tiramisu
Jaz delam tiramisu in z mascarponetom – samo ta je bolj težek in še surova jajca so, zato ga delam še na en drugi bolj light recept in je prav tako dober: sestavine so keksi savoiardi, kava – nesladkana, 4 jajca, 3 žlice moke, 4 žlice sladkorja in 1 liter mleka. Kekse namočiš v kavo in jih daš po posodi in pol preliješ gor kremo: najprej zmiksaj jajca insladkor, nato dodaj še moko in dobro zmiksaj – to zmes stresi v 1 liter vrelega mleka in mešaj na polovičnem plamenu kakšnih 3-5 minut. Pol daj še eno plast namočenih keksov in gor poli spet kremo in na vrhu potresi kakav v prahu. Ko se ohladi dej v hladilnik za čez nač ali najmanj 5 ur in DOBER TEK!! (sorry če je malo grdo napisano, samo nimam recepta zraven..ČAU! )
Zdaj pa recept.
Spečeš biskvitno ploščo iz 4 jajc,15 dag sladkorja, 15 dag moke
1. 5 rumenjakov
10 dag mletega sladkorja
25 dag mascarpone, 1 vanilij sladkor, sok 1 limone + nastrgana lupinica
2. 3 beljaki
2 jedilni žlici sladkorja
1 sladka smetana
3. 1/8 l prave kave ( malo več)
1 cl ruma
2-3 žlice kakao prah
Rumenjake zmešamo v kremo s sladkorjem, dodamo mascarpone, vanilij, sok limone. Stepemo sneg, dodamo sladkor,stepeno smetano. Sneg in stepeno smetano previdno vmešamo v mascarpone kremo.
Biskvit prerežemo na pol. Položimo v primeren pekač, navlažimo s kavo in rumom.
Namažeš 1/2 kreme.Na kremo daj drugo polovico biskvita in vse ponovi.Po kremi potresi kakao v prahu.
Daš v hladilnk za kakšne 3 ure, da se prepoji in ohladi.
DOBER TEK
Pa naj bo še en recept (sicer Italijanski), po katerem tiramisu delam jaz, ni sicer najbolj dietetičen, ga pa pohvalijo. Meni najbolje uspe z Mascarponejem Galbani in savoiardi znamke Vicenzi. Jajca seveda ločiš na rumenjak in beljak, stepenim rumenjakom in sladkorju dodaš mascarpone in nazadnje previdno primešaš sneg iz beljakov. Nekateri imajo kekse radi malo bolj napojene, nekateri manj… In še količine:
keksi (savoiardi) 250g
mascarpone 250g
sladkor 80g
3 jajca
velika skodela instant ali prave kave in rum po okusu
kakao za posip
Dober tek!