Tisti ki ste imeli čistilke
Ostaja vse enako. Gospodinja je zaposlena pri nas, torej ima tudi posebej stanovanje v bližini in dela normalno polni delovni čas torej 37,5 ur na teden, to nismo nič spreminjali. Edina sprememba je ta, da zdaj nima dodatnih 10 ur mesečno, ker z ženo ne hodiva na večerje ven. Prej je namreč 10 ur mesečno pazila otroke ob večerih kot varuška za dodatno plačilo – 25 eur na uro.
Gospo snažilko smo imeli zaposleno do lanskega leta za polovični delovni čas, ampak smo se odločili, da je brez potrebe. Zdaj imamo dvakrat na teden po 3 ure in pride s čistilnega servisa. Je dovolj. Čisti vse, edino kuhinje ne, ker to je pa stvar gospodinje. Sicer pa vse ostalo. Smo zadovoljni in nismo zmanjševali nič.
Enostavno ne gre drugače. Imava tri otroke, dva st stara pod tri leta, eden je šolarček, ki ga šola žena doma. Jaz imam službo enkrat cel dan, enkrat 24 ur, enkrat nočno, enkrat dopoldne,… Nemogoče je, da bi žena kuhala in čistila sama. Jaz sem doma popolnoma neproduktiven in sem ko sem doma na voljo njej in otrokom. Oblačil je za oprat vsak dan dva stroja minimalno, to naredi gospodinja medtem ko kuha kosilo. Moja je res z otroci, ker jo zdaj največ rabijo. Eno uro in pol dopoldne zunaj, potem spanje, pa eno uro in pol popoldne zunaj, potem se ima urediti sama… Ne, ne gre. Mi pač rabimo pomoč in tega mene ni sram priznati. Enostavno ne morem žene imeti za gospodinjo in čistilko in jo zvečer crknjeno buditi na kavču, da se preseli v spalnico.
Enostavno ne gre drugače. Imava tri otroke, dva st stara pod tri leta, eden je šolarček, ki ga šola žena doma. Jaz imam službo enkrat cel dan, enkrat 24 ur, enkrat nočno, enkrat dopoldne,… Nemogoče je, da bi žena kuhala in čistila sama. Jaz sem doma popolnoma neproduktiven in sem ko sem doma na voljo njej in otrokom. Oblačil je za oprat vsak dan dva stroja minimalno, to naredi gospodinja medtem ko kuha kosilo. Moja je res z otroci, ker jo zdaj največ rabijo. Eno uro in pol dopoldne zunaj, potem spanje, pa eno uro in pol popoldne zunaj, potem se ima urediti sama… Ne, ne gre. Mi pač rabimo pomoč in tega mene ni sram priznati. Enostavno ne morem žene imeti za gospodinjo in čistilko in jo zvečer crknjeno buditi na kavču, da se preseli v spalnico.
[/quote]
Super, da si lahko to privoščite in dam vama za prav. Če bi midva imela boljše dohodke, bi si prav tako omislila pomoč vsaj dvakrat tedensko po dve uri. Tako pa sem večkrat crknjena, brez volje. Pridem iz sihta, kuham, pospravljam, vmes pomagam otroku za šolo…. Kmalu je tema in včasih imam občutek, da gre življenje mimo mene
[/quote]
Tebi čisti zgolj tvoja mamica, ker si prevelik luser da bi imel ženo in otroke.
Super, da si lahko to privoščite in dam vama za prav. Če bi midva imela boljše dohodke, bi si prav tako omislila pomoč vsaj dvakrat tedensko po dve uri. Tako pa sem večkrat crknjena, brez volje. Pridem iz sihta, kuham, pospravljam, vmes pomagam otroku za šolo…. Kmalu je tema in včasih imam občutek, da gre življenje mimo mene
[/quote]
Če bi midva imela boljše dohodke, bi si prav tako omislila pomoč vsaj dvakrat tedensko po dve uri.
Kar vzemi si to pomoč. Ne gre za velik znesek veš, odvrne pa za milijon!
Ja, zdaj sama čistim, samo ne zaradi korone. S snažilkami je pač bolj tako. Saj lepo počisti in se vse sije, ko prideš domov. Ampak ko sem šla potem naslednjič sama čistit, sem pa videla, da je bolj povrhu. Recimo WC na pogled krasen, ampak pod robom bolj tako-tako, ob pantih WC deske pa sploh ne. Umivalnik brez pikice, rob ob kovinskem odtoku pa rjav od vodnega kamna. Kuhinjske omarice zunaj brezmadežne, police znotraj tudi v redu, strop pa sploh nič počiščen.
In tako naprej. Dokler smo bili v prejšnjem stanovanju, sem jo imela, v novem pa hočem sama vzdrževati nivo, ker če določenih stvari ne čistiš natančno sproti, niso nikoli več lepe.
Ja no, če je bil rob pri odtoku rjav od kamna, pomeni da si prej sama zanemarila in zdaj misliš, da ti bo snažilka to spucala v pikobelo. To vzame veliko časa in v tistih treh urah res ne bo tebi drgnila robu za kamen pol ure, da jo bš potem nadrla, da ni nič naredila.
Problem je, da se nekateri do zaposlenih v vašem gospodinjstvu še vedno obnašate kot da so to neki sužnji vi ste pa španske dame v teve novelah.
Ne gre to tako.
Potem jo pa povabite v razmetano stanovanje in rečete, tako to je vaše delo da počistite…
Midva, ko dobiva snažilko na novo, jo vedno povabiva v stanovanje, ko je popolnoma pospravljeno in očiščeno, torej midva očistiva. Potem gremo od prostora do prostora in midva pokaževa kaj točno želiva da je in lahko si pogleda kako je to sedaj.
Torej dvigneva tudi wc školjko in poveva kako želiva da je rob očiščen in kako želiva da se pere metlica in kdaj se jo zamenja.
Pokaževa kako in s čim se pucajo fuga v kopalnici in kako se čisti steklo na tuš kabini in kako se čisti kad.
Poveva kaj želiva da se pospravi v sobi, kako želiva da se briše prah nad omarami, torej kolikokrat mesečno, poveva kako želiva da se pucajo balkoni
kako želiva da se pospravlja otroška soba in kako želiva, da se uredi posteljnina in kakšna posteljnina paše na določeno obdobje. Poveva katerih predalov v sobah se NE odpira in kaj želiva da se ne čisti. Recimo ne želiva, da se čisti srebrnina in zlatnica, da se čisti okrog sefa, da se čistijo slike, ki so pač velike vrednosti. To čistiva sama.
Isto gospodinja – ona skrbi za nabavo, za kuhanje, za perilo in za čistočo v kuhinji. Gospa točno ve KOLIKOKRAT MESEČNO je potrebno sprazniti hladilnik, ga očistiti in dezinficirati, gospa točno ve, da se enkrat tedensko dezinficira mikrovalovka, vsak dan pa se jo očisti. Gospa ve, kolikrat mesečno se čisti pečica in kako se razvrščajo stvari v hladilniku.
Gospa ve, kaj se pere skupaj in kaj ne, kolikokrat se pere posteljnina, kako je z brisačami in gospa točno ve, katere stvari se zlikajo in katere ne.
Torej če vsak od nas ve kaj je njegovo delo ni nobene slabe volje.
Verjamem. Ker samo likanje je delo za eno uro dnevno, to pa ne bo nobena hodila. Da ji boš plačala pet eur na uro, ona se bo morala pa pripeljat do tebe…
Vzemi pomoč v gospodinjstvu, zmeni se na neko normalno ceno, recimo da pride enkrat na teden po 4 ure, pa je to na mesec 200 eur.
V teh štirih urah ti bo veliko postorila. Mogoče zlikala, dala stroj cunj še prat, pomila po tleh, pomila in uredila kopalnico in verjetno še kaj poleg. Boš videla da se ti bo veliko poznalo
Ja no, če je bil rob pri odtoku rjav od kamna, pomeni da si prej sama zanemarila in zdaj misliš, da ti bo snažilka to spucala v pikobelo. To vzame veliko časa in v tistih treh urah res ne bo tebi drgnila robu za kamen pol ure, da jo bš potem nadrla, da ni nič naredila.
Problem je, da se nekateri do zaposlenih v vašem gospodinjstvu še vedno obnašate kot da so to neki sužnji vi ste pa španske dame v teve novelah.
Ne gre to tako.
Potem jo pa povabite v razmetano stanovanje in rečete, tako to je vaše delo da počistite…
Midva, ko dobiva snažilko na novo, jo vedno povabiva v stanovanje, ko je popolnoma pospravljeno in očiščeno, torej midva očistiva. Potem gremo od prostora do prostora in midva pokaževa kaj točno želiva da je in lahko si pogleda kako je to sedaj.
Torej dvigneva tudi wc školjko in poveva kako želiva da je rob očiščen in kako želiva da se pere metlica in kdaj se jo zamenja.
Pokaževa kako in s čim se pucajo fuga v kopalnici in kako se čisti steklo na tuš kabini in kako se čisti kad.
Poveva kaj želiva da se pospravi v sobi, kako želiva da se briše prah nad omarami, torej kolikokrat mesečno, poveva kako želiva da se pucajo balkoni
kako želiva da se pospravlja otroška soba in kako želiva, da se uredi posteljnina in kakšna posteljnina paše na določeno obdobje. Poveva katerih predalov v sobah se NE odpira in kaj želiva da se ne čisti. Recimo ne želiva, da se čisti srebrnina in zlatnica, da se čisti okrog sefa, da se čistijo slike, ki so pač velike vrednosti. To čistiva sama.
Isto gospodinja – ona skrbi za nabavo, za kuhanje, za perilo in za čistočo v kuhinji. Gospa točno ve KOLIKOKRAT MESEČNO je potrebno sprazniti hladilnik, ga očistiti in dezinficirati, gospa točno ve, da se enkrat tedensko dezinficira mikrovalovka, vsak dan pa se jo očisti. Gospa ve, kolikrat mesečno se čisti pečica in kako se razvrščajo stvari v hladilniku.
Gospa ve, kaj se pere skupaj in kaj ne, kolikokrat se pere posteljnina, kako je z brisačami in gospa točno ve, katere stvari se zlikajo in katere ne.
Torej če vsak od nas ve kaj je njegovo delo ni nobene slabe volje.
[/quote]
Hehe, nič nisem sama prej zanemarila, takšno je postalo v času njene vladavine. Nisem še srečala čistilke, ki bi počistila tako natančno kot jaz in to je problem. Jaz čistim svoje in mi je pomembno, da je natančno, njej je to služba in je važno samo, da je približno narejeno. Pokazala sva ji vse, naučila sva jo vse in saj pravim, bilo je OK – ampak ne tako, kot je zdaj, ko za red skrbim sama. Je pa res, da je tega veliko in ob službi, kuhariji in vsemu je tega včasih res preveč.
Hehe, nič nisem sama prej zanemarila, takšno je postalo v času njene vladavine. Nisem še srečala čistilke, ki bi počistila tako natančno kot jaz in to je problem. Jaz čistim svoje in mi je pomembno, da je natančno, njej je to služba in je važno samo, da je približno narejeno. Pokazala sva ji vse, naučila sva jo vse in saj pravim, bilo je OK – ampak ne tako, kot je zdaj, ko za red skrbim sama. Je pa res, da je tega veliko in ob službi, kuhariji in vsemu je tega včasih res preveč.
[/quote]
Ja saj te razumem. Mogoče namig za naslednjič, ko si boš spet dobila pomoč pri čiščenju. Naredi plan generalnega čiščenja. Naša ima enkrat mesečno generalno kopalnice. Lej, jaz sem moški, pa vem, da ona v treh urah ne more generalno očistiti celega stanovanja v pikobelo. Se ne da. So trije otroci, so tudi čokolade pomazane, pa sokovi politi, da se še kje kaj lima po tleh. Zato pričakujem enkrat tedensko (pride dvakrat na teden po tri ure) stanovanje pospravljeno površinsko, torej se posveti, ni pa v pikobelo, Enkrat tedensko ima pa vedno generalko enega prostora, ostalo samo površinsko. Kopalnica, ko ima generalno ji vzame dve uri, potem lahko v stanovnju pobriše samo še na hitro prah in po tleh pobriše, pa še kakšno malenkost, ne vem, okna v dnevni sobi in to je to.
Enkrat na mesec ima generalko in čisti okna in balkone (tudi žaluzije, ki ji vzamejo več časa).
Vedno ko je generalno čiščenje, jaz tudi pregledam na koncu skupaj z njo, ali pa žena. Gredo praktično od centimetra do centimetra. Lepo povemo kaj ni dobro in lepo povemo, če je zadeva vrhunsko narejena. Na koncu meseca damo tudi njej lepo nagrado v kuvertici če smo zadovoljni, račun na firmo plačamo pa točno toliko kot je.
Torej, predlagam da narediš res generalna čiščenja in tako bo vedno vse lepo, tudi takrat, ko bo res samo površinsko pospravila.
[/quote]
Ce imas neke norme glede ciscenja je hudo tezko dobit nekiga ki spuca kot ti pricakujes.
Pred parimi leti smo renovirali stanovanje, namen – turizem.
Ker sama zivim 30 km proc, sem najela eno gospo ,da je hodila pospravljat .
Ker je bilo to na zacetku, sem vecinoma goste sprejemala sama , in tudi prej prisla se v stanovanje da sem precekirala. Cisto vsakic, ampak vsakic sem se kaj sama pocistila…
Tako , da sem potem cez najhujsi ruker v septembru hodila cistit sama, da je bilo pocisceno kot se zagre. Pa sem zamenjala cistilko,… pa sem ze mislila da sem jaz toliko picajzlasta ampak , tako kot omenjeno; wc pod robom – umazano, vse samo povrsinsko… po kotih..
Kasneje obupala, nad cistilkami in tem turizmom( prevec ) .
imamo denar, ampak nikoli nisem imela čistilke. Ko vidiš koliko to znese, to je precejšnji znesek. Čistijo pa površno, ne očistijo vodnega kamna…. Brat jih ne mara več, za panoramska okna nočejo iti na lojtro zato sedaj sam počisti. Čistimo sami, pomagajo otroci, 2 x letno okna, enkrat letno zunanje žaluzije s štrajfiksom. Vmes še očistimo fasado, pošpricamo proti algam. Hišo imamo izredno lepo vzdrževano in čisto. Imamo hišo 300 m in parcelo veliko 2500 m, pri parceli omako posajene okrasna drevesa, pokosi sin in to je to. Očetu pa 1x letno počistim okna. Tudi pisarno samo očistim. MiZaenkrat znese, ko ne bomo zmogli, pa bomo našli kakšno pomoč, predvsem pri košnji (zaenkrat to dela sin). Sem pa razmišljala, da bi to hišo dali otrokom, midva pa bi se v pokoju preselila v manjše, da to obvladuješ.
Vagabund, kakšne dohodke pa imate vi, da si to lahko privoščiš? Pa slike velike vrednosti itd… Mi nismo revni, ampak sama čistim, pomagajo pa tudi vsi , otroci so že najstniki. Pomagajo, posesajo, peljejo psa, ga počešejo. Ne bodo v mama hotelu. Tašča in mama živijo stran, tudi ko so bili otroci majhni, smo vse sami zmogli, enostavno se naučiš. Pa imamo zelo čisto, živimo v hiši.
No, če imaš velike otroke verjetno res lahko počistijo za seboj, ampak moji so še majhni. Pri družinskem proračunu se 2500 eur za gospodinjo in čistilko ne pozna veliko, pomeni pa ogromno za našo skupno dobro in za naš čas, ki ga kvalitetno preživimo skupaj.
No, če imaš velike otroke verjetno res lahko počistijo za seboj, ampak moji so še majhni. Pri družinskem proračunu se 2500 eur za gospodinjo in čistilko ne pozna veliko, pomeni pa ogromno za našo skupno dobro in za naš čas, ki ga kvalitetno preživimo skupaj.
[/quote]
A se hecas, 2500 EUR ni veliko? Pa to je več kot 2 povprečni plači mesečno. Koliko pa zaslužiš, 15.000 EUR, da si to privoščiš?
A se hecas, 2500 EUR ni veliko? Pa to je več kot 2 povprečni plači mesečno. Koliko pa zaslužiš, 15.000 EUR, da si to privoščiš?
[/quote]
Ja ni veliko, če računaš da imamo gospo zaposleno za polni delovni čas, torej 37,5 ur na teden, pa dodatno gre še okrog 200 eur za varovanje otrok, torej bruto plačo plačujem okrog 1850 eur plus dvesto za varstvo, potem pa še 450 za čiščenje, kar plačam lepo račun za čistilni servis.
Konec koncev. Mi imamo pa s tem čas za družino. A ni tako?
Ja ni veliko, če računaš da imamo gospo zaposleno za polni delovni čas, torej 37,5 ur na teden, pa dodatno gre še okrog 200 eur za varovanje otrok, torej bruto plačo plačujem okrog 1850 eur plus dvesto za varstvo, potem pa še 450 za čiščenje, kar plačam lepo račun za čistilni servis.
Konec koncev. Mi imamo pa s tem čas za družino. A ni tako?
[/quote]
Kakorkoli, meni je to ogromno. Ogromno. To je 30.000 EUR letno !!! V petih letih si za ta denar kupite lepo stanovanje v LJubljani. Jaz dam na leto za inštrukcije našemu srednješolcu cca 200 EUR, pa mi je to že veliko . Jaz ne bi plačevala ne glede na to, koliko bi imela denarja. Ne rečem občasna pomoč, ti že včasih, ampak vi imate stalno zaposlene. No ja, vaš denar, vaša odločitev.