Tiramisu
Imela sem eno krasno italjansko kuharico, kupila sem jo v Gardi, pa nekoč posodila in je ni bilo več nazaj. Všeč mi je bila zaradi spremnih besedil k receptom. No, in tam je bilo razloženo, da sladica originalno izvira z Južne Tirolske (pokrajina v severni Italiji, kjer živi nemško govoreča manjšina, središče je Bolzano).
u, ja zelo dobro vem kje je južna tiroska. zanimivo.
jaz sem takoj pomislila na avstrijsko in mi nikakor ni šlo skupaj. hvala za razlago.
pa se kaj več spomniš o tej knjigi? naslov, avtor. bo jo zelo rada videla.
recepta za tiramisu pa žal ne vem, razen tistega, ki piše na bebe piškotih. ga delam tako.
Je že okrog deset let kar sem jo kupila, spomnim se, da je bila avtorica ena tirolska plemkinja. Imena so pa pri meni od 30 . leta dalje problem, pozabljam jih takoj, ko jih izvem:(
Imajo pa Italijani kuharic na tone, tako da…lani na Siciliji sem že imela dve v roki, pa sem jih zadnji moment vrnila na polico.
Če te zanima njihova kuhinja in si vpisana v knjižnico, ti predlagam, da pogledaš na polico s kuharicami. V naši ljudski v Kranju vem, da imajo tudi nekaj italijanskih. Jaz sem v njihovo kuhinjo dobesedno zaljubljena.
Jaz delam po eni knjižici z naslovom Dolci:
2 dcl močnega hladnega espressa
po želji 4 cl vinjaka
3 jajca
3 žlice sladkorja
1 vanili sladkor
2 žlički naribane limonine lupinice
250 g mascarponeja
250 g piškotov
3 žlice kakava
Espreso zmešamo z vinjakom. Rumenjake zmešamo s sladkorjem in vanili sladkorjem v svetlo rumeno kremo. Dodamo limonino lupinico.
Po žlicah vmešamo mascarpone. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga postopno vmešamo v kremo.
Polovico piškotov naložimo v posodo in pokapljamo s polovico meanice kave in vinjaka. Prekrijemo s polovico kreme.
Postopek ponovimo s še eno plastjo piškotov, ki jih namočimo s kavno mešanico in prekrijemo s preostalo kremo. Po vrhu debelo potresemo s kakavom.
Na hladnem naj stoji vsaj dve uri.
No, tale je “naš” in je po dosedaj sprobanih kar “taprav”.
Ne vem če je originalen, je pa dober.
TIRAMISU ALA BIGMAMA
20 dag mascarpone
2 jajci ali 3 rumenjaki
5 dag sladkorja
20- 25 baby keksov (odvisno od velikosti posode-ta recept je za posodo velikosti 15 krat 30)
prava kava
rum
čokolada v prahu (za posip)
Zmešaj jajca, sladkor in mascarpone. Kekse navlaži s kavo v katero si kapnila malo ruma in jih izmenično polagaj v posodo; plast keksov, plast kreme, plast keksov, plast kreme. Po vrhu potreseš s čokolado v prahu (eni potresejo s kavo a meni to ni všeč).
Preden postrežeš naj tiramisu stoji v hladilniku najmanj 3 ure, še bolje pa je če je v hladilniku čez noč.
Dober tek želim!
Mogoče namigec, ki se ga poslužujem že 20 let. Ko daš zadnjo plast piškotov, zadevščino obtežiš. Jaz dam eno desko za rezanje velikosti tiramisuja samega, nanjo pa še kakšno utež, recimo jensko posodo. To pustim v hladilniku par ur, šele po tem namažem po vrhu in potresem s čokolado.
Tiramisu ni zato nič zbit, je pa malo bolj kompakten, piškoti se bolj vežejo s kremo.
TIRAMISU
250 g sira mascarpone ali mascarino
2 jajci
2 – 3 žlice prave kave
rum
sladkor
zavitek baby piškotov
½ vode
sladka smetana
kakav za posip
Iz pol litra ali morda nekoliko več vode skuhamo kavo, jo po okusu sladkamo in ohladimo. Dodamo ji par kapljic ruma.
Baby piškote omočimo v kavi in jih položimo na dno dovolj visokega pekača. Iz njih dobimo prvo plast peciva. Nanjo polijemo kremo, ki jo naredimo takole:
Rumenjak in beljaka stepemo posebej, nato pa ju skupaj s sladkorjem in mascarponejem, ki naj bo hladen zmešamo v kremasto zmes. Nanjo spet položimo v kavo namočene piškote in jih polijemo s kremo. Postopek ponavljamo, dokler nem ne zmanjka sestavin. Na vrhnjo plast namažemo stepeno sladko smetano in jo posujemo s kakavom.
Sladico vsaj za tri ure postavimo v hladilnik, da se strdi.