Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine tisti ki oddajate nepremičnine

tisti ki oddajate nepremičnine

Koliko davka plača lastnik stanovanja, če oddaja stanovanje npr. za 250€/mesec?
Mi kdo lahko posreduje konkreten podatek?
Se davek plačuje enkrat na leto?

Hvala

To je pa čisto odvisno, ker se dohodnina obračunava od vseh prihodkov skupaj in je odvisno v kateri razred padeš.

Uveljavljaš splošno olajšavo (normirane stroške) ali po računih? Davek plačaš od odštetega zneska (plačila – normirani stroški).

Dohodnina za oddajo stanovanja je ločena. Če oddajaš celo leto po 250 eur, lathko računaš priblišno 500 eur ali malo manj. Zmeraj priblišno 2 najemnini.

Torej dohodnina za oddajo nepremicnine ni odvisna od tega, v katerem davcnem razredu si?
Sem ze enkrat vprasala na tem forumu, pa je bil odgovor, da je.

Morda kaksen link (clen zakona) glede tega?
Hvala!

Pa ti ločiš napoved za odmerko davka za oddajanje nepremičnine in dohodnino?

Torej dohodnina za oddajo nepremicnine ni odvisna od tega, v katerem davcnem razredu si?
Sem ze enkrat vprasala na tem forumu, pa je bil odgovor, da je.

Morda kaksen link (clen zakona) glede tega?
Hvala![/quote]

Davek za oddajo premoženja v najem seveda JE odvisna od tega v katerem davcnem razredu si. Zgoraj te fajn zavajajo z neresničnimi podatki.

Izračun je pa tak:
Osnova za dohodnino (prijavo moraš narediti do 15.01) znaša znesek celoletne najemnine minus 40% (normirani stroški). Če imaš stroškov več se lahko odločiš za realne stroške katere dokazuješ z računi.
25% od tega zneska plačaš kot akontacijo razliko ti pa potem poračunajo v skupni davčni napovedi. Če imaš minimalno plačo ti nekaj vrnejo, sicer pa doplačaš še razliko do 27% oz. do 41%.
Če oddalata zakonca se zato splača oddajat tistemu z nižjimi dohodki saj je razlika lahko ogromna.

Skratka 25% je akontacija. REalno je pa davek odvisen od tega v katerem razredu si glede na vse prihodke tistega leta.

Izračun gre takole:

250 €*12=3000 – toliko pobereš najemnine na leto
-40%=1200 – normirani stroški, to ti prizna država
razlika 1800 € je osnova za odmero davka oz. akontacije dohodnine, to moraš prijavit do 15. 1.

25% od 1800 € = 450 € to je akontacija dohodnine, to prvo plačaš državi, potem pa celoten znesek osnove se pravi 1800 € prijaviš v dohodninski napovedi (in seveda navedeš, da si 450 € že plačal) oz. to namesto tebe že stori DURS.

Potem je pa od tvojega dohodninskega razreda oz. ostalih prejemkov odvisno ali boš še kaj doplačala, ali boš dobila nazaj.

Recimo, da si brezposelna in nimaš drugih prejemkov, potem dobiš teh 450 € v celoti nazaj, če imaš pa visoko plačo in padeš v 41% razred pa še nekaj doplačaš, v najslabšem primeru še 288 €.

A ti vrnejo nazaj, če nimaš drugih dohodkov. Kako pa je pri delnicah, ti tudi tam vrnejo dohodnino če nimaš drugih dohodkov’ Avtomatično ti trgajo že pri izplačilu. Iam par delnic,sem brezposelna in nimam drugih dohodkov. Kaj moram naredit, da dobim ta denar nazaj. Ni ga veliko, par 10 evrov, pa vendar,. Ali lahko uveljavljaš za nazaj’ hvala.

A ti vrnejo nazaj, če nimaš drugih dohodkov. Kako pa je pri delnicah, ti tudi tam vrnejo dohodnino če nimaš drugih dohodkov’ Avtomatično ti trgajo že pri izplačilu. Iam par delnic,sem brezposelna in nimam drugih dohodkov. Kaj moram naredit, da dobim ta denar nazaj. Ni ga veliko, par 10 evrov, pa vendar,. Ali lahko uveljavljaš za nazaj’ hvala.[/quote]

Ne, za dividende ne moreš zahtevati povračila. Gre za dokončni davek 20%, ki ti ga odtegnejo ob izplačilu in ne gre v letno dohodninsko osnovo.

Najemnina pa gre, vendar če nimaš dohodkov, ne boš prejela informativnega izračuna dohodnine, torej boš morala sama oddati dohodninsko napoved, da boš dobila povračilo. Če je ne boš oddala, povračila ne bo.

Vse informacije pa so dostopne tudi na spletni strani DURSa.

Pozdravljeni.Zanima me,ker imam pogodbo o zaposlitvi za dolocen cas (za 8 ur na mesec)ua minimalno placo,me zanima kaksen davek oz.v kateri rared padem ce oddam nepremicnino?Za odgovor se najlepse zahvaljujem.

Noro, da je država določila tako visoke davke, posledice so naslednje:

– nepijavlane oddaje v najem,
– prijavljenje le polovične najemnine, dvojna pogodba,
– prazna stanovanja, ker je davek previsok in zato mladina vegetira pri starših!

Pa še to: kzen za neprijavljeno najemnono je le 250 EUR, za napačno prijavljeno pa veliko čeja!!!

tarči
Re: tisti ki oddajate nepremičnine

17.04.15 10:59
Noro, da je država določila tako visoke davke 25%, posledice so naslednje:

– neprijavljene oddaje v najem,
– prijavljenje le polovične najemnine, dvojna pogodba,
– prazna stanovanja, ker je davek previsok in zato mladina vegetira pri starših!

Pa še to: kazen za neprijavljeno najemnono je le 250 EUR, za napačno prijavljeno pa veliko večja!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close