Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Tisti ki imate nepremičnino na Hrvaškem

Tisti ki imate nepremičnino na Hrvaškem

Tisti ki imate nepremičnino predvsem na morju, kakšen apartma….Zanima me kje imate, vlikost, kdaj ste kupili pa približno ceno – če lahko…pa kako se ureja stvari, ker nas zelo mika da bi šli v nakup. Skratka čimveč podatkov prosim!

Hvala in lp!

Mi imamo prijetno hišo kvadrature tam nekje okrog 90m² stanovanjskega dela, potem je pa še zraven ogromno vrta in terase na otočku v Kvarnerju.
Kupili smo pred 30 leti, ko so bile cene nizke in so domačini v glevnem živeli v Ameriki in jim ni bilo do teh nepremičnin. Kupovali smo del po del in jih pač spojili. Tam je gradnja namreč v stilu: glavna hiša, delavnica in štala. Mi smo najprej kupili štalo, potem delavnico… Tako to gre. Sedaj je vse popolnoma prenovljeno in uštimano v istrskem stilu. Ravno zaradi oddaljenosti nakupa, ti sedaj ne morem podat točnh podatkov o ceni, pa tudi aktualna ni, ker so danes cene neprimerno dražje. Je pa res, da imamo davka in stroškov tako malo, da je že prav smešno. Slabči del vsega je to, da smo vedno “tujci” in nam dostikrat to dajo vedet! Žal!

Mi smo kupili še v času Jugoslavije, vse zaraščeno šumo … dolga leta smo bili v prikolicah, potem postavili majhno hiško, zdaj smo sredi opremljanja nove hiše.. 2 stanovanja po slabih 70 m2.
Cena, takrat za zemljo blazno poceni, zdaj je pri nas v Barbarigi m2 v urbaniziranem področju – samo parcela, od 100 € naprej, če imaš srečo.

Pa še za kufetek – nam še nikoli niso dali vedeti, da smo tujci. Domačini so nas veseli, se občasno slišimo tudi med letom, malo popazijo na našo hišo..

Moram pa te razočarati – trenutno med Slovenijo in Hrvaško še ni sporazuma o nakupu nepremičnin in tako čisto uradno, na svoje ime ne moremo kupovati pri njih ali oni pri nas.

LP!

Zgolj za informacijo me zanima : zakaj je potem toliko oglasov o prodaji hiš, apartmajev, ipd. na hrvaškem ? npr. tukaj :

A se to vse kupuje preko posrednikov, ki so uradno lastniki, neuradno pa je lastnik kupec ?

Ja veš, nimamo vsi te sreče. Pri nas je pravih domorodcev že zelo malo. Veliko pa je raznih Slavoncev, še iz časov vojne, ko so se skrivali po teh otokih. Ravno oni so blazno alergični na Slovence. Pa se sploh ne izpostavljamo. Domačini so pa prva liga, ni kaj. A kot sem rekla, jih je tako strašno malo, pa še stari so.

Saj kupiti se da … le kot lastnik ne moreš biti vpisan … potem pa imaš hipotekarno jamstvo za neko imaginarno posojilo, pa plombe na nepremičnine, pa samo pravico do uporabe ali zidave…

Notarske pogodbe, napisane pri nas ne veljajo (da bi npr.spodaj ne uredil lastništva in to poskušal pri nas pri notarju – poznam tak primer in je notar lepo povedal, da sicer lahko overi pogodbo, a je na Hrvaškem ne bojo priznali…)

Se pa baje v bližnji prihodnosti obljublja sporazum tudi o tem, da bodo lahko oni kupovali pri nas in mi pri njih.

Tule pa lahko pogledaš, kdo je na kaki parcelni številki vpisan kot lastnik in če je že kaka plomba ali kaj podobnega.

LP!

Slovenec lahko na Hr kupi nepremičnino, da je vse kot mora biti…le pod pogojem, da ima na Hr registrirano podjetje! V nobenem drugem primeru to ni mogoče, četudi ostale clanice EU lahko prosto kupujejo. Le mi in Čehi, če se ne motim ne smemo. Zato ne nasedaj, da se kaj da, ker se ne da, sveeda so kupovali in še to delajo, ampak garancije ni in lepega dne so lahko brez vsega…vpis v zemljisko knjigo, da so lasntiki dejansko oni ni mozen, torej niso lastniki! Razen kot sem omenila, če imajo registrirano podjetje v HR.

Starši kupili cca 4 leta nazaj, apartma 25m2+10m2 terase+parkirišče, 150 m od morja, za cca 6 milijonov v Punatu/Krk (novogradnja). Ni bilo drago, je pa problem, ker se ne moreš vpisat – to moraš vzet pač v zakup.Naša dva ravno sedaj urejata, da bi se vpisala kot hipotekarna upnika. Edina možnost je registracija podjetja, kot fizična oseba praktično nimaš nič. Sta pa kupila od podjetja, ki je gradilo ta objekt, tako da so bili takrat zelo korektni in tudi zaenkrat nismo imeli nobenih težav pri urejanju stvari (zaenkrat so vpisani še kot lastniki).Je pa po eni strani smešno, ker se ne moreš vpisat kot lastnik, vse davke in stroške jim pa ni problem odmerit na slovenske lastnike ter pošiljat položnice za vse mogoče stvari – to pride pa tudi v Slovenijo, če je treba. 🙂

Seveda lahko kupi nepremičnino, če ima na Hrvaškem ustanovljeno firmo. Firma je hrvaška pravna oseba (sicer s slovenskimi lastniki), ki je zavezana voditi knjige po njihovi zakonodaji, plačevati davke, oddajati bilance…

Je pa lani stric kupil parcelo v istem naselju, kot jo imamo mi in če zdaj pogledam njegov zemljiško-knjižni izpisek, na njem piše sicer še star lastnik (je bil isto Slovenec), pravico do razpolaganja s parcelo ter gradnjo pa ima izključno stric, parcela pa je “kao” zastavljena kot garancija za kredit med prejšnjim lastnikom in stricem. Izbris tega možen samo na predlog strica.

Tako da se lahko zavaruješ tudi kot fizična oseba, da ne ostaneš brez vsega.

LP!

Bodo kmalu lahko kupovali tudi Slovenci, le naša vlada mora še zakon o vzajemnosti sprejet pa bo. Tako da malo počakaj…

Iskalnik mi je vrgel ven ta stari post. Po odgovorih sodeč, je zdaj veliko zadev drugačnih zato bom zastavila vprašanje.

Smo v fazi iskanja stanovanja v Istri. Nekaj smo si jih že ogledali, nekaj si jih še bomo. Imamo kup informacij agencij, ki stanovanja prodajajo. Zdaj pa bi radi dobili še osebne izkušnje. Na kaj biti pozoren, pri čem pazljiv, kako poteka urejanje prenosa lastništva, vpis v kataster, kako plačilo tako visokega zneska… Skratka, vesela bom čisto vsake informacije in nasveta oz. izkušnje. Hvala.

Nikogar ?

Če kupujete preko agencije (kar osebno toplo priporočam!), potem se nimate česa bati. Za znesek okrog 3-4% (odvisno od posamezne agencije) od dogovorjenega zneska nakupa vam agencija uredi vse: sestavi pogodbo, poskrbi za vpis v ZK in vso ostalo dokumentacijo. Po podpisu pogodbe nakažete znesek agenciji, oni pa potem naprej. Pozorni bodite tudi na davek, ki ga nosi kupec, pozanimajte se tudi o višini tega zneska (neizogibno,  ni prenosljivo na prodajalca oz. njegovo plačilo ni stvar dogovora). Morebiti bi obstajal tudi davek na dobiček (kar je razlika med prodajalčevo nakupno ceno in prodajalčevo prodajno ceno… recimo: on je kupil stanovanje za 30.000 EUR, prodaja pa ga za 45.000. Razlika: 15.000, na ta znesek mora prodajalec plačati davek. Tu so možne neke variante, ampak če boste kupovali preko agencije, potem se vas to ne tiče).

Drugače pa, kot zapisano, če gre nakup preko agencije, se nimate česa bati. Izpogajajte si dobre pogoje, predvsem tisti procent, ki ga agencija vzame za posredovanje in administracijo. Mi se nismo ukvarjali s postopkom (vpis v ZK, geometri, odvetniki in podobno) ker nismo imeli časa, zato smo to prepustili agenciji. Itak vse napišejo v pogodbi.

Tudi lastništvo nepremičnine naj bo 1/1. Načeloma pa vse poteka tako kot v Sloveniji. Malo počasnejši so, to je pa res. Aja… bodoči lastnik naj si pridobi davčno številko (OIB), to lahko uredi tudi agencija. Mi smo jo imeli že od prej, tako, da to ni bil problem.

Pa dober nakup!

Odgovor na objavo uporabnika
nakupovalka, 21.09.2021 ob 12:19

Iskalnik mi je vrgel ven ta stari post. Po odgovorih sodeč, je zdaj veliko zadev drugačnih zato bom zastavila vprašanje.

Smo v fazi iskanja stanovanja v Istri. Nekaj smo si jih že ogledali, nekaj si jih še bomo. Imamo kup informacij agencij, ki stanovanja prodajajo. Zdaj pa bi radi dobili še osebne izkušnje. Na kaj biti pozoren, pri čem pazljiv, kako poteka urejanje prenosa lastništva, vpis v kataster, kako plačilo tako visokega zneska… Skratka, vesela bom čisto vsake informacije in nasveta oz. izkušnje. Hvala.

Iskalnik? Tukaj obstaja iskalnik?  Ga že lep čas ni.,

iskalnik, 22.09.2021 ob 08:46

Iskalnik? Tukaj obstaja iskalnik?  Ga že lep čas ni.,

Googlov iskalnik.

Naše, 22.09.2021 ob 08:29

Če kupujete preko agencije (kar osebno toplo priporočam!), potem se nimate česa bati. Za znesek okrog 3-4% (odvisno od posamezne agencije) od dogovorjenega zneska nakupa vam agencija uredi vse: sestavi pogodbo, poskrbi za vpis v ZK in vso ostalo dokumentacijo. Po podpisu pogodbe nakažete znesek agenciji, oni pa potem naprej. Pozorni bodite tudi na davek, ki ga nosi kupec, pozanimajte se tudi o višini tega zneska (neizogibno,  ni prenosljivo na prodajalca oz. njegovo plačilo ni stvar dogovora). Morebiti bi obstajal tudi davek na dobiček (kar je razlika med prodajalčevo nakupno ceno in prodajalčevo prodajno ceno… recimo: on je kupil stanovanje za 30.000 EUR, prodaja pa ga za 45.000. Razlika: 15.000, na ta znesek mora prodajalec plačati davek. Tu so možne neke variante, ampak če boste kupovali preko agencije, potem se vas to ne tiče).

Drugače pa, kot zapisano, če gre nakup preko agencije, se nimate česa bati. Izpogajajte si dobre pogoje, predvsem tisti procent, ki ga agencija vzame za posredovanje in administracijo. Mi se nismo ukvarjali s postopkom (vpis v ZK, geometri, odvetniki in podobno) ker nismo imeli časa, zato smo to prepustili agenciji. Itak vse napišejo v pogodbi.

Tudi lastništvo nepremičnine naj bo 1/1. Načeloma pa vse poteka tako kot v Sloveniji. Malo počasnejši so, to je pa res. Aja… bodoči lastnik naj si pridobi davčno številko (OIB), to lahko uredi tudi agencija. Mi smo jo imeli že od prej, tako, da to ni bil problem.

Pa dober nakup!

Hvala za koristne nasvete. Iščemo preko agencije, saj drugača težko kaj dobiš. Se pravi moramo samo zaupati agenciji in to je to.

ali bi šli malo (po nakupih) pogledat kaj je pametnega za odnesti.

sto ljudi sto čudi, 22.09.2021 ob 10:04

ali bi šli malo (po nakupih) pogledat kaj je pametnega za odnesti.

???

New Report

Close