Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek tisti ki se spoznate na s.p.

tisti ki se spoznate na s.p.

Zanima me če imaš s.p. in eno in edino bančno kartico, ki je poslovna. Ali lahko s to poslovno kartico plačuješ tudi hrano, bencin, pohištvo in ostale življenske stvari, ki niso vezane na s.p. ali ne?? Zaenkrat delamo tako, da iz poslovne vedno dvigujemo gotovino potem pa gotovinsko plačujemo vse stroške, vendar bi nam bilo zelo lažje če bi to počeli kar preko kartice. Se kdo spozna na to?

Seveda lahko … ni pa to strošek podjetnika, ampak njegova osebna poraba, tako da računa za poslovno kartico ne moreš zavesti med stroške ampak enako kot pa dvig za osebno porabo.

Hm, jaz sem samostojna kulturna delavka in moram imeti LOČEN račun, na katerega lahko dobivam samo prilive in plačujem prispevke, drugače pa z njim poslovati ne smem. Lahko si sredstva prenakažem, ne smem pa s tem računom plačevati stroškov ali zasebne porabe. Po navodilih Dursa. Kartice torej ne smem uporabljati.

Z kartico lahko kupuješ vse, od bencina do hrane.
S sredstvi s.p.lahko neomejeno razpolagaš.
Predlagam ti da pralni prašek, wc papir, brisače, brezalkoholne in alkoholne pijače, kavo, vzameš na original račun, se ti prizna v strošek do polovice, kot reprezentanca. Seveda ne vsak nakup , na dva meseca pa lahko.

V tem primeru so navodila DURS-a napacna. Kar ni tako redek primer. S.P. lahko prosto razpolaga z vsemi prilivi. Seveda pa, kot je omenil nekdo zgoraj, je potrebno “nakup v stacuni za lastne potrebe” ustrezno knjiziti, saj to ni strosek podjetnika.

V tem primeru so navodila DURS-a napacna. Kar ni tako redek primer. S.P. lahko prosto razpolaga z vsemi prilivi. Seveda pa, kot je omenil nekdo zgoraj, je potrebno “nakup v stacuni za lastne potrebe” ustrezno knjiziti, saj to ni strosek podjetnika.[/quote]

Tu pa si nekaj zamešal.
Nakup daš na original račun in ga knjižiš kot svoj strošek reprezentance.
Ne moreš pa knjižiti običajnega nakupa, kruh, meso, ribe, makarone..Na reprezentanco lahko vzameš tudi čaje, smetano, mleko, seveda v normalnih količinah.
Tudi čevlje kupim 1x letno na original račun, saj jih ponosim med delom. Pa ne salonarje, nizke čevlje v katerih lahko udobno hodim.

pralni prašek, wc papir, brisače … niso reprezentanca, ampak so poslovno potrebni stroški, če je dejavnost taka, da se jih lahko upraviči.
brezalkoholne in alkoholne pijače, kava … pa dejansko so lahko strošek reprezentance, torej stroški pogostitev poslovnih partnerjev, če lahko upravičiš, da si jih toliko gostil (če celo leto delaš z dvema, tremi partnerji, ni logično, da jim vsaka dva meseca plačaš nesorazmerno visoko pogostitev).

Ali govorimo o “friziranju stroskov” ali o tem, ali SME z bancno kartico placevati tudi “lastno porabo”? O friziranju stroskov jaz nisem nic govoril. 🙂

[/quote]

čevlje?
ti to resno?

ne vem, no, jaz tudi hodim v službo, pa jim še ni padlo na pamet, da bi mi čevlje kupili.
če pa bi jih mi, pa bi verjetno šli v boniteto…
edina opcija, da bi bili čevlji davčno priznan strošek bi bila ta, da gre za zaščitno obutev, ne pa za obutev, ki jo rabim, da pridem na delo.

samo zahtevana zaščitna obleka in obutev, ki je zapisana v varnostni oceni, in predpisane uniforme so davčno priznan strošek.

S.p. lahko plača tudi osebni nakup, a kot pravim zgoraj, ne sme takega računa evidentirati med stroške, ampak je to lastna poraba in namesto na stroške gre na pretok z gospodinjstvom. Tudi v poslovnih knjigah je na tak način razvidno, da je bila to poraba denarja za osebno porabo.

In še o čevljih – poslovno potreben nakup in s tem davčno priznan strošek je le v primeru, da je tako opredeljeno v oceni tveganja delovnega mesta.

čevlje?
ti to resno?

ne vem, no, jaz tudi hodim v službo, pa jim še ni padlo na pamet, da bi mi čevlje kupili.
če pa bi jih mi, pa bi verjetno šli v boniteto…
edina opcija, da bi bili čevlji davčno priznan strošek bi bila ta, da gre za zaščitno obutev, ne pa za obutev, ki jo rabim, da pridem na delo.

samo zahtevana zaščitna obleka in obutev, ki je zapisana v varnostni oceni, in predpisane uniforme so davčno priznan strošek.[/quote][/quote]

Imam čistilni servis in mi nizke čevlje priznajo v strošek.
Tako kot čistila, zašč. rokavice, krpe, haljo.
Delavkam pa dam natikače od Kopitarne, mehke .

Tebi verjetno niso kupili čevljev, kakšnemu skladiščniku pri vas v firmi ali šoferju pa so, verjetno.
Ali pa delavcem v proizvodnji, visoke z kapico zaščitno.

Tudi poštarjem in policajem kupijo čevlje Pošta Slo in Ministrstvo za not. zadeve,

Pa so noben ne čudi.

Da, da, Barca… Le “espejevka” se je pritozevala, da “sem nekaj zamesal”. 🙂

Vprasanja namrec nisem razumel kot “ali gre osebni nakup v stroske”, pac pa kot “ali smem uporabiti kartico za zasebne namene”.

Ocena tveganja…čevlji nizki z nedrsečim podplatom. Sem napisala, da ne kupim salonarje.

Lahko pa kupim pralni prašek, saj moram tudi halje in krpe za tal oprati občasno, lahko kupim kavo in pijačo in mi gre polovica v strošek, kot reprezentanca. No, ne vsak teden občasno pa.

Barca povej da imam prav!

Imam čistilni servis in mi nizke čevlje priznajo v strošek.
Tako kot čistila, zašč. rokavice, krpe, haljo.
Delavkam pa dam natikače od Kopitarne, mehke .

Tebi verjetno niso kupili čevljev, kakšnemu skladiščniku pri vas v firmi ali šoferju pa so, verjetno.
Ali pa delavcem v proizvodnji, visoke z kapico zaščitno.

Tudi poštarjem in policajem kupijo čevlje Pošta Slo in Ministrstvo za not. zadeve,

Pa so noben ne čudi.[/quote][/quote]
ok ok razumem, ne vem zakaj sem predpostavljala, da si kupuješ čevlje za delo pred računalnikom.
pri čistilnem servisu obutev seveda je pomembna. ravno tako čistila (lol, saj to je običajno delovno sredstvo, kava in sokeci pa ravno tako)

A lahko nehamo mesat jabuka in hruske?

Če imaš čistilni servis in kupuješ krpe, čistila …. je to za tvojo dejavnost seveda poslovno potreben strošek (npr.nekemu prevajalcu ni in ne more biti pralni prašek poslovno potreben strošek).

In če imaš v oceni tveganja delovne čevlje, zaščitne halje … je to prav tako poslovno potreben strošek (prav tako prevajalki ne morejo biti poslovno potreben strošek salonarji z visoko peto in vsak mesec nova obleka).

Ne smeš. Kartica poslovnega računa se za osebne nakupe ne sme uporabljat. Kartico ti je banka tudi izdala za račun za katerega imaš registrirano neko dejavnost oz. podjetje.
Moraš dvignit gotovino ali pa imet poseben račun.
Npr.:podjetja s katerimi delaš ti nakazujejo plačila na poslovni račun – kartico tega računa pa ne smeš uporabljat po trgovinah in naokoli za lastno uporabo; ne moreš it v toplice in si plačat namestitev, pa h kozmetičarki, pa v trgovino in nakupit hrano in oblačila. Kartica je samo za uporabo v poslovne namene.

To kar si napisal/a velja za d.o.o. In to strogo.

Za s.p. to ne velja, ker lahko prosto razpolagaš s svojim denarjem.

_________________ [sub]Življenje je prekratko, da bi ga jemali resno[/sub]

To kar si napisal/a velja za d.o.o. In to strogo.

Za s.p. to ne velja, ker lahko prosto razpolagaš s svojim denarjem.[/quote]

Drži.
Predvsem pa je pomembno, kako je potem račun, plačan s poslovno kartico, knjižen.

Tudi pri davčni inšpekciji v d.o.o. sem imela primere, ko so zaposleni s službeno kartico plačali npr.gorivo za službeno pot s svojim avtom, kjer so itak imeli obračunano kilometrino … ker je bila knjižba na terjatev do zaposlenega in dejansko tudi pri obračunu potnih stroškov znesek zasebne porabe odtegnjen, ni bilo nobenega problema.

S.p. pa prosto razpolaga z denarnimi sredstvi, tudi plače nima nakazane iz poslovnega na osebni TRR… zato je prek pretoka z gospodinjstvom tako plačevanje dovoljeno.

Samo v čem je pa potem poanta ločenega računa? Meni so rekli, da mora biti vse strogo ločeno, čeprav lahko tudi jaz prosto razpolagam s svojim denarjem. Ampak ne z računom, ki je namenjen poslovanju.

Lahko razpolagaš pa knjižiš toliko kolikor porabiš za dejavnost, ki jo opravljaš. Tudi slučajno ti ne bodo priznali pralnega praška (par kg) na dva meseca, če si npr. računovodja. Pa wc papirja v “desetinje pakung” če je zaposlena zgolj ena oseba. Pa bencina za vožnjo otrok v vrtec in iz vrtca, pa po krožkih in za odpeljat se na smučanje tudi ne. Se da glede na opravljene vožnje krasno izračunat porabo.
Gotovino, ki jo dvigneš za latno uporabo je pa treba popisat med promet gotovine med gospodinjstvom in dejavnostjo. Enako kot vse pologe gotovine.
Še daleč od tega, da bi bilo kar vse prosto in brez kontrole. Ko te prvič obiščejo inšpektorji te opozorijo in radi pomečejo iz knjižb vse kar jim “ne diši pravilno”. Kdor je imel opravka z njimi že ve.

Tale neomejeno (ESPEJEVKA) gor na vrhu meni “smrdi” po govorjenju iz “žlehtnobe” in po pisanju enga “žlehtnega slabonamernega foušljivca”, ki ni s.p., tudi od daleč ne. Če pa je(si) boš pa drugače napisal ko te bo obiskal prvi inšpektor.

ne vem, če za status svobodnega umetnika velja kaj drugače, ampak čisto možno je, da je tisti, ki je tebi razlagal te zadeve, vse skupaj pač pomešal.

Ne vem, če, ker so vsem enako razložili, pa so to različni uradi po Sloveniji.

Kako da ne? Kako naj pa počistimo vso nesnago vrlih umotvorov? :))

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Meni je računovodkinja tudi rekla, da lahko. Nobenega na zanima stanje na TRR. Važno, da ti izdani in prejeti računi, ki so vezani na s.p. štimajo.

New Report

Close