toča
MOJCEJ. Posledice toče je možno odpraviti. Obstajata dva načina
– klasično klepanje, kitanje in na koncu barvanje
– t.i. izvlek
Pri zadnjem se vsak udarec toče-udrtino posebej s posebnimi pripomočki (verjetno te podrobnejši opis le-teh, pa tudi samega postopka ne zanima) izvleče. Če so udarci bolj plitvega značaja in ni poškodovana barva, potem se bo s tem postopkom vse rešilo. Pri večjih udrtinah je običajno potreben še postopek barvanja.
Cene izvleka je določena za vsako udrtino posebej, cene se gibljejo od nekje slabih 2000 sit naprej (odvisno od mojstra, pa tudi od veličine udrtine in zahtevnosti popravila). Če je na določenem delu(kosu) pločevine več kot nekje 50 udrtin, potem je običajno cenejša zamenjava dela (pri novejših avtomobilih).
Če je možno imej drugič v prtljažniku odejo – ta precej ublaži udarce. No, seveda je uporabna še za kaj drugega …
LP, Škorpjon
Hvala Škorpjon. Sem iskala po internetu in našla 8 servisov, ki popravljajo posledice toče po novem načinu-izvleku. Jutri stopim v akcijo.
Toča je pridirjala tako znenada, da še pokrivanje ni pomagalo…. Bilo je vražje in zdaj je, kar je. Udrtine niso velike, mi je pa žal, ker je novi avto.
Me je izučilo in uf, zadnji nasvet upoštevam …….. ha, ha, haaaa
Tudi tebi lep pozdrav! Mojcej