Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem točnost števcev goriva na bencinskih črpalkah

točnost števcev goriva na bencinskih črpalkah

Zivjo.

Ta vikend sem dozivel zanimivo izkusnjo, ko sem skusal do vrha napolniti svoj avtomobil.

Na vecji bencinski crpalki v Ljubljani sem uspel v (po podatkih proizvajalca) ~50l posodo za gorivo (nekje 5l je bilo se notri) natociti 52,3l goriva.

Zanimivo je tudi to, da sem do sedaj najvec natocil 48l, vendar sem za tako kolicino ze nekaj casa vozil z lucko.

Sprasujem se kolikokrat letno pristojni organ preveri tocnost delovanja stevcev bencinskih crpalk in ali lahko verjamem v neodvisnost teh pregledov.

Je imel se kdo drug kdaj obcutek, da stevci na BČ kazejo napacno?

LP,
Tomas

TUDI JAZ ZE IMAM SLABO IZKUSNJO IN TO Z SAMO ENO CRPALKO V LJUBLJANI.

Ni problem s črpalkami, “problem” je s posodo za gorivo. Ta namreč drži več kot pišejo v navodilih, tudi tam je navedeno, da je številka le približna. Gre tudi za razporeditev goriva, saj lahko v nekaterih avtomobilih z odzračevanjem dotočiš tudi 10 litrov čez uradno vrednost. Skratka: posoda za gorivo že res drži 50 litrov, v določenih pogojih in skupaj z dovodom pa je lahko količina tudi večja.

To je zgolj in samo moj občutek – na Petrolu vedno natočim kakšen litrček ali dva več kot na Istrabenzu in Logu, kamor zapeljem največkrat. Vedno grem tankat pri cirka istih km oz. ko že toliko in toliko km vztrajno gori lučka in vedno točim polno.

bral sem en članek, da so v nemčiji testirali razne črpalke, ter ugotovili, da obstaja možnost pri zelo počasnem točenju goriva za isto ceno natočiš več goriva kot ga če točiš gorivo na hitro. Ali to drži tudi pri nas nisem probal.

Bolj kot z avtomobilskim rezervoarjem bi bilo bolje testirat s prozorno posodo, ki ima črtico pri določeni vrednosti.dura napisal:

Pozdravljeni,
Ni problem pri črpalkarjih in Petrol-u ampak pri posodi za gorivo. Števce enkrat letno kontrolira neodvisna državna inštitucija in mora biti vse o.k.
Kontrola se izvaja enkrat letno in se gorivo natoči v atestirane 20 oz 50 l posode.

New Report

Close