromno receno, primitivno.

zanimivo se mi zdi, da leta 2024 eni kakor odrasli pristajate na vazalne odnose, da vas nekodo tika, vi ga pa vikate.

Tudi meni se zdi prav primitivno, da so nekateri tako bolano častihlepni, da jih morajo snahe in zeti vikati. Pri tem jih sami tikajo. Pravi vazalni odnosi  Navadno se tako obnašajo tisti bolj spodaj na lestvici, ki si spoštovanja na drug način ne znajo pridobiti.

mnenje402   02.12.2024 ob 20:24

Malo prevec so sprosceni  stikanjem. Dokler starejsi/ nadrejeni ne predlaga tikanja, se vika.

Že res. Ampak v primeru, da starejši/nadrejeni ne predlaga tikanja, se mora tudi sam posluževati vikanja.

Če so nekatere tašče v svojih očeh tako zelo velepomembne, da jih morajo vikati, bi bilo prav, da tudi same vikajo snahe in zete. Tudi ne razumem, če jih imajo za tujce, zakaj jih potem vabijo na razna kosila in večerje. Naj jim potem direktno povedo, da jih smatrajo za tujce, ki ne sodijo za njihovo prečastito mizo. Seveda naj takšno vase zagledano visočanstvo ne računa na pomoč teh tujcev.

Onadva tebe tikata ali vikata?

New Report

Close