Tolmin

V začetku avgusta bomo nekaj dni na Sotočju pri Tolminu, pa me zanima, kaj se da tam okrog pogledati.
Sem sicer že iskala po netu, našla kar nekaj lepih slapov… a nimam predstave, koliko je treba hodit do njih, kako dostopni so…
Tri dni bom namreč sama s 5-letnico in 3-letnikom, kasneje se nam pridruži še mož.
Nekaj idej sicer imam, a me zanima, kako je z dostopom:
– planina Polog
– planina Javorca
– korita Tolminke in Zadlaščice
– Most na Soči
Hvaležna sem vsakega namiga za poldnevni izlet s 5 in 3-letnikom.
Hvala[attachment=0]tolmin.jpg[/attachment]

vse je dostopno dejansko z avtom.
Planina Polog je dostopna z avtom, kaj pa vem, 20 min), vendar je cesta zelooo ozka in strma in če nisi vešča vožnje, raje ne. Javorca je cerkvica v planini Polog, hodiš od avta cca 20 minut. To je lepo, priporočam.
Korita Tolminke_ lahko greš z avtom do bifeja v koritih in potem peš po pešpoti po tolm.koritih, ki so ravno tam zraven.
Most na Soči je 5 km oddaljen od Tolmina. Tam se lahko sprehodiš po pešpoti okoli jezera ali pa se s turistično barko popelješ po prečudovitem sinjemodrem smaragdnem jezeru s pogledom na alpe.
Lahko se kopaš na sotočju ali kje drugje.
Pa še kaj več bodo povedali čistokrvni Tolminci.
A ja, z otrokoma se lahko povzpneš na Tolminski grad, ki je dejansko hribček sredi Tolmina. Z otrokoma pa boš rabila kar cele pol ure, morda kaj več, ampak je senčka.

Hojla,
Javorco ti vsekakor toplo priporočam. Z avtom prideš precej blizu, pa tudi peš ni ravno matranje. no, triletnika boš morala nosit, no to se kar pripravi.
Tolminska korita – dostop z avtom, potem pa se sprehajae peš. Na nekaterih delih je malce drsljivo, zato previdno.
Most na Soči… pripelješ se z avtom in parkiraš (gledano iz smeri Tolmin-Lj) pred naseljem. Saj se že od daleč vidijo makadamska parkirišča. Okrog jezera je pešpot, vozijo pa tudi ladjice (ala misisipi parniki:))
Polog…khm, kot tminko bi me moralo biti sram, ampak, žal, ne vem katera je to. Sicer je planin okrog Tolmina malo morje, samo so vse več ali manj visoko v hribih in dostopne le peš (ali s terenskim vozilom- ki pa ga ne sme biti škoda).
Predlagam ti še vzpon na Kozlov rob..to je tista mala vzpetina med Tolminom in vasmi proti Bovcu. Na njem so ostanki gradu, katere zadnje leta pridno obnavljajo. Imaš pa lep razgled na Tolmin in okolico. Peš se vzpenjaš ene 20 min, pot je široka ni hudega klanca – tudi otroci jo bodo zmogli.

Lahko se z otroki zapelješ do Kobarida (10min z avtom od Tolmina) in greste pogledat slap Kozjek. Avto pustite pri Napoleonovem mostu in lahko greste po levi ali desni strani do slapa. To je del Kobariške zgodovinske poti. Mislim, da imate 20min sprehod do slapa. Lahko se pa zapeljete tudi do kampa Koren in tam pustite avto in nadaljujete peš.
Če mogoče ne poznaš bi ti za kopanje predlagala reko Nadižo, ker je bolj topla kot Soča in ni globoka (maksimum do višine kolen, kjer ni narejenih bajerjev) je tudi bolj primerna za otroke. Do Nadiže prideš tako, da v Kobaridu zaviješ proti Italiji in po kraju Robič ( 3min od Kobarida) zaviješ desno na ogromno makadamsko parkirišče. Še 1min peš in ste pri Nadiži.
Ta pot do Nadiže je najlažja.
lp in uživajte, Anja

Če boste šli do Kobarida, greste lahko k Sv. Antonu..to je hribček, na katerem je kostnica italijanskih vojakov. Vidi se jo že od daleč. Ko pripelješ v Kobarid zaviješ levo (po glavni cesti), v centru pa greš samo ravno, skozi ozel kamnit obok in se vzpenjaš po serpentinah. Lahko greš z avtom, lahko pa avtzo pustiš v centru in greste gor peš. na teh serpentinah so postaje križevega pota, na vrhu pa celoten kompleks s cerkvico.

Na kopanje se lahko odpravite do Bače pri Modreju, k reki Idrijci, 7 km po cesti od Tolmina proti LJ.
Na izlet se lahko odpeljete do Dolenje Trebuše, ki je še par km proti LJ. Če greste od Dolenje proti Gorenji Trebuši, si lahko ogledate še en slap, pa žvepleni izvir… Skratka, na tej poti je kar nekaj zanimivosti, ki so označene s tablami. Peljete se ob reki Trebušici, ki je pravi biser in še kopate se lahko v njej.
Od Dolenje Trebuše do Mosta na Soči je tudi urejena peš pot, ki se imenuje “kosmačeva učna pot”. Vodi mimo domačije Cirila Kosmača in je lepo označena s tablami. Pot ima en manjši vzponček, potem pa poteka večinoma po ravnini, ob reki Idrijci. Je pa kar dolga. Lahko pa greste na to pot tudi s Slapa ob Idrijci in je pot pol krajša, brez vzponov.
Če ste pohodniki, greste lahko do Mosta na Soči in od tam peš na Senico, cca. 60 min. To je hribček kamor je urejena pot in razgledna točka, s katere je prekrasen razgled na jezero in Soško dolino.
No na Mostu na Soči si velja ogledati tudi muzej, ki je v OŠ.
Veliko informacij najdeš na naslednji povezavi :

Uau, punce – hvala. Vidim, da bomo imeli “dela” čez glavo. Fino.
Bovec-Kobarid smo namreč že malce obdelali, do Tolmina in Mosta na Soči pa kar ne pridemo. Tokrat pa bo šlo :))
Gretka – če si iz tistih koncev, se pa mogoče kaj oglasiš na sotočju Soče in Tolminke. Gremo na Sajeto – tokrat prvič. Upam, da bomo uživali.
Nekaj me še zanima Asru. Greste torej na Sajeto. Si se pozanimala kako je z bivanjem ? Ne vem, če je ravno primerno za male otroke. Na isti lokaciji se dogaja metal fest in podobne prireditve. To ni kamp, pač pa bolj začasen kamp. Da bi jaz vedela ni sanitarij, razen mobilnih seveda. Pa voda in tuši itd ??? Pozanimaj se preden greste.