Najdi forum

tlačenka

Ej, kuharice, ali je katera delala doma tlačenko? Kako se to dela?
Če je katera delala, se priporočam za recept in razlago.
Hvala vam in pozdravček, oli

Hej! Nikoli delala,prepisujem recept iz moje kuharice.

Tlacenka
3/4 kg glavine(mesa z glave – pol mastne,pol puste),1/4 kg rilca,1/2 kg svinjskih kozic,2 parkeljca,1 svinjski jezik,jusna zelenjava,sol,poper,majaron,cebula

Meso,rilec,koze,jezik in parkeljca kihamo z jusno zelenjavo v slani vodi,a ne prevec do mehkega.
Meso zrezemo na vecje koscke,rilec,koze in parkeljca pa na rezance.
V skledi zmesamo meso,mu prilijemo nekoliko te juhe,dodamo zacimbe in nekoliko nastrgane cebule.
Zmes zdenemo v dobro ociscen svinjski zelodec,ga zasijemo in kuhamo 1 do 2 uri.Sem pa tja ga prebodemo,da ne poci.
Tlacenka je kuhana,ko ne pritece vec kalna tekocina ali sokrvica iz nje,ce jo prebodemo.
Ohlajeno tlacenko obtezimo za 24 ur.Uzivamo svezo ali prekajeno.
V sredo tlacenke,ko jo nadevamo damo lahko tudi kos prekajene kuhane svinine.

Verjetno so tudi preprostejse metode,toda to je prava bogata tlacenka,brez nobenih cudnih primesi. Lep pozdrav Babi

pozdrav

hja Babi ni kaj to je tlačenka.. Sem jo tudi že delala. uf zadnje čase se pogovarjamo sam o takih stvareh, da se mi kar sline cedijo, pa se moram nazaj držat :)))

No je tako kot ti je Babi napisala. vso to meso skuhaš in narežeš napolniš z njim želodec (svinjskega, ali pa kupiš pri mesarju za tlačenke tako vrečko) in lepo kuhaš, da preveriš ali je že dovolj kuhano, uporabljaj šivanko, pa vre naj počasi, ravno tolko, da voda miglja. V tlačenko lahko daš še prašičje uhlje, in tudi srček (če ti ga ni žal). Zelenjavo ne daš v želodec, uporabi pa koren, zeleno, lovor, poper v zrnju, kakšen česen, mal čebulce, kakšen klinček….. vse to zaradi okusa..

Pa poročaj nam o tvojih kuharskih podvigih!

:))

Tajna

Pozdravljena!
Oli ,tlačenke še nisem nikoli delala, bi se ti pa rada zahvalila za tisto pozornost pred novim letom. Hvala, hvala,….
Hotela sem ti že pisat na mail, pa sem ga izgubila. Hvala in veliko uspeha pri tlačenki. LP

Hej! Presenetilo me je,da v Hafnerjevi knjigi ni omenjena. Saj je to znana slovenska jed.
Prav tako ni opisa zolice,niti aspika.Mescanska kuhinja 19. stoletja pa je veliko raznega mesa in rib dajala z aspik. Omenjena je edino gosja pasteta
v zolici. Mogoce pa njegova babica in mama nista ljubili teh jedi!??:)) Babi

Evita, čao. Sem vesela, da si dobila. Pišeš pa mi lahko na mail:
sabrina@email.si. Lep dan, oli

Babi, prav lepa hvala za recept. Sedaj zbiram še nasvete, potem pa veselo na delo.
Tajna, hvala za idejo, kje dobiti vrečko za tlačenko. Bom vprašala pri mesarju, upam, da kaj dobim.
Če jo bom delala, vsekakor sporočim kako sem jo delala in kako je izpadlo.
LP, oli

Evo, še poročilo.
Med vikendom sem tlačenko naredila. Pri mesarju sem uspela dobiti vrečko oz. dve. V maso sem dala nekaj kosov od glave, nogice, pa lep pust kos mesa.
Ko sem maso dala v vrečki in kuhat, jima nisem naredila s šivanko luknjic, ker potem bi mi prišla v vrečko voda in bi bil okus najbrž precej voden. To mi je svetoval še mesar. Vrečka je kuhanje preživela in tlačenka je zgledala prav lepo. Obteženo sem pustila do naslednjega dne.
Ko sem jo prerezala, nisem mogla verjeti, da je res tako lepa. Rezina je bila kompaktna – mislim, vse se je držalo lepo skupaj. Bila je zeloooo okusna. Še jo bomo delali.
Babi in tajna, hvala vama še enkrat za recept in nasvete.
Pozdravček vsem, oli

Iskrene čestitke!

Tajna

Hej,Oli! Tudi od mene cestitke!

Za zanimivost: Na Rai sem gledala strokovnjaka,ki je prinesel razne mesne izdelke (svinine) Iz PIemonta. Bilo je cesa videti. Med drugim je prinesel tudi tlacenko iz enakih sestavin kot je v mojem receptu. Ker jo delajo iz lastnih prasickov,je povedal spomin na otrostvo,ko je ded klal ob pravem casu in potem tlacenko obesil cez noc na vejo domace hruske in zjutraj je bilo na vejicah polno ivja od izhlapevajoce tekocine v tlacenki. To ga je vedno navdusevalo.
Se tole je povedal v poduk:Da veckrat opazuje gospodinje,ki se zmrdujejo
in nocejo kupiti kosa mesnine,ki ima ob odrezani strani temnejso barvo in segajo raje po tisti lepi roznati barvi. Temnejsa barva je dokaz mesnine brez dodatka konzervansov in se cesa. In za njega edno uzitno. Res,dober nasvet. Lep dan Babi

Babi, tajna, prav lepa hvala za čestitke. Uspelo pa mi je seveda z vajino pomočjo. Včeraj smo si jo privoščili skupaj z bratom in svakinjo in oba sta bila navdušena in obljubila, da jo bosta pripravila tudi sama.
Lep dan vsem, oli

Lahko pa dodomo tudi sv. ledvicka nekateri dodajo tudi malo paprike rdece tolko za barvo seveda v prahu.Popramo pa kolikor je komu vsec .Meni je zelo dobra malo vec pop

kako jo obtezimo, kako to izgleda?
hvala

New Report

Close