tinitus
Ali se kdo od vas srečuje s to hudo težavo? Tinitus je piskanje, šumenje v ušesu, ki se ga ne da odpraviti. Poskusila sem že vse mogoče, od zdravil, pomirjeval, uspaval, bila sem na vseh mogočih preiskavah, nikjer niso našli kakšne fizične okvare, mene pa to šumenje že spralja v obup.
Ne morem spati ponoči, ne morem jesti, sem apatična, že depresivna. Če se stanje ne bo izboljšalo, ne vem kaj me čaka.
Ima kdo izkušnje s tem?
Hvala.
Tudi pri meni je podobno – šumi, bobni, piska, cvili. ropota -naredila sem vse preiskave, pa niso ničesar našli. Pravijo mi, da ni nič organskega in da bo, če bo sreča, mogoče kdaj minilo, drugače pa naj se pač sprijaznim in odmislim. Vendar je pa težko odmisliti, saj me hrup in govorjenje spravljata v obup.
čudno se mi zdi da še niso pogruntali nekaj, da bi to vsaj omililo, če že ne odpravilo.
Kot berem ima veliko ljudi s tem težave, da ne govorim o tem da je lahko tako neznosno, da človeku ni za živet in lahko zaradi tega še kaj resneje zboliš, ker drugače ne bi (zaradi pomanjkanja spanja, apetita, nervoze….depresije…)
Kaj pa slušni aparati?
Hodil ( moški ), ne ker se tega lahko naučiš sam , treba je enostavno odmisliti, vem da je težko in treba je veliko avtosugestije, obstojajo tudi razni recimo triki, bolj glasen radijo ali zunanji šumi ki preglasijo tinitus , obstoja tudi slušni aparat, ki proizvaja lastni šum , ampak za ta aparat je obvezno sodelovanje na teh terapijah .
Poizkusiš lahko tudi zeliščni preparat ( tablete ) TONE , dobi se v lekarnah brez recepta , nekaterim je pomagal, sam sem ga jemal zgolj 14 dni in prenehal, šele kasneje sem zvedel, da ga je treba jemati vsaj 3 mesece , bom probal ponovno in vztrajal.
Da te malo potolažim, najhujša oblika tinitusa je tako močna, da ga zazna ( sliši ) tudi druga oseba , ki tega problema nima, je bilo pred kratkim po TV , mlada punca je imela najhujšo obliko in ostali v studiju so slišali njen piskanje, groooooza .
Koliko si stara, da imaš že to težavo , med mladimi je redka, po zadnjih podatkih ima ta problem 10 – 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} odrasle populacije .
V bistvu pišem v imenu moje mame, stara je 71 let.
Poskusila je tudi tablete Tone-ne pomaga.
Doma ima nonstop prižgan radio, celo radio z mini slušalkicami za v uho si je kupila-ne pomaga.
Noben zvok doma ne preglasii šumenja v njenem ušesu.
Najhuje je ponoči, ker ne more spati in cele noči samo hodi po stanovanju gor in dol.
Zdaj bo probala iti še na to terapijo in drug teden naj bi dobila pe en slušni aparatek. Upam da bo kaj pomagalo, ker je že na koncu z živci. Pa tudi mi, njena familija trpimo . Radi bi ji pomagali, pa ne vemo kako.
Jaz ji poagaam tako, da pišem na internet in sprašujem ter brskam za informacijami., recimo tako kot danes.
S tem živim že 2 leti in seveda se bom moral sprijazniti s tem.. Probal sem marsikaj, pijem tudi en čaj, mogoče pomaga k manj epizodam glasnejšega cviljenja. Tako nekako imam zadevo pod nadzorom, je pa še vedno moteča, ker nimam popolne tišine. Boljše nizka frekvenca kot visoka (glasna )frekvenca.
Tvoj mami lahko le svetujem, da se naj nauči živeti s tinitusom, naj veliko posluša radio, televizijo, se pogovoarja, najde kakšen hobi in poskusi naučiti živeti s tem.
Res da ne bo čudež v 1 mesecu, ampak s časom se bo stanje normaliziralo. Lahko je sploh vesela, da je ni udaril tinitus pri mladih letih ampak na stara leta.
Sam bi vsekakor raje imel tinitus na stara leta, kot pa na mlada. Ampak žal, s tem moram živeti. Lahko bo probala marsikaj, ampak verjetnost uspeha je majhna.
Vprašanje je, s čim ima tvoja mati problem, ker so tu nekateri dejavniki, ki povzročajo ali okrepijo tinitus:
– vrat
– živčna bolezen
– poslabšanje sluha – spontano ali postopno (tinitus je tudi simptom poslabšanja sluha, lahko je tudi prej poslabšanje sluha in potem tinitus, kar se je zgodilo z mano).
– jemanje zdravil, ki imajo stranski učinek piskanje, šumenje, skratka zvonjenje (vse spada pod tinitus, je latinska beseda za šumenje, piskanje)
– hrbtenica
– problemi z glavo.
Mogoče ji bosta pomagala Bilobil forte (gingko) ali pa tablete TONE, samo mora jih jemati toliko časa kot predlagajo farmacevti. Jaz sem goltal bilobil forte 6 mesecev in ni pomagalo.
Ponovno, vem, da se bo slišalo kruto, ampak povej ji, da so tudi mladi, odrasli, ki imajo tinitus, ki jih moti pri življenju. Posledica je, da težko spijo, so slabše socialni, bolj depresivni in imajo veliko možnosti za napredovanje zapravljene. Naj bo vesela, da se ji tinitus ni pojavil v mlajših letih, ampak na stara leta. Jaz bi bil vsekakor vesel tega, ker na stara leta postane čisto vseeno v kakšnem stanju si, šlo bo samo na slabše.
Srečno in upam, da vaju nisem krepko razočaral, ampak taka je resnica tistih, ki imamo tinitus. Redki se ga otresejo, večina ga ima celo življenje, nekaterim pa izgine po nekaj letih spontano kot se je pojavil.
In seveda, naj ohrani upanje, upanje, da bo enkrat spontano izginilo.
Doci
Tega tukaj. Pravi, da je dosti bolje odkar ga ima. Se je zmanjšalo šumenje in spi normalno. Drugače pa iščeva po forumih, če je še kaj novega. Upam, da ti bo pomagalo. Za spanje ti bo zagotovo.
Bil sem dober kolesar. Užival v branju knjig,gledanju filmov in še v marsičem. Potem pa se je pojavil on in mi življenje v trenutku postavil na glavo. 3 tedne je trajalo da sem prišel k sebi. Po 3 tednih spet berem knjige. Gledam filme in kolesarim. Piskanje v ušesu me zelo moti. Imam tablete za boljšo prekvavite in to je vse. 3 tedne nisem spal. Potem pa mi je kar naenkrat uspelo brez težav. Kljub temu bom šel k dr. Weisu po pomoč ker mislim da bi se zadevo dalo še izboljšat. Res se čudim da mi gre tako dobro. Zaenkrat. Do gdaj še? Upam da bo trajalo. Kakšen masker bi mi prav prišel ampak o tem se bova že jutri pogovarjala z gospodom Weisom. Vsi ki imate to težavo NE OBUPUJTE. Vzemite stvar v svoje roke čeprav je to zelo težko. Ampak se da. Verjemite mi.
Pozdravljeni,
tudi mene zanima, če je kaj novega v zvezi tinitus. Ima ga moj partner. S tem se sooča že cc bo 1.leto. Sicer noro noro poslabšanje pa je imel pred 3 . meseci. Ob tem je imel občutek pretakanje tekocine v usesih (ob na gibanju glave levo/ desno ob rame), kot bi iz ena pretočno v drugega in nazaj obratno. Imel je nore bolečine v glavi, ušesih. 3.tedne dejansko ni spal in sploh ni se ni smel uleči. On ima tudi grozne bolečine vratu, mravljinčenje okončin ( sicer to nekako pojenja). .. MS in boreliozo hb so izključili.
Je kdo od vas sotrpinov preskusil kako gre s slušnim aparatom? Lahko ta kaj pripomore? To sprašujem zato… njega blazno nervira kričanje (oz.tista simpatična vznesenost majhnih otrok) in visoke frekvence. Ima tudi naglušnost, ki se mu v teh 3.mes noro stopnjuje. Pravi, da če se bo tako nadaljevalo bo prej kot v 1/2 leta oglusel. Medtem ko ponovno čaka na ORL ukc Lj pregled šele v maju.
Naj povem še, da s piskanjem in šumenjem imam opravka tudi sama. Vendar meni se je to stopnjevalo z leti (sem pa 40.). Medtem, ko on prej ni imel nobene motnje s tem v zvezi. Oba zaznava pisk na 4 . frekvenci. On praktično te ne zazna več. Kar pomeni, da je 4.frekvenca njegov pisk? Noro visok ton. Neživljenjsko in nevzdržno.
Kaj priporočate / svetujete… Oz.kako naj ga spodbujam. .. bojim se…
Da omenim še naše blazno zdravstvo in neživljenjske čakalne dobe, čeprav naredil 3/4 preiskav samoplacnisko. .. praktično se počutim, da naši državi kateri omogočam “vzajemnost” že 20.let pomenim totalno 0, niti nismo številke. Razočarana. Če ne sprica rdeče okol in če ni tumor. .. Ne …
Vsem želim zdravja in potrpljenja.
Objem in srečno
Jaz imam tinnitus okoli 20 let. Imam tudi Menierja ze dobrih 30 let. Tudi mene motijo visoke frekvence in cviljenje otrok. Tvoj partner je verjetno imel kaksno poskodbo glave, vratu, glede na dodatne probleme. Ce cuti vodo v usesu, je mozno, da ima tudi Menierja. Dodatni simptomi so, ko imas napad, so obcutek pritiska v usesu, vrtoglavica, izguba ravnotezja, slabost, in v redkih primerih, kot pri meni, nenadno padanje po tleh in bruhanje in vedno postopna izguba sluha. Naj izloci kofein (kava, cokolada, kofeinske pijace), sladkor, sol. Magnezij in B vitamini, zlasti B6 pomagajo izlocati vodo iz telesa in s tem iz uses.
Depresija, ki jo zgoraj nekdo omenja, ne povzroca tinitusa. Antidepresivi ga povzrocajo. Ampak v vecini primerov je tinnitus posledica okvare notranjega usesa. Treba se je strenirati, da odmislis zvok, oziroma, da se ga naucis ignorirati.
Nekdo mi je rekel, da se pri mlajsih ljudeh, tja do 35 ali 40 da tinnitus pozdraviti z akupunkturo, kasneje pa ne vec.
Vsem hvala za odgovore.
Na nevro so pomislili tudi na Menierja in hkrati izključili. Nima nobenih simptomov… razen sem in tja kak dan slabost.
Res je. Sprejet, ignororat, potlačit. Meni še znese. Njemu ob tako močnem ne. Si predstavljate pisk pr.stroja, ko javi da je končal … On stoji zraven. Ne sliši. Njegov je jači. Non stop.
Jemlje Lirico. Sicer najmanjšo dozo 2x 25.
Imate kake izkušnje s tem? Pomisleke?
Viamin D v večjih odmerkih?
Imava pomisleke o slabši prekrvavitvi. Vsi zdr.to ozkljucujejo. Predvsem zaradi mrzlih rok in nog, mravljinčenje. .. ali to zgolj psih.
Morda kak nasvet alternative? Tudi na področju psih. kak koristen kontakt.
Hvala za podporo in deljenje izkušenj.
Lahko ste veseli, jaz sem ga staknil 1mesec nazaj v diskoteki, najbolj me pa jezi ker sem imel čepke v žepu!!! Pa niti 20let nisem star, še 50let tega sranja bom moral poslušati, že zdaj samo o tem razmišljam, menda da če ne izgine v 3-6 mesecih je kroničen, ampak po pravici povem neverjamem da bo izginil, zdravniki pravijo “saj ni tako hudo” itd. Ampak če bi ga sami imeli nebi tega govorili ker je. Žal se res počutim neumno ker dobro vem da sem si sam kriv zato.
Nasvet: ne se preveč sekirat.
Jz sem ga staknil pred parimi leti, tud “zvočna poškodba”. S časoma sem se navadil, in ravno zadnjič enkrat sem pomislil, da se že par dni nisem niti zavedal, da ga mam.
Za razliko od medicinske stroke, ki priporoča, da se ga ignorira, maskira ipd., sem naredil kontra – en čas sem ga zavestno poslušal, meditiral na ta zvok itd… dokaj hitro sem bil na točki, da me je zvečer to lahko celo uspaval.
Tko, da ne si preveč skrbi zarad tega delat, ker pol iz muhe rata slon.
V roku 10 let pa bo verjetno itak že ozdravljiv, ker bojo nagruntal, kako zdravit nadražene živce in ostale celice v ušesu.
Forum je zaprt za komentiranje.