Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek toplotna crpalka ali drva??

toplotna crpalka ali drva??

lp vsem…sem pred dilemo….pred nacrtovanjem nove hise sem se znasel v dilemi ali se gret na tc ali drva…moja situacija je taksna: gozda imamo v lasti 5ha, za drva ne bi bil problem….mam p’a tak siht, da me do vecera nikoli ni doma, tud vikendi so bolj ali manj delovni in mi casovno nebi slo nikakor skozi, da bi si spravljal drva domov…in sem razmisljal, da, ce recimo komu plačam, da mi za neko cifro(recimo500eur) iz mojega gozda pripelje nareta drva domov, vseeno ceneje pridem skozi kot z vgradnjo bilokaksne tc…zacetna investicija je pa tak nekje tu tu….ima kdo izkusnje oz podobno situacijo? hvala in lp

Če imaš novo, dobro izolirano hišo, potem toplotna črpalka, če ne, drva. S toplotno ni dela NIČ, samo gumb pritisneš.
Pa itak imaš še rezervni sistem lahko na drva.

Tč za sanitarno vodo in peč za ogrevanje za najmanjši strošek ali samo tč.

TČ je trenutno veliko boljša izbira od drv.

Jaz bi imel oboje, ker ima tč slab izkoristek pri nižjih temperaturah in takrat vklopiš peč na drva.
Sam imam kombinacijo tč in peč na kurilno olje.

drva so hudič, če ti zmanjkuje časa da jih sam pripraviš.
z njimi je božjastno dosti dela. najprej podret, potem pripeljat domov, potem zlagat zunaj, da se posušijo, potem pospravit pod streho….. drva moraš pripravljat za eno sezono vnaprej, da se dovolj osušijo, posledično moraš imeti dovolj prostora za shranjevanje.

nastane problem, če tega ne zmoreš več počet. naša mama je ovdovela, drva ji moramo pomagat delat mi, lani je pri sečnji lesa skoraj prišlo do hude nesreče…. sovražim ta drva, resno, celo življenje smo se non stop, vsako poletje samo s tem zajebavali. jaz se nikoli ne bi odločila za peč na trda goriva.

poleg tega so trda goriva hud onesnaževalec okolja – predvsem zraka in ni rečeno, da ne bo čez par let uvedena kakšna taksa na to, kar bo ceno ogrevanja kar podražilo…

‘Rešitev’ tega problema je TČ zemlja-voda ali voda-voda.
Seveda, če je takšno varianto na dvorišču možno izvesti.

Tudi to mi predlagajo…en se ukvarja s tem in mi je dejansko to priporocal…tud dvorisce oz za dvoriscem trsvnik je full vlazen…plus baje neka subvencija…ampak toliko informacij naenkrat da se izgubim…

če nimaš časa, si kupi toplotno, gozd daj nekomu, da upravlja z njim ( ne seka na veliko), da se ti bo obnavljal… mogoče tudi kaka toplotna in pa kamin za romantiko v dnevno sobo tudi ne škodi.

‘Rešitev’ tega problema je TČ zemlja-voda ali voda-voda.
Seveda, če je takšno varianto na dvorišču možno izvesti.
[/quote]

Res je. Za prvo potrebuješ konkretno parcelo (to izvedbo ima moj kolega), za drugo pa dovoljenje, ki ni poceni. Beri: Vaš link

Imam normalne izkoristke pri tč, na gorenjskem koncu ogrevamo več kot 200m2 hiše na 24° in naši letni računi elektrike za ogrevanje ne presegajo 400 Eur.

je zate TČ. Če se pa boš odločil za drva, pa obvezno zalogovnik tople vode.

Če imaš na voljo dovolj velik vlažen travnik, potem skoraj ni dileme glede izbire sistema – sistem ‘zemlja-voda’ z dovolj položenimi cevmi po zemlji.
Ogrevaš hišo pretežno v času cenejšega toka, po potrebi v hiši predvidiš zalogovnik.

Pravi strokovnjak ti lahko optimira sistem tako, da lahko imaš z minimalno dodatnimi stroški pri postavitvi kolektorja in sistema v hiši zelo velik prihranek.

Še to: najdražje rešitve niso vedno najboljše.

Imam normalne izkoristke pri tč, na gorenjskem koncu ogrevamo več kot 200m2 hiše na 24° in naši letni računi elektrike za ogrevanje ne presegajo 400 Eur.
[/quote]

Tip tč pa je zrak-zrak?

Tip tč pa je zrak-zrak?
[/quote]

zrak voda

[/quote]
Imamo podobno površino in tudi mi imamo mesečno povprečje 330 €, tako da pridemo čez leto skozi za cca. 4000 €.
Res pa imamo ogreto na 25 stopinj, več naša TP ne zmore.

Imamo podobno površino in tudi mi imamo mesečno povprečje 330 €, tako da pridemo čez leto skozi za cca. 4000 €.
Res pa imamo ogreto na 25 stopinj, več naša TP ne zmore.
[/quote]

Pri nas je letni strošek 400 Eur in ne mesečni.

zrak voda
[/quote]

Igzekli! Imaš pač različne sisteme s tč in sam sem na zrak-zrak + peč na kurilca, zato vem, da je po tem, ko je zunaj temperatura -5 ali manj, na istem, kot če bi hišo ogreval z navadnimi električnimi kaloriferji.

Beri: Vaš link

Igzekli! Imaš pač različne sisteme s tč in sam sem na zrak-zrak + peč na kurilca, zato vem, da je po tem, ko je zunaj temperatura -5 ali manj, na istem, kot če bi hišo ogreval z navadnimi električnimi kaloriferji.

Beri: Vaš link
[/quote]

avtor ne sprašuje za zrak zrak, tako da je tvoje polemiziranje o klimi brezpredmetno.

avtor ne sprašuje za zrak zrak, tako da je tvoje polemiziranje o klimi brezpredmetno.
[/quote]

Drži. V prvem postu teme avtor tega ni spcificiral… Šele kasneje sem opazil, da ima vlažen travnik in dvorišče. 😉

1. ☺

Drži. V prvem postu teme avtor tega ni spcificiral… Šele kasneje sem opazil, da ima vlažen travnik in dvorišče. 😉
[/quote]

No ja, malo logike ne škodi :
1) število ljudi, ki se ogreva primarno na tč zrak zrak je zanemrljivo v primerjavi z vsemi lastniki tč
2) kdor bi dal za drva 500 Eur gotovo kot alternativo ne potrebuje tč zrak zrak

… TČ in ne bi menjali. Je pa bolelo res, ko smo vlagali v vrtino in vse ostalo. Denarnico namreč. Zdaj pa z ogrevanjem nimamo nič posebnih stroškov, to bi me bolela glava, če bi poleg vsega, kar je treba še vsako zimo kupovali olje ali drva…, V kurilni sezoni imava na mesec cca 50 eur več za elektriko in to je to. Res pa se hiša ogreva samo ponoči, ko je poceni tok in moj mož cel dan teži, da zapiramo okna in vrata (je pa hiša res izolirana tako kot je treba), in seveda nimamo na 25 ampak smo zadovoljni z 21 stopinjami, po hiši pa imamo talno ogrevanje. Moj mož je strojnik in je vse preračunal, pa se je dobro izšlo kljub temu, da je strokovnjak za radiatorje prerokoval ledene sveče na oknih, he, he.

Koliko globoka je vrtina? Koliko je bila skupna investicija?

Kurilno olje.

TČ se ne splača, preračunaj.
Drva preveč onesnažujejo in še cel štrapac je z njimi.

Kurilc ali pa na plin.

New Report

Close