toksoplazma
Pozdravljeni,
me daje cela panika. Predno sem ugotovila, da sem noseča – sem jedla vse kar je prepovedano – sir, školjke, … solato z vrta, paradižnik, jagode direkt z vrta.
Zdaj me pa grabi panika za tokso, ki je še nisem prebolela. Pregled pri G imam šele čet 14 dni.
Ali teste delajo tudi v splošnih laboratorijih?
Čist sem obupana
Sanja
Ne vem, kaj bi rada slišala. Teste ti bodo tako ali tako naredili, oz. delali 3x v nosečnosti. delajo pa v laboratorijih, mislim da ne vsakem, da pošiljajo v večja mesta, ali celo samo v Lj. Tega ne bi vedla točno.
Vidim, da so na foumu tudi eni, ki so v bistvu alergični na nosečnice ali pa jim vročina ven seka. pa ne se sekirat.
Prijazno nosečnost ti želim! Nič se preveč ne sekiraj, jaz sem , ne samo prd nosečnostjo, pač pa 30 let prej jedla vsak dan iz vrta, pa tudi školjke in tatarca, pa je nisem imela v nobeni nosečnosti.
To le ni tako pogosto, kot si misliš….da jo dobiš ravno tiste 9 mesecev, ali v tvojem primeru točno ta mesec…Če pa si jo že kdajkoli prej imela, si pa itak na konju. Takim ni nič…No, od zdaj naprej boš pa še 8 mesecev pazila, pa bo, kajne:)
Lepo poletje!
Točno tako sem se sama počutila, ko sem ugotovila, da sem noseča. Pred tem sem jedla solato, prekajeno šunko, nepasterizirane sire različnih izvorov, neoprano sadje, kasirala kup pasjih poljubčkov… Pa me je najprej ginekologinja mirila, da je prevelika skrb zaradi toksoplazmoze odveč, da ona pozna samo dva primera žensk, ki sta se okužili v kritičnem obdobju, pa še to na potovanju na Tajsko. V resnici me je bolj posvarila pred eksotičnimi restavracijami. Potem je bil pa test itak pozitiven, ker že dolgo jem jagode direktno z vrta in podobno, sem očitno že davno kasirala okužbo. Ne preveč skrbeti, pa bo!
sanajaa..joj,kolk skrbi imamo ženske, ko smo noseče..VERJEM in se niti malo ne oziraj ne bedarije in očitanja kakih osebkov tu gor.
Valjda te skrbi glede tokse, mene je tud, ker to ni hec. Svetujem ti, da paziš od sedaj naprej predvsem na umivanje rok in zelenjave ter da se izogibaš kakemu domačemu pršutu, domačim mesninam…
Pa boš videla, vse bo vredu, jagode z domačega vrta ne morjo škodvat, solata z vrta-železo-super (od sedaj naprej fajn operi solato), školjk se izogibaj, ker niso ravno ok, ampak škodovale bi, če bi jih jedla večkrat pa skozi celo nosečnost, tako se pa res nimaš česa bat…
UŽIVAJ in ne misli na negativno, misli pozitivno in se veseli, ko boš čez 9 mesecev držala svojega otroka v rokah.
ne zganjaj panike!
jedla si vso hrano, ki si jo jedla že celo življenje in verjemi da ni tako velike možnosti za okužbo kot se vse panične nosečnice bojimo. Tudi mačke so kužne samo 3 tedne, potem ne več (povedal veterinar, ko sem bila sama na istem kot ti).
Tko da, zajemi sapo in uživaj, pa pazi naslednjih 7 mesecev, pa bo
to, da si pred nosečnostjo jedla surovo meso ipd., ni nobena panika…hvala bogu, če bi takrat prebolela tokso, potem se nimaš zdaj kaj bat…kritično je edino to, če jo stakneš ravno med nosečnostjo
solato in ostalo zelenjavo po moje vedno opereš, jagod itak nimaš več na vrtu, izogibaj se pač surovemu domačemu nepregledanemu mesu (v trgovinah – mesnicah imajo to sigorno skrbno pregledano, jaz sem jedla tudi tatarca in razne suhe klobase iz trgovine), če bi imela doma mačko, bi si pač zelo pogosto roke umivala, ne bi je zato zaprla iz hiše, kot to počnejo nekateri
ampak, če v 20. letih nisem dobila tokse in smo imeli prej doma vedno mačke, z njimi sem kot otrok celo lizala sladoled, jih poljubljala, pustila da me ližejo po ustih, ipd (uff), vedno smo jedli domače klobase, pršut, biftek, torej bi morala imet res smolo, da bi jo staknila v teh nekaj mesecih življenja