Toplotna črpalka
Lp
Ima kdo doma toplotno črpalko, pač sploh ne vem kako to deluje,
A je to pod zemljo, da iz zemlje črpa toploto ali zrak.
Imamo radiatorje in trenutno se ogreva na trda goriva (drva).
Kako pa deluje če se vgradi toplotno črpalko, a je kaj cenejše, a to deluje potem na elektriko vse voda in kurjava a kako je s tem
Ker na letni ravni se mi zdi, da za drva porabimo 1000eur za ogrevanje.
Kako pa je potem če imaš toplotno črpalko
Imamo skupaj okoli 130 kvadratnih metrov površine, lahko se računa tudi na manjšo kvadraturo.
Hvala
Vprašaj bolj natančno, da se ti lahko odgovori.
Toplotna črpalka je naprava, ki je v osnovi obrnjen hladilnik. Hladilnik noter hladi in zunaj (zadaj) greje. Toplotna pa noter greje in zunaj (okolico) hladi. Zunaj lahko hladi zrak (temu se reče toplotna črpalka zrak – voda) ali pa podtalnico (to je potem toplotna črpalka voda – voda). Tale zadnja je bolj učinkovita in porabi manj elektrike – je pa dražja. In ja – toplotne delujejo na elektriko.
Kurjava, 15.01.2023 ob 18:25
Lp
Ima kdo doma toplotno črpalko, pač sploh ne vem kako to deluje,
A je to pod zemljo, da iz zemlje črpa toploto ali zrak.
Imamo radiatorje in trenutno se ogreva na trda goriva (drva).
Kako pa deluje če se vgradi toplotno črpalko, a je kaj cenejše, a to deluje potem na elektriko vse voda in kurjava a kako je s tem
Ker na letni ravni se mi zdi, da za drva porabimo 1000eur za ogrevanje.
Kako pa je potem če imaš toplotno črpalko
Imamo skupaj okoli 130 kvadratnih metrov površine, lahko se računa tudi na manjšo kvadraturo.
Hvala
Moja sestra je tudi imela kurjavo na drva. Toplo je imela, le drv se ji ni ljubilo vlačit v hišo. Lani zamenjala za t.č. in zdaj sedi v dnevni v debeli jopi pravi, da jo zebe. Ne vem kaj je narobe. Plačuje pa 150 eu elektrike in zmrzuje.
Jaz imam cca 160 m2 površine. Izolacije 12cm okoli hiše in 25 cm v mansardi (vpihani kosmiči), nova okna in vhodna vrata. Ogrevam s zidanim štedilnikom, ki ima vgrajen vložek za centralno ogrevanje. Jeseni kupim 7m3 bukovih drv in 1 tono briketov. Termostat na centralni naravnan na 50*celzija. V hiši je stalna temperatura 23*. Elektrike plačujem okoli 45 eur mesecno.
So me že prepričevali, naj vse skupaj zamdnjam za t.č., vendar ne bom.
Imamo TČ zrak voda. Novogradnja – zidaki porotherm 30cm + 15 cm kamene volne. Okna les alu, hiša vsi glavni prostori na jugu in okna do tal. Rč za elektriko – vso, ki jo porabimo – za november 120,00 in za december 170,00€. Če ni sonca imamo v dnevnem prostoru, ki je povezan z jedilnico in kuhinjo 22-23 stopinj, če je sonce preko 25. Več kot zadovoljni. Za vsak slučaj smo v dnevno ‘namontirali’ kamin – ki ga še razen za probo če deluje vse ok – nismo uporabili.
Tudi mi smo premišljevali o toplotni. Pa smo se premislili , vzeli 2 invertni klimi (moč ogrevanja vsaka 4,2kv),vsako za eno nadstropje. Vzeli od Gorenja , skupaj za montažo 1360€ za obe. Glede na to da imamo backup kurilno olje , smo v dveh letih ogromno prihranili. Ponoči na poceni tok, pustimo klime laufat na 24 stopinj. Elektriko plačujemo 95€ mesočno, drugače 62€. Super zadovoljni. Če bi se odločili za toplotno je strošek x6 in kup komplikacij. Imel 4 montažerje za toplotno, obup.
Razmisli o klimah, če nimaš 10 prostorov ravno. Klima delue isto kot TČ, v bistvu je klima TČ zrak-zrak in ima že priloženo 1 učinkovito grelno telo (notranja enota je v bistvu konvektor, ki ej bolj učinkovit od radiatorja)
Če hočeš imet TČ na centralno na radiatorje, moraš tudi radiatorje imet predimenzionirane, torej še nekaj v to vložit.
Mi imamo staro bajto, 60 let in ko primerjamo klimo in TČ, smo se odločili za klimo (1 klimo že imamo 5 let in se je izkazala za gretje). Dodali bomo še 4 klime, to pride z montažo vred skupaj manj kot 3 jurje. Ustrezna TČ nas pa pride 5 jurjev z osnovno montažo, potem pa je treba še radiatorje porihtat, če greš v TČ. Res pa s klimami ne bo pokrita sanitarna voda.
Za rezervo imamo v vsakem primeru kurilca (in sončne kolektorje za vodo), če bi kdaj stisnilo na -20 in klime ne bi sfolgale, ampak glede na zadnjih 10 let, ni neke bojazni, mogoče je bilo pri nas v 10 letih 10 dni skupno -15 stopinj. Letos je bila najnižja temp -7 eno noč.
razmisli o klimah, 15.01.2023 ob 20:13
Razmisli o klimah, če nimaš 10 prostorov ravno. Klima delue isto kot TČ, v bistvu je klima TČ zrak-zrak in ima že priloženo 1 učinkovito grelno telo (notranja enota je v bistvu konvektor, ki ej bolj učinkovit od radiatorja)
Če hočeš imet TČ na centralno na radiatorje, moraš tudi radiatorje imet predimenzionirane, torej še nekaj v to vložit.
Mi imamo staro bajto, 60 let in ko primerjamo klimo in TČ, smo se odločili za klimo (1 klimo že imamo 5 let in se je izkazala za gretje). Dodali bomo še 4 klime, to pride z montažo vred skupaj manj kot 3 jurje. Ustrezna TČ nas pa pride 5 jurjev z osnovno montažo, potem pa je treba še radiatorje porihtat, če greš v TČ. Res pa s klimami ne bo pokrita sanitarna voda.
Za rezervo imamo v vsakem primeru kurilca (in sončne kolektorje za vodo), če bi kdaj stisnilo na -20 in klime ne bi sfolgale, ampak glede na zadnjih 10 let, ni neke bojazni, mogoče je bilo pri nas v 10 letih 10 dni skupno -15 stopinj. Letos je bila najnižja temp -7 eno noč.
A Celo s klimo je mogoče ogrevati prostore
A to je na tak način ko imajo pisarne v stropu reže.
Kako dve klimi lahko ogrevata potem pritličje in 1. Nadstropje v vsaki 5 sob oziroma 5 prostorov
A iz teh klik do potem povezani kanali do vsakega prostora da dovaja zoprl zrak nekje iz stropa
Hvala
Seveda, klima je taka mini toplotna črpalka zrak-zrak in nima nič slabšega izkoristka kot “centralna” TČ.
2 klimi bosta težko ogreavli 10 prostorov, čeprav je moči sicer dovolj, ampak pač zrak med prostori ne kroži dovolj dobro. Zato pa bomo mi še 4 klime zraven dali, eno pa že imamo. Če bi imeli odprte prostore pri isti kvadraturi, bi pa potrebovali samo še kakšni 2 zraven, ne štirih.
Zdaj, imaš razne izvedbe, tudi neke centralne, ampak so dražje. Poceni so navadne – 1 zunanja + 1 stenska enota, teh pa pač moraš dosti not nametat, če maš dosti prostorov
Za ceno neke povprečne TČ dobiš 6 klim ali še več, učinkovitost je pa primerljiva.
Dobiš tudi multi klime z eno zunanjo enoto in več notranjih enot. Ampak taka klima toliko stane, da dobiš 3 navadne za ta denar. Tudi stropne enote so dražje od stenskih.
Edina varianta, da ti taka poceni klima ogreva več prostorov, je ta, da imaš stensko enoto tako postavljeno, da piha skoz vrata – in potem vrata odprta. Potem še lahko ogrevaš sosednji prostor. Drugače težko. Jih pač kupiš več, ker so poceni.
razmisli o klimah, 15.01.2023 ob 21:52
Seveda, klima je taka mini toplotna črpalka zrak-zrak in nima nič slabšega izkoristka kot “centralna” TČ.
2 klimi bosta težko ogreavli 10 prostorov, čeprav je moči sicer dovolj, ampak pač zrak med prostori ne kroži dovolj dobro. Zato pa bomo mi še 4 klime zraven dali, eno pa že imamo. Če bi imeli odprte prostore pri isti kvadraturi, bi pa potrebovali samo še kakšni 2 zraven, ne štirih.
Zdaj, imaš razne izvedbe, tudi neke centralne, ampak so dražje. Poceni so navadne – 1 zunanja + 1 stenska enota, teh pa pač moraš dosti not nametat, če maš dosti prostorov
Za ceno neke povprečne TČ dobiš 6 klim ali še več, učinkovitost je pa primerljiva.
Kaj pa mesečni strošek ogrevanja.
Je možno klimo dat tudi na kode da noben ne more premikat sam po sebi temperature, če nekdo plačuje elektriko.
Za recimo 120 kvadratov ogrevanja s klimo.
Kurjava, 15.01.2023 ob 21:58
Kaj pa mesečni strošek ogrevanja.
Je možno klimo dat tudi na kode da noben ne more premikat sam po sebi temperature, če nekdo plačuje elektriko.
Za recimo 120 kvadratov ogrevanja s klimo.
Najbolj pomembno koliko je mesečni strošek ogrevanja če laufa klima 13 ur na dan vsaki dan.
Aja, pa še to. Za ogrevanje stropne enote niso fajn, tudi če bi to skeširala. Topel zrak se namreč dviga, hladen se pa spušča, zato je za ogrevanje enoto dobro imeti čim nižje, za hlajenje pa čim višje.
Ampak tanajbolj navadno in ugodno stensko enoto lahko daš tudi na nivo nog ali pa nekam na polovico višine stene ali pa na 2/3. Nižje kot je postavljena, bolj učinkovito bo grela.
Najbolj pomembno koliko je mesečni strošek ogrevanja če laufa klima 13 ur na dan vsaki dan.
Najbolj pomembno je, kake imaš potrebe po energiji in kakšne izgube ima tvoja bajta
Klima ne požira isto toka vsako uro, ampak po potrebi tplote. Pri nas je klima prejšnjo sezono lafala non-stop 24 ur na dan 5-6 mesecev, vse skupaj je požrla za 350 € elektrike za celo sezono. Ampak z njo smo dogrevali četrtino hiše, zraven je pa laufala peč na kurilca.
Če maš staro in slabo izolirano bajto, bo ista klima v isto časa požrla, dvojno, trojno, 4x toliko kot v novi dobro izolirani bajti.
Aja, mi imamo zelo staro bajto, klima je opravila največ dela in ti prostori so daleč najbolj topli. Klima za 350 € je dala iz sebe toliko energije, kot je ima nekje 800-1000 € v kurilcu.
Predprejšnjo sezono klime nismo imeli in smo porabili za 2000 € kurilca.
Prejšnjo sezono je klima laufala skoz 5 – 6 mesecev, dali smo 350 € elektrike zraven (klimo mamo tudi priklopljen preko merilnika porabe in ta podatek štima) in samo 1000 € za kurilca.
Zimi sta bili podobni.
fdfsdfdc, 15.01.2023 ob 22:08
Najbolj pomembno je, kake imaš potrebe po energiji in kakšne izgube ima tvoja bajta
Klima ne požira isto toka vsako uro, ampak po potrebi tplote. Pri nas je klima prejšnjo sezono lafala non-stop 24 ur na dan 5-6 mesecev, vse skupaj je požrla za 350 € elektrike za celo sezono. Ampak z njo smo dogrevali četrtino hiše, zraven je pa laufala peč na kurilca.
Če maš staro in slabo izolirano bajto, bo ista klima v isto časa požrla, dvojno, trojno, 4x toliko kot v novi dobro izolirani bajti.
Bajta je iz leta 1995 grajena okna so isto iz tistega leta
Pritličje ima okoli 60 kvadratov ravno toliko na vrhu
Kleti ni potrebno šteti.
fdfsdfdc, 15.01.2023 ob 22:18
Aja, mi imamo zelo staro bajto, klima je opravila največ dela in ti prostori so daleč najbolj topli. Klima za 350 € je dala iz sebe toliko energije, kot je ima nekje 800-1000 € v kurilcu.
Predprejšnjo sezono klime nismo imeli in smo porabili za 2000 € kurilca.
Prejšnjo sezono je klima laufala skoz 5 – 6 mesecev, dali smo 350 € elektrike zraven (klimo mamo tudi priklopljen preko merilnika porabe in ta podatek štima) in samo 1000 € za kurilca.
Zimi sta bili podobni.
Jaz bi vse ogreval s klimo nobenega kurilca potem ne rabim ker se potem ne izplača več pride predrago
Kako je z eno zunanjo enoto klime, a iz zunanje enote je potem cev po prostorih kjer hočeš da piha iz tiste cevi topel zrak ven
Za vsako nadstropje eno zunanjo enoto se pravi 2 enoti
Ta podatek mi dosti ne pomaga. Povej raje, na kaj se zdaj grejete in koliko porabite. Če pokurite 1000 litrov olja, bo to nekje 350 € elektrike s klimami. Če pokurite nekje za 1100, 1200 elektrike s kaloriferji, IR paneli, električnimi radiatorji itd. bo to nekje za 350 € elektrike s klimami. Če pokurite nekje za 500 € drv, bo to nekje 600 € elektrike s klimami (pa s TČ tudi).
Zdaj si pa računaj.
fdfsdfdc, 15.01.2023 ob 22:28
Ta podatek mi dosti ne pomaga. Povej raje, na kaj se zdaj grejete in koliko porabite. Če pokurite 1000 litrov olja, bo to nekje 350 € elektrike s klimami. Če pokurite nekje za 1100, 1200 elektrike s kaloriferji, IR paneli, električnimi radiatorji itd. bo to nekje za 350 € elektrike s klimami. Če pokurite nekje za 500 € drv, bo to nekje 600 € elektrike s klimami (pa s TČ tudi).
Zdaj si pa računaj.
Zdaj imamo drva ki so čez 1000eur letno.
Jaz bi vse ogreval s klimo nobenega kurilca potem ne rabim ker se potem ne izplača več pride predrago
Kako je z eno zunanjo enoto klime, a iz zunanje enote je potem cev po prostorih kjer hočeš da piha iz tiste cevi topel zrak ven
Za vsako nadstropje eno zunanjo enoto se pravi 2 enoti
2 klimi za celo bajto ti bo izvedljivo samo, če imaš zelo odrpte prostore in malo njih. Če bi rad posebne izvedenke klim, ki imajo na eno zunanjo in več notranjih enot, so te veliko dražje.
Nobenih cevi zza zrak ni pri ugodnih naavdnih klimah. V ceveh je samo plin, s temi cevmi sta povezana zunanja in notranja enota. Tej cevi se odvzema toplota preko izmenjevalca.
Imaš sicer neke centralne izvedenke klim, ki imao zrak razpeljan naokoli. Te so tudi veliko dražje. Najbolj se splača cel kup navadnih klim nasejat po prostorih.