Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Tlačenka

Tlačenka

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 8829, 09.02.2025 ob 22:24

Ma dej no, če si dobla in to domačo 🙂, boš ja probala, ne pa drugim ponujat. Predvsem je zelo zdrava, tista iz štacune se komot skrije, niti je ne kupim. 😉

Ni domaća, od Košakov, sosed dela tam in včasih kaj prinese kake salame, meso in podobno- Za novo leto je prinesel biftek. Nočem odpreti in proskusiti, pol pa mi ne bo dobro in ostalo vreči stran.

Mushroom, 10.02.2025 ob 11:32

Ni domaća, od Košakov, sosed dela tam in včasih kaj prinese kake salame, meso in podobno- Za novo leto je prinesel biftek. Nočem odpreti in proskusiti, pol pa mi ne bo dobro in ostalo vreči stran.

Pri vsem tako kompliciraš?😂 Če ne bos probala, ne boš vedela.

Ne more pa nobena tema it skozi, da se ne bi eno neumno usralo in gonilo svoje. Zadnjič un nepismeni, da mu  kupljeno na nemškem amazonu zaručunavajo carino. Zdaj ta, ki sploh ne ve za kaj gre in goni bedarije.

Anonimno 3234, 09.02.2025 ob 19:46

Ni isto, 09.02.2025 ob 19:28

modrivrag, 09.02.2025 ob 19:19

lačna franza, 09.02.2025 ob 18:50

modrivrag, 09.02.2025 ob 17:22

kruh283, 09.02.2025 ob 16:54

Jaz tlačenko najraje jem s kruhom. Nič ne delam solate iz tega.

Jp, je tako.

s kruhom kar tako, to je za južnjake, a sta vidva kakšna fizična delavca?

Ti si tuml tele. Od nekdaj smo doma delali tlačenka. Oziroma mi temu pravimo po domače žolca. Ti pa žri fensi kemijo.💪😂

Modri, tlačenka ni žolca. To sta dve različni jedi.

Daj ne nabijaj. Pri nas tlačenkj pravimo žolča. Pika. Delamo doma ze desetketja. Le da ne tlačimo v ovoj. Boš ti meni sralo pizdo materno. Tud tista tlačenka v štacuni je enaka, me da je zanič. Kaj pa je po tvoje? Kaka druga jed je po tvoje?😂😂😂

Bumbar ! Tlačenka ni žolca. Malo poglej po netu. Kar se pa tiče, kako vi temu rečete, zaradi mene lahko rečete tudi drek.

marko918, 10.02.2025 ob 11:42

Bumbar ! Tlačenka ni žolca. Malo poglej po netu. Kar se pa tiče, kako vi temu rečete, zaradi mene lahko rečete tudi drek.

No tabrihtno povej kaj je zate tlačenka in kako se naredi? Jaz sem ti povedal, kaj je in kako se naredi. Ti pa zdaj potegni svojo znanost na plan. ….mislim, Odjebi pezdec trol zarukani. Celo temi si posralo odvratno tumasto bitje.

TLAČENKA

3/4 kg glavine (mesa z glave – pol mastne, pol puste), 1/4 kg rilca, 1/2 kg svinjskih kožic, 2 parkeljca, 1 svinjski jezik, jušna zelenjava, sol, poper, majaron, čebula

Meso, rilec, kože, jezik in parkeljca kuhamo z jušno zelenjavo v slani vodi, a ne preveč do mehkega. Meso zrežemo na večje koščke, rilec, kože in parkeljca pa na rezance. V skledi zmešamo meso, mu prilijemo nekoliko te juhe, dodamo začimbe in nekoliko nastrgane čebule. Zmes natlačimo v dobro očiščen svinjski želodec ali mehur (v sredino tlačenke, medtem ko jo nadevamo, damo lahko tudi kos prekajene kuhane svinine), ga zašijemo in kuhamo 1 do 2 uri. Vsake toliko ga prebodemo, da ne poči. Tlačenka je kuhana, ko ob prebadanju ven ne priteče već kalna tekočina ali sokrvica.

Ohlajeno tlačenko obtežimo za 24 ur. Uživamo svežo ali prekajeno.

ŽOLCA (ASPIK)

Žolco se pridobi s kuhanjem svinjskih parkljev, kože, repa, glave, ličnic, rilca, jezika, uhljev in kosti ali telečjih (tudi govejih) kosti in nog. Kuhanje se (lahko) olajša z dodajanjem industrijske želatine. Vanjo gre tudi piščančje in divjačinsko meso. Doda se ji lahko sok kuhanega mesa, zrezano čebulo, česen, timijan, celi poper, lovorjev list, peteršilj, jajca, dušene gobe, korene zélene, korenje, koščke kumar ali drugo zelenjavo. Kuhano je, ko se meso skoraj loči od kosti (okoli sedem ur na nizkem ognju). V kolikor želite, da je žolca bolj prozorna, z vrha pobiraš peno in maščobo. Kuhano meso ločiš od kosti, ga nasekljaš, daš v večjo posodo. Precediš juho, v katero zamešaš malo limonine lupine, popra, nekaj rezin dobre salame ali narezan kos telečje pečenke. Jed v modele ali manjše posode nalivaš v plasteh. Posodo pred tem splakneš z mrzlo vodo. Mešanica se strdi v temnem in hladnem prostoru ter postreže naslednji dan. Ko želiš žolco ali aspik postreči, posodo na kratko potopiš v vročo vodo, da lahko ven zvrneš nepoškodovanega. Okrasiš z rezinami limone, kislimi kumaricami, kaprami, sardinami, sardelami ali narezanimi jajci. Za prilogo ponudiš gorčico, nastrgan hren, majonezo, kis, poper, zrezano čebulo, prepečenec, maslo in/ali razno zelenjavo. Okus aspika naj bi izboljšala zabela z bučnim oljem in škropitev z dobrim kisom.

Po Pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov Republike Slovenije žolca za razliko od tlačenke vsebuje manj, torej najmanj 30 procentov mesa ali mesnine. Obe sta uvrščeni med hladetinaste klobase, v katerih so mišično in maščobno tkivo, mesnine ter dodatne surovine povezani z naravno želatino, pridobljeno z vlažno toplotno obdelavo surovin z več veziva (koža, kite, tetive) ali z dodano želatino.

tlačenka in žolca nista eno in isto, 10.02.2025 ob 16:56

TLAČENKA

3/4 kg glavine (mesa z glave – pol mastne, pol puste), 1/4 kg rilca, 1/2 kg svinjskih kožic, 2 parkeljca, 1 svinjski jezik, jušna zelenjava, sol, poper, majaron, čebula

Meso, rilec, kože, jezik in parkeljca kuhamo z jušno zelenjavo v slani vodi, a ne preveč do mehkega. Meso zrežemo na večje koščke, rilec, kože in parkeljca pa na rezance. V skledi zmešamo meso, mu prilijemo nekoliko te juhe, dodamo začimbe in nekoliko nastrgane čebule. Zmes natlačimo v dobro očiščen svinjski želodec ali mehur (v sredino tlačenke, medtem ko jo nadevamo, damo lahko tudi kos prekajene kuhane svinine), ga zašijemo in kuhamo 1 do 2 uri. Vsake toliko ga prebodemo, da ne poči. Tlačenka je kuhana, ko ob prebadanju ven ne priteče već kalna tekočina ali sokrvica.

Ohlajeno tlačenko obtežimo za 24 ur. Uživamo svežo ali prekajeno.

ŽOLCA (ASPIK)

Žolco se pridobi s kuhanjem svinjskih parkljev, kože, repa, glave, ličnic, rilca, jezika, uhljev in kosti ali telečjih (tudi govejih) kosti in nog. Kuhanje se (lahko) olajša z dodajanjem industrijske želatine. Vanjo gre tudi piščančje in divjačinsko meso. Doda se ji lahko sok kuhanega mesa, zrezano čebulo, česen, timijan, celi poper, lovorjev list, peteršilj, jajca, dušene gobe, korene zélene, korenje, koščke kumar ali drugo zelenjavo. Kuhano je, ko se meso skoraj loči od kosti (okoli sedem ur na nizkem ognju). V kolikor želite, da je žolca bolj prozorna, z vrha pobiraš peno in maščobo. Kuhano meso ločiš od kosti, ga nasekljaš, daš v večjo posodo. Precediš juho, v katero zamešaš malo limonine lupine, popra, nekaj rezin dobre salame ali narezan kos telečje pečenke. Jed v modele ali manjše posode nalivaš v plasteh. Posodo pred tem splakneš z mrzlo vodo. Mešanica se strdi v temnem in hladnem prostoru ter postreže naslednji dan. Ko želiš žolco ali aspik postreči, posodo na kratko potopiš v vročo vodo, da lahko ven zvrneš nepoškodovanega. Okrasiš z rezinami limone, kislimi kumaricami, kaprami, sardinami, sardelami ali narezanimi jajci. Za prilogo ponudiš gorčico, nastrgan hren, majonezo, kis, poper, zrezano čebulo, prepečenec, maslo in/ali razno zelenjavo. Okus aspika naj bi izboljšala zabela z bučnim oljem in škropitev z dobrim kisom.

Po Pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov Republike Slovenije žolca za razliko od tlačenke vsebuje manj, torej najmanj 30 procentov mesa ali mesnine. Obe sta uvrščeni med hladetinaste klobase, v katerih so mišično in maščobno tkivo, mesnine ter dodatne surovine povezani z naravno želatino, pridobljeno z vlažno toplotno obdelavo surovin z več veziva (koža, kite, tetive) ali z dodano želatino.

Ti si res umsko zaostal? Ali kaj hočeš povedat?

Ne znaš niti prebrat?

tlačenka in žolca nista eno in isto, 10.02.2025 ob 19:04

Ne znaš niti prebrat?

Imaš prav umsko zaostali.

IMG 20250210 193104

Zdaj lahko odjebi trol iz teme.

Jutri si grem kupit tlačenko.  Ker ste mi vzbudili apetit  😀

A mi lahko kdo priporoča, katera je dobra?

Pri nas doma je bila žolca in bilnje aspik. Žolca smo rekli tlačenki, aspik pa žolci.

Jaz jo redno kupujem na tržnici v btc od Gnidice. Njam. Moji najstniki jo obožujejo.

Tlačenka je stvar, ki je ne bi nikoli jedel.

viharc ima čist prav, 10.02.2025 ob 19:48

Jutri si grem kupit tlačenko.  Ker ste mi vzbudili apetit  😀

A mi lahko kdo priporoča, katera je dobra?

Kokoši je spet  zjebal “Dolvlačilec” pa je na wikipedii pobral nepreverjen članek, ki govori o nekem polnjenjem želodcu in prekajenem mesu. In zdaj goni kot vsakič. Ga je pa za razumet. Mali debeli nadležen je pač na mentalni razvojni stopnji petletnika.☝️

Nima veze kdo trola.

Daj povej, katero zadevo bi ti kupil, če bi šel v trgovino po tlačenko.  Kuhat tega ne mislim, ker ne vem, če mi bo všeč.  Bi pa probala, gledam sicer tudi po FB slike – gospodinje znajo to naredit, jaz pa zaenkrat nisem delala tega, ker tudi moja mama ni delala tega in posledično nimam šanse da bi kaj doma vprašala….

Jaz si sicer predstavljam okus podoben juhi v katero daš pač meso in zelenjavo, le da je bolj intenziven, kar mi je načeloma všeč.

Sanjali bomo zdaj to tlačenko…. 🙂 😉

viharc ima čist prav, 10.02.2025 ob 20:47

Nima veze kdo trola.

Daj povej, katero zadevo bi ti kupil, če bi šel v trgovino po tlačenko.  Kuhat tega ne mislim, ker ne vem, če mi bo všeč.  Bi pa probala, gledam sicer tudi po FB slike – gospodinje znajo to naredit, jaz pa zaenkrat nisem delala tega, ker tudi moja mama ni delala tega in posledično nimam šanse da bi kaj doma vprašala….

Jaz si sicer predstavljam okus podoben juhi v katero daš pač meso in zelenjavo, le da je bolj intenziven, kar mi je načeloma všeč.

Kupim vcasih ko ni domače Od Ave mini tlačenka. Ali pa v lidlu. Te dve vem, da sta še kar. Od ave je bolj rahlo slana, malo popopraš pi vrhu in je super. Nekatere druge imajo čudne začimbe. Mi ne gredo. Ne vem pa zdaj to no. Vem da sem že kupil, probal košček in sem potem celo zrezal sosedovim mačkom.☝️😜

modrivrag, 10.02.2025 ob 21:06

Kupim vcasih ko ni domače Od Ave mini tlačenka. Ali pa v lidlu. Te dve vem, da sta še kar. Od ave je bolj rahlo slana, malo popopraš pi vrhu in je super. Nekatere druge imajo čudne začimbe. Mi ne gredo. Ne vem pa zdaj to no. Vem da sem že kupil, probal košček in sem potem celo zrezal sosedovim mačkom.☝️😜

Hvala, bom kupila od Ave.  🙂

Do sedaj si mi dal že nekaj dobrih nasvetov, tako da ti verjamem kaj se splača probat. Sicer je jasno, da je ni čez domačo…. ampak kot sem napisala, ne bi delala sama doma, zato najprej poskusim.  Ampak mislim, da mi bo všeč.  Lep pozdrav ti želim,  Viharc.  🙂

Zakaj se reče temu čudu tlačenka?

Se to prej kaj tlači, kot zelje za kisanje?

Če bi prebrali zgoraj, bi vedeli. Ker se tlačenka za razliko od žolce “natlači” v svinjki mehur ali želodec.

Če pa berete samo tiste, ki tulijo, da imajo prav, da je to eno in isto, potem pač ne veste.

Nekaterim je pač težko priznati svojo zmoto.

porkadijo, 10.02.2025 ob 20:53

Sanjali bomo zdaj to tlačenko…. 🙂 😉

🤣🤣🤣👍

če bi brali, 11.02.2025 ob 11:47

Če bi prebrali zgoraj, bi vedeli. Ker se tlačenka za razliko od žolce “natlači” v svinjki mehur ali želodec.

Če pa berete samo tiste, ki tulijo, da imajo prav, da je to eno in isto, potem pač ne veste.

Nekaterim je pač težko priznati svojo zmoto.

V kak svinjski mehur?  Veš kaj je svinjski mehur?😂

V svinjski želodec piše. Ampak ta članek je pisal nekdo na lastno pest in ne drži. Je izmišljotina. Prekajeno meso v tlačenka ne gre.  V trgovini je tlačenka praviloma v plastičnih ovojih v obliki salame ali kocke. V vseh receptih ti lepo piše  tlačenka – žolca. Toliko bi lahko razumelo, da gre za isto. Pa ne razumeš kokoši. Še nikoli nisi ničesar razumel, ker si rojen umsko zaostal in di na razvojni stopnji petletnika.

kmetija Balon ima dobre. Iz trgovine so meni vse zanič in škoda probat, ker imajo neužiten okus.

Hjaaa, dans jaz po vseh trgovinah iščem žolco. Nikjer je nimajo. Imajo pa tlačenko. V trgovini so rekli, da žolco mogoče dobim pri kakšnem kmetu.

mijav mijav, 11.02.2025 ob 12:07

kmetija Balon ima dobre. Iz trgovine so meni vse zanič in škoda probat, ker imajo neužiten okus.

To je tako zelo otročje povedano. Zagotovo ni le eden v Sloveniji, ki zna naredit. In tudi okusi ljudi so različni.

D7m00, 11.02.2025 ob 12:24

Hjaaa, dans jaz po vseh trgovinah iščem žolco. Nikjer je nimajo. Imajo pa tlačenko. V trgovini so rekli, da žolco mogoče dobim pri kakšnem kmetu.

Zato ker je žolca domača beseda za tlačenko? Tudi prekajen špeh ne dobiš v trgovini, le prekajeno slanino.😜

Anonimno 10285, 11.02.2025 ob 12:24

To je tako zelo otročje povedano. Zagotovo ni le eden v Sloveniji, ki zna naredit. In tudi okusi ljudi so različni.

ne trdim, da je edini, pač poznam to. Pa da v trgovinske znamke ni za kupit, ker smrdi, ne glede na različne okuse.

New Report

Close