tisti,ki imate očala-vprašanje
Živjo
Eno vprašanje,za tiste ki imate očala-dioptrijo. Zanima me,poleg navadnih očal si bom mogla nabavit tudi sončna očala z dioptrijo. cena pride prbližno isto kot za navadna. Ampak pravijo recimo,nekaterim se dioptrija čez 1 leto že malo poslabša,potem stoji 3 leta enaka,potem spet malo izboljša itd.. A se sploh splača nabavit sončna očala če pa bom recimo (hipotetično) na pregledu januarja 2022 mela spet poslabšano dioptrijo,ne bodo več ta sončna ok.. Nevem,če veste kaj sprašujem,kako vi rešujete to? Poleti brez sončnih očal pa ne gre. Aja,pa še to,kakšna je sploh statistika,da se dioptrija poslabša vsako leto? Hvala
prosim in njihove poste.
razmišljam iz vidika kaj krije zavod za zdr. zavarovanje – torej zavod ti krije pregled dioptrije in nova očala na vsaki dve leti.
če boš ti šla čez eno leto boš samoplačnica tudi za navadna korekcijska očala. čez dve leti ti pa pripada ponovno merjenje in tudi okvirji, do cene, ki jo imajo določeno. Torej s tega vidika, če boš korekcijska očala menjala na dve leti, potem bi tudi sončna imela vsaj za dve leti. Po drugi strani pa razmišljam še – če ni velika razlika v dioptriji te mogoče tudi zunaj stara sončna ne bi motila, če bi si jih kupila, četudi bi vmes dobila že nova z nekoliko popravljeno drugačno dioptrijo. Ne vem zagotovo ker nisem strokovnjak, ampak mislim,da toliko zelo se pa tudi ne spremeni dioptrija v dveh letih. Vsaj laično mislim tako.
Očala potrebujem samo za branje (delo na računalniku) in jih menjam na cca 2 leti – baje je v tem obdobju to normalno (med 40 in 50). Sončna očala imam navadna.
Sem se pa pri prvih bralnih fino nahecala (beri preplačala), ker sem pač…ofca:)
Naslednja očala so bila z okvirji vred za 100€, ravno iz tega razloga, ker jih bom imela samo leto ali dve. Pomemben mi je tanek in lahek okvir, če mi paše je bonus, in pa dobra stekla. In vse to se da dobiti (za mojo bralno dioptrijo) pod 100€.
Naslednjič naredim nakup preko spleta, so že tu večkrat linke podali.
Dioptrija se mi je povečala samo, ko sem dobila očala, torej v prvih dveh letih. Od takrat pa že leta in leta stoji na približno isti ravni, enkrat namerijo za 0,25 več, drugič manj, to pa ni tako hudo odstopanje, da sončna očala ne bi bila uporabna vsaj 2-3 leta, hkrati pa vmes dokupuješ, da imaš še kak model…
Avtorica , kaj pa leče?
Jaz imam drugače tako visoko dioptrijo, da mi sončnih očal itak ne bi naredili. Tisti klipi so meni neuporabni. Sem imela včasih za v avto pa ni bilo ok.
Teh fotoleč, ki jih eni omenjajo, še nisem probala.
Kar se pa dioptrije tiče: kot otroku mi je hitro rastla, sploh v puberteti, potem po 20tem letu se je pa umirila. Se počasi spreminja amapk tako na 10 let recimo.
Aja, omenila sem leče. Ja, dam leče notri pa ni težav s sončnimi očali, ni težav s plavalnimi očali, ni težav s smučarskimi očali, zaščitnimi očali… na žalost leč ne prenašam ok, tako, da jih imam predvsem za šport. Za notri pa za službo pa tako naprej pa očala.