topljeni sir-koliko je to škodljivo



Hehe, vidim, da ste dobre volje. No, saj ne mislim, da si kar umrla od prevelike količine topljenih sirčkov. Me je pa zanimalo, ker so npr. že po okusu malo bolj slani pa verjetno imajo še kakšne dodatke notri, ki niso najbolj naravni. Samo to. Če pa sem vam s svojim vprašanjem polepšala dan, pa toliko bolje
Jih pa pojem vsaj dve škatli na teden.

Preberi deklaracijo- npr. zdenka sir vsebuje dejansko topljeni sir, vodo, verjetno tudi kak E, topljeni siri trgovskih blagovnih znamk pa vsebujejo vodo, škrob! in celo dejansko nekaj sira , pa seveda vse konzervanske po spisku. Škrob sicer ni škodljiv (razen če hujšaš), ampak potem ne ješ sira, ampak nekaj z okusom sira.

A ti kot da imaš preveč časa?
Pogojno zdrava so samo še domača nešpricana jabolka in vrtnine, ki jih e gnojimo – pa še na to pada kisel dež in rastejo v zemlji, ki je lahko okužena zaradi pronicanja škodljivih snovi od drugod.
Na razne bio finte mene ne dobijo, ker vem, da bio zelenjava z mojega neškropljenega in naravno obdelanega vrta ni nikoli tako lepa kot tista iz kvazi bio štacunc in stojnic, torej nekaj ne štima.
Pač probaj pojest čimmanj konzervansov v konzervah in salamah ter hrenovkah, popij čimveč vode in pojej čimveč vlaknin, pa je.


Našla, glej čisto na koncu pod točko 5. Srečno!
DODATKI ŽIVILOM
(Prepis izsledkov Klinike za pediatrično onkologijo Dusseldorf)
1.Neškodljivi dodatki:
E100,101,103,104,105,111,121,130,132,140,151,152,160,161
162,170,174,175,180,200,
E201,202,203,236,237,238,260,261,263,270,280,281,282,290,
300,301,303,305,306,307,
E306,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382,
400,401,402,403,404,405,
E406,408,410,412,413,414,420,421,422,440,471,472,473,474,475,480
2. Sumljive snovi:
E125,141,150,153,171,172,173,240,241,477;
3.Nevarni dodatki:
E102,110,120,124;
4.Zdravju škodljivi:
a)črevesne motnje:
E220,221,232,224;
b)prebavne motnje:
E338,339,340,341,450,461,463,465,466, v pakiranih sladoledih E407;
c)kožna obolenja:
E230, 231,232,233;
d)zvišuje holesterol:
E320,321;
e)draži živce:
E311,312;
f)vnetje ustne votline:
E330-POVZROČA RAKA
(limonin Scweppes, gorčica, nekatere gazirane brezalkoholne pijače, meso rakov,
nekateri siri in gobe v konzervah) ;
5.Dodatki, ki povzročajo raka: E131,142,210,211,213,214,215,216,217,239;
Pozor: E123 je zelo strupen in je prepovedan v ZDA
Bodite pozorni na naslednje proizvode; E123 in E110 v gumjastih in čokoladnih
bonbonih Treets, Smarties, Haribo, puding s smetano v plastičnih posodicah,
zmrznjene ribe IGLO,smetana za kuhanje CREME-FRAICHE,topljeni sir za mazanje,
vanilijev puding, E102 in E110 v pripravljenih omakah vseh vrst.

http://e-brojevi.udd.hr/prilozi/e_brosura_slovenija.pdf
Tole je zloženka od ZPS.





In to govori gospa ki na onkološkem skrbi za prehrano. Samo če bi prebrali lanski Mag, kaj je izjavila, kako hranijo rakave bolnike, ko zapornike ali slabše, bi se zamislili nad njenimi besedami. Seveda je bil ves ah in oh, ko so jo najbrž predpostavljeni okrcali zaradi zelo iskreno povedane situacije. In se je potem vadila ven, da ne dovoli objave, da ni tako mislila. Takemu človeku pa jaz bolj malo verjamem.

No vidiš jaz pa imam odpor do tega da jem v določenih gostilnah, ker vem kaj se dela v kuhinjah. Pa so bile za praznike oblegane da so pokale po šivih. Pa kaj. Če bi vsi nekaj povedal,itak že vemo da nič ne bi jedli več.Zato se mi zdijo takile posti mrcvarjenje ejev in žbljejev popolnoma brez veze.Vsak naj se zastruplja kakor želi in dela kaj hoče. Saj vedno govorite to. Madonca enkrat mleko, pa hrenovke, pa olje, pa sirčki, pa ne vem kaj še vse. Stvarno ste dosadni s temi dokazovanji svojega prav, kot da smo res vsi popolnoma nevedni. Saj vemo, ampak jesti pa je tudi treba ne. Kdor po pameti je, ne bo pregledoval vaših tabel, ki se pa itak od enega do drugega razlikujejo. Ker vsak tera svoj prav,čez par let bodo pa itak spet ugotovili kontra. Kot ponavadi. Do takrat bomo pa že preživel.
In ponovno je uspela debata o “zloglasnih” E-jih… Kljub temu, da delam v zivilski industriji, jem prav vse, kar nase podjetje proizvaja in to kljub temu, da proizvodnjo poznam v najmanjse detajle. In jem vse izdelke, ki imajo se tako veliko E-jev, cetudi se morda tega na deklaraciji na prvi pogled ne vidi (in to zato, ker je dandanes vsaka gospodinja obsedena s slabimi informaciji okoli “E-jev”).
Jem tako gumijaste bombone, hrenovke, topljene sire, salame (ki imajo sicer zelo malo aditivov, ker jih preprosto ne rabijo – seveda tiste od kakovostnih proizvajalcev), pijem gazirane pijace… in se zivim :). Skodljivo je, kot je ze nekdo povedal, vse. Tudi voda, ce bi je spil deset litrov naenkrat. Vse je samo odvisno od kolicin.
Enkrat sem si celo vzela cas in preracunala, koliko malih suhih klobasic bi moral pojesti, ce bi zelel dobiti akutne simptome zaradi konzervansa E250 (rakotvorno itd. in v bolj ali manj vsakem mesnem izdelku). Za prve simptome bi moral pojesti dobrih 6 kg salamic. Hmmmm… Po moje bi te po 6 kg salamic pobralo prej zaradi preobjedenosti, kot zaradi E250. Mislim… Pa saj so vendar vse dovoljne kolicine aditivov vec kot dobro preracunane in zakonsko dolocene. Saj si tega eksperti, ki delajo na tem podrocju in pripravljajo zakonodajo, sigurno ne izmislijo cez noc, ker jim je tako pac vsec. Nekoliko zaupanja bi pa po moje ze morali imeti v zakonodajo, a ne?
Kakorkoli: ti kar jej topljeni sir, ce ti pase in se ti ni potrebno drzati kaksne posebne diete. Jaz bom jedla prav vse in tocno v kolicinah, ki mi pasejo. Bom pac enkrat zapustila ta svet sita in zadovoljna :). Ce ze pazis na kaj, pazi, da bos jedla vsega po malem in z nicemer prevec pretiravala. Tako pojes pac vsega po malem in si telo lahko na vec “frontah” opomore od “tujih” substanc.
Pa brez zamere :).
Lp, mishika

Zgoraj navedeno verižno pismo z E-ji je staro… ma, kakih 10 let verjetno. Kolikor sem slišala, omenjena klinika sploh ne obstaja. In tista cvetka o citronski kislini (E330)… no ja, če si špricneš limono v oko, je res zoprno, ampak, halo!
Za tiste, ki vas vseeno skrbijo E-ji, en malo bolj umirjen (in mogoče malo bolj resen) članek:
http://www.zps.si/images/stories/brosure/bros_aditivi07.pdf