Najdi forum

Tisti dve piki na črko

Prosim za pomoč:

Na črko v wordu moram narediti tisti dve piki, kar uporabljajo napr. Nemci.

Tipko z “dvema pikama” imam v zgornjem levem kotu na tipkovnici. Kako zadevo spraviti na črko v wordu. Na črko a moram dati ti dve piki, pa ne znam
Hvala za pomoč.

umlaut se nardi tak da stisneš shift+tista tipka nad tab pol pa tista črka nad katero hočš pikice

napiši oe
in
………ue

ali pa vnesi črko kot simbol – vstavi – simbol – poišči a

Pritisneš tipko AltGr in pikce, nato pa črko nad katero te pikce želiš imeti.

Po nemški slovnici se itak sedaj že nekaj časa pravilno piše ae,ue,oe… Preglasa se naj ne bi zapisovalo več, vendar je še vedno v uporabi.

Tako je. AltGr in pikice istočasno, nato pa še črko (na primer u ali e).
ü
ë

Prvič slišim. A mi citiraš, kje oz. v kateri nemški slovnici to piše?

Po nemški slovnici se itak sedaj že nekaj časa pravilno piše ae,ue,oe…

Ja kakšna neumnost je pa to?
Tukaj se pa res vse najde.

No, razlage od fda očitno ne bomo dočakali 🙂

Hojla

Vse črke se da pisati s kombinacijo tipk in številk. Ker te zadeve veliko uporabljam, jih bom nekaj napisala za tiste, ki to ne znate.

tipka Alt (na levi strani tipke za presledek) + 0228 = ä
tipka Alt + 0252 = ü
tipka alt + 0246 = ö
tipka Alt + 0245 = ő

Pritisneš tipko alt in jo držiš in natipkaš še navedene številke in bo. Pri prenosniku pa mislim, da moraš uporabljati tipko Fn – nisem pa sigurna ker uporabljam stacionarni računalnik.

Meni ne deluje oz. nevem katere pikice mislite???

Nušaa: greš cisto na levo stran tipkovnice. ko piše ctrl, shift (ali puščica navzgor), caps lock, tab (oz dve puščici ena levo ena desno kaže) in potem si prišla do pikic!
In klikneš vse skupaj SHIFT+UNI DVE OPIKICI+CRKO KI ŽELIS DA IMA VZGORAJ PIKICE!!!!

Je tudi na vprašaju …. s kombinacijo Alt Gr in vprašaj istoćasno …. potem pa a, o ali u ….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close