Tisti, ki kurite na drva
Centralno imamo kombinirano drva-olje. Me pa zanima kako tisti, ki kurite na drva drzite konstantno temperaturo?
Mi zjutraj zakurimo, čez 2 uri je v hiši 25 stopinj, Ker je enostavno prevroče, nehamo kurit. In potem je treba zvečer spet zakurit na novo. Kako je treba kurit, da bi recimo imeli konstantno 22 stopinj?
Mi imamo od lani, ko smo prenovili centralno ob peči 1000 litrski hranilnik z vodo(pravi izraz je drugače) ko je energije preveč pogreje to vodo in ko postane hladno odpreš termostat in spet greje, prej smo imeli enake težava, ker če je počasi gorelo so se nam v peči in v dimniku zelo nabirale saje…
Zakurimo, naložimo do fula, da se šeč segreje na cca 60-80 stopinj, potem damo regulator na 5-7, pripremo dovod v dimnik in počasi se cmari. Ampak ker pri počasnem gorjenju ali bolje rečeno tlenju nastaja žlindra, raje damo malo manj v prč. Ko smo zdoma damo en večji štor, da počasi drži temperatur. Veš, ni poanta nažgat temperaturo. Prijena toplina se širi od izvora toplote – radiatorja. Če je ta mrzel, je okoli lahko 25 stopinj, pa imam občutek hladnega. Če pa je vsaj mlačen, potem je to to.
Srečno
Jaz prav te dni preurejam centralno ogrevanje. Sem kupila eno drago peč na drva, zraven je “zalogovnik” (hranilnik z vodo), v katerega gre 1800 l vode (ki ogreva radiatorje v času, ko mene ni doma :))) Peč ima lambda sondo za regulacijo izgorevanja….
Skratka, vzela puf (še na Žale bom šla zapufana :((( ) – ampak ni bilo druge. Kolk se bo pa zadeva obnesla, bom pa poročala čez ene 10 dni, ko bo zadeva zalaufala :)))
Aha, a je to tista peč, v katero naložiš, se mi zdi, 1 x na dan?
A ni zalogovnik 1800 l malo velik? Kolikšen obseg pa ima ta pošast? Ben, bom morala potem zraven še eno kučico prizidat za njega?!
A vse skupaj, zalogovnik in peč ste kupili? Me zanima cena?
Hvala ti, informacije mi bodo zelo prav prišle, ker spomladi bomo pa delali na tem.
R
Morski galeb, jaz imam staro kmečko bajto in smo bivšo črno kuhinjo malo preuredili, da smo lahko te naprave not dali, Ta prostor ima obok (velb) in je dovolj visok, da smo lahko v en kot postavili tisti ogromni zalogovnik. V višino meri 3,1 m, premer 105 cm. Vsak usta odpre, ko ga vidi :))) Samo je narejen posebej za nas, zaradi prostora. Običajni imajo premer 130 cm in višino 210 cm. So mi pa majstri razložili: tako velik zalogovnik rabiš, da se akumulira dovolj toplote za ogrevanje v času, ko v peči že zmanjka drv. Zato lahko nalagaš samo 1x na dan. Bomo videli! Zdaj je zadeva še v fazi montaže.
Stane pa dosti. Jaz sem z vsemi popusti (takojšnje plačilo, sejemski popust) dala 10K evrov. Zraven moraš prišteti še priklop in prevezavo obstoječe centralne napeljave na novo peč – cca 3K evrov. To je vse brez stroškov za morebitno preureditev prostora (jaz bom morala tudi nov dimnik ven potegniti, ker stari ne ustreza merilom).
Če začneš računat, ugotoviš, da pravzaprav plačuješ davek na luksus. Do sedaj smo pač zakurili v kmečko peč in v štedilnik na drva, s katerim smo preko etažne centralne napeljave ogreli še druge prostore v hiši. Simpl in dovolj poceni, samo dosti časa gre. Moraš imeti čas, da vsak dan očistiš kurišče, neseš ven pepel, kar naprej nalagaš… izkoristek je slab. Počutje pa v redu. Samo, če se ti zmeraj nekam mudi in te najmanj pol dneva ni doma, je to res bolj slaba izbira. Tako bo sedaj kmečka peč bolj za crkljanje, kadar bomo vsi doma, ne pa za ogrevanje.
Sicer je pa ponudnikov veliko. Ne morem tule gor pisati, menda se ne sme reklama delat. Malo poglej na forumih, kjer take stvari obravnavajo, preden se odločiš. Dobro izbiro!
Zamenjajte staro peč na drva s pečjo na pelete – http://www.indema-m.si –
– http://www.lanordica-extraflame.com/it/56/3/3/98/prodotti/prodotti-a-legna/termoprodotti-a-pellet/3/duchessa-idro-steel.html –
– http://www.bolha.com/kotli-gorilniki/akcija-brezplacna-dostava-za-vse-vrste-peci-do-konca-decembra-2010-oglas1272721747-
Regulacija je enostavna s pritiskom na gumb. Nastavite željeno temperaturo za ostalo peč poskrbi sama.
INDEMA B&D Markun s.p.
Ferrarska 10
6000 Koper
GSM. 031 298 377 ali 041 279 636
Tel.: 05/639 38 65
mail: indema@siol.net
http://www.indema-m.si
V peči naj bo delovna temperatura 80 do 90stC, katero uravnavamo z regulatorjem vleka.
Temperaturo vode, katero pošiljamo v radiatorje, reguliramo z mešalnim ventilom, v odvisnosti od zunanje temperature.
V nočnem času malo znižam temperaturo vode iz mešalnega ventila, da je peč čim dlje časa topla v noč.(To delam jaz)
V peči naj bo delovna temperatura 80 do 90stC, katero uravnavamo z regulatorjem vleka.
Temperaturo vode, katero pošiljamo v radiatorje, reguliramo z mešalnim ventilom, v odvisnosti od zunanje temperature.
V nočnem času malo znižam temperaturo vode iz mešalnega ventila, da je peč čim dlje časa topla v noč.(To delam jaz)
Zakurim zjutraj na ful, da doseže tistih 23 stopinj, potem pa v peči na nastalo oglje dam veliko drvo, zaprem zrak, da ne gori kot zmešano, ampak samo tli in na regulatorju za izpihovanje toplega zraku v prostor nastavim na minimum. Tako potikam cel dan, z velikimi kosi, ki počasi tlijo. Na tak način ves dan drži približno isto prijetno temperaturo.