Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek toplotna crpalka ali drva??

toplotna crpalka ali drva??

Investicija v toplotno črpalko se ti povrne šele po 12 do 14 letih, takrat je pa že proti koncu življenske dobe, oziroma zahteva že bolj resen in obenem dražji servisni podvig…
Se NE splača!

Ok dajmo malo z logiko. Mozakarja cele dni ni doma. Torej bi bila hisa prazna ali v njej se kdo biva? Kako je grajena in kako izolirana?
Ce bi rad komfort, ki se ga seveda placa, gres na TC.
ce mas moznost poceni drv, investiraj v dobro pec, zalogovnik in malo elektronike, kuril bos enkrat na dan ali celo enkrat na 2 dni, pa bos za ok denar na toplem.

Meni se je v 6 letih v primerjavi za oljem ali plinom…..

Lastne izkušnje? Verjetno ne.

Meni se je v 6 letih v primerjavi za oljem ali plinom…..
[/quote]

Pri mojem sosedu se je isto..
Pa pridem na obisk, je pa taka temperatura, da rajši sedim v bundi ves čas obiska dokler me ne začne zebsti v noge.
Hvalijo pa hvalijo, kako majhen strošek imajo z električno energijo in da so preteklo zimo porabili samo 400 € za toplotno črpalko…
Ne vem, kdo je tako naiven, ampak ko te pač prinesejo okoli, nimaš obraza, da bi priznal!

Lastne izkušnje? Verjetno ne.
[/quote]
Ne, so pa od soseda, ki je investiral v toplotno črpalko, nova okna, še eno (tokrat 15 cm izolacijo na staro 8 cm), večje radiatorje, ker so bili stari namenjeni za višje temperature,,,,
tako, da se mu bo investicija povrnila po 20 letih!
Pozimi imajo hladno, ampak jih k sreči ogreva jeza in hvaljenje o prihranku!!

Tukaj imaš kar en detajln izračun primerjave stroškov: https://www.ogrevanje-hlajenje.net/osnove/izracuni/primerjava-stroskov-ogrevanja_01_2014

Ogrevanje z lastnimi drvmi je še vedno teoretično najcenejše. Mi imamo nekaj gozda, pa sva vseeno dala TČ. Preprosto zaradi komoditete. Nimamo lastne mašinerije in smo računali, da nas posegkana in pripeljana drva stanejo 20€/m3. Pa jih je potem še vedno treba cepiti, nažagati, skladiščiti…

Pridejo dnevi, ko smo doma eno ali dve uri, včasih samo še spat pridemo….

Se da tudi z drvmi zagotoviti določeno komoditeto, dan alagaš samo vsake 2-3 dni. Samo potem rabiš velik zalogovnik – 2000 litrov, elektroniko, regulacijo… In si pri investiciji že enak eni povprečni tč zrak-voda. te dobiš inštalirane za ene 6000 €.

Pa pridem na obisk, je pa taka temperatura, da rajši sedim v bundi ves čas obiska dokler me ne začne zebsti v noge.
Hvalijo pa hvalijo, kako majhen strošek imajo z električno energijo in da so preteklo zimo porabili samo 400 € za toplotno črpalko…
Ne vem, kdo je tako naiven, ampak ko te pač prinesejo okoli, nimaš obraza, da bi priznal!
[/quote]
Točno to sem hotel napisat, hvalijo koliko malo jih stane ogrevanje TV pa gledajo v bundah ali debeli jopci pokriti z deko, najbolj so mi smešni, ko sebe in druge prepričujejo, da 20-21 st je pa več kot dovolj ker bolj toplo ne prenesejo, jst ogrevam na olje, hiša relativno nova, izolacija tako kot je treba zunanja in notranja na leto gre 1000lit olja ogrevanje + celo leto topla voda, sprememba na TČ, pelete ali drva po razlagi strokovnjaka ni smiselna in ne bi bila ekonomska, ker bi se povrnila nekje v 10 letih pa še to vprašanje, če bi se res poleg tega se pojavljajo vedno nove TČ, peči na pelete in klasične, ki so vedno bolj izpopolnjene in tisto kar bi letos montiral bi bilo naslednje leto že zastarelo.

Če imaš svoj gozd, se mi zdi neekonomično, da vgradiš toplotno črpalko. Vgradi malo bpljšo peč na trda goriva s podpihom in 2 zalogovnika 1000 l. Za hišo cca 180 m2 porabiš cca 10m3 drv.Pogoj hiša izolirana cca 14 cm in seveda okna. Enako je tudi pri TČ pogoj je izolacija hiše in okna. Seveda pri TČ je priporočeno talno gretje, kjer je potem TČ nizkotemperatuna in je cenejša.Lp odllčitev je seveda tvoja. So pa v razcepu tudi E avtomobili in vprašanje časa bo kako bo z elektriko, vprašanje za 1000000 eur.Lp

Ne, so pa od soseda, ki je investiral v toplotno črpalko, nova okna, še eno (tokrat 15 cm izolacijo na staro 8 cm), večje radiatorje, ker so bili stari namenjeni za višje temperature,,,,
tako, da se mu bo investicija povrnila po 20 letih!
Pozimi imajo hladno, ampak jih k sreči ogreva jeza in hvaljenje o prihranku!!
[/quote]
Se kar strinjam s tabo.Redko kdo bo priznal da se je uštel pri investiciji,ker taka je narava večine ljudi da neradi priznajo lastno zmoto.Tudi elektrika ne bo dolgo več tako poceni kot je sedaj.Jaz sem dal v novo hišo olje in ga porabim za 1000 eur na leto.Vsak energent je lahko poceni vendar energetski lobiji si bodo že razdeli kos pogače tako da bodo vsi zadovoljni. TČ je varčna samo zato ker je elektrika poceni in ne zato ker je TČ .Tudi kurilno olje bi bila lahko varčna in investicija kot je bila pred 15 in več leti ko je olje stalo 0,45 centa.Energetski lobiji kar dobro prenašajo ljudi naokoli ampak oni imajo to moč da lahko.

Res ste smešni eni 🙂 primerjate jabolka s hruškam in nato oboje skupaj še s kokosom …

Mislim, da si je avtor teme ze sam odgovoril kaj mora vgradit. Za drva ni casa… ostane tč zrak voda. Svetujem ti se tč z napredno regulacijo (beri online dostop do nastavitev), v hiso daj obvezno se rekuperacijo. To dvoje v kombinaciji s talnim gretjem ti zagotovi popolno udobje na klik. Stroski za elektriko pa so enakomerno porazdeljeni po mesecih, ker se za elektriko palcuje pavšal.
Sam sem popolnoma prenovil staro hiso z radiatorskim ogrevanjem na plin (cca1600€/leto) na tč z rekuperacijo in talnim gretjem (750€/leto). Izolacije je 5cm kombiplosce in je nisem nic dodal pri prenovi, razen na strehi sem dodal se 15 cm na ze obstojecih 15. Temperatura v prostorih sedaj niha 22.5+-0.5C, komfort brez primere. Rekuperacija vzdrzuje vlago med 40 in 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, prej smo imeli tudi 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, plesni sem se znebil popolnoma.
V glavnem cel cas sem poslusal argumente zakaj naj pustim radiatorje, dam pec na pelete, kamin, rekuperacija je brezveze, talno je prevelik poseg v staro bajto… in ja vse se je vec kot splacalo, najbolj sem zadovoljen da nisem poslusal vsevednih Janezov, ki imajo vedno prav.

Pozabil sem se elektricne rulete, ki jih lahko nastavljas v aplikaciji. Kdaj se dvignejo, spustijo… je bila zena ful proti, da je to stran vrzen denar, sedaj jih pa ne more prehvalit. Neprecenljivo je ko nastimas v otroski sobi dvig rulete ob soncnem vzhodu, da jih mal po obrazu požgecka 🙂

Obstajajo tudi peči, kjer kuriš z drvi in nimaš minimalno dela. Nalaganje max 1 krat na dan, pa še to lahko, če želiš, urediš tako, da niti to ni potrebno. Čiščenje kotla pa 1-krat na teden v sezoni, oziroma 1-krat na 14 dni v medsezoni. Polglej uplinjevalne kotle na leseno biomaso, napolena. Npr. Buderus. Za natančnejše informacije, bo potrebno vprašati strokovnjaka.
Če imaš svoj gozd, to izkoristi.

Toplovodni kamin, kjer bi še en vod šel skozi bojler oziroma zalogovnik in bojler v enem in si na streho montirala kolektorje za toplo vodo v poletnem času oziroma tudi pozimi, če je sonce zna segret tja do 30 stopinj, pol ti ni treba dosti dogrevat. Kolikor te pač stanejo drva, poleti pa imaš zastojn toplo vodo. Nekateri zagovarjajo TČ, da so komot, ampak meni mi ni lepšega občutka, kot pri kaminu in je čisto drugačna toplota v prostoru. Bi pa to montirala, da je nekako termosifonsko v primeru, da zmanjka elektrike, da zadeva laufa.

bo elektrika čez 10 let dražja?Potem tudi TČ ne bo več rentabilna naložba.Ker če bodo avtomobili res postopoma prehajali na EV bodo morali infrastrukturo v Sloveniji temeljito prenovit na koncu bo pa to vse plačal končni potrošnik.Sicer pa kurilna sezona traja le 5 mesecev.Poleti imaš pa lahko toplo vodo tudi na električni grelec.

nastavljaš če ne zmanjka elektrike.

Peč na drva bi jaz vgradil samo če bi imel doma penzionerja, ki nima drugega čez dan za delat kot nalagat na ogenj. Al pa če si sam penzioner.

Če maš novo bajto, grajeno po sedanjih gradbenih standardih izolacije pa definitivno Toplotno črpalko. Pozno jeseni se pritisne na knof, da se jo zalaufa, zgodaj spomladi se še enkrat pritisne, da se jo ugasne in to je vse. Kar se tiče investicij v Toplotno črpalko, prideš na malo daljši rok bistveno ceneje skozi kot s pečjo na drva (časovni rok npr. 5 let), sploh če vračunaš še porabljen cajt, ki ga porabiš za spravilo in sekanje in nalganje lesa, pa stroške čiščenja dimnika, itd. ki jih pri TČ seveda ni.

Sam sem Kitajsko toplotno črpalko za male krajcarčke vgradil sam. Letos je brez problema oddelala že 7. kurilno sezono.

Se spomnim kako so mi takrat znanci govorili kakšen bedak da sem in tako naprej, ker bom vgrajeval TČ. Sem si lepo vse zračunal in ugotovil, da se mi bo vgradnja poplačala po 3. letih kar se je potem tudi uresničilo. Sem pričakoval da bo Kitajska TČ po cca. 5. sezonah crknila, ampak še kar laufa brez vsakih problemov in vzdrževanj…

Saj kaj pa če crknit saj v principu gre pri Toplotni črpalki le za večji obrnjen hladilnik, katerega tehnologijo pa poznamo že izpred 1. svetovne vojne….

Imamo podobno površino in tudi mi imamo mesečno povprečje 330 €, tako da pridemo čez leto skozi za cca. 4000 €.
Res pa imamo ogreto na 25 stopinj, več naša TP ne zmore.
[/quote]

A to je poceni?

Mi ogrevamo na olje – kvadratura 270 m2 in pridemo čez s 2500 – 2700 litri olja. Temperatura je 24 čez zimo, manj nikoli.
Plus, zrak je segret zaradi toplotnih teles – radiatorjev, prijetna toplota.

standarde glede ogrevanja določijo energetski lobiji z dogovarjanjem glede cen energentov vse ostalo je samo marketing za ovce,ki jim je težko dati 500 eur več za drug energent brez problema pa odštejejo 100 eur ali več na dan za poležavanje na plaži ko gredo na dopust.Saj tudi pri kurilnem olju ali pa zemeljskem plinu samo pritisneš na gumb pa dela.

Moj predlog je da si naredis tc.
Drva pa vsako leto nekaj prodas.
Tako imas luxus, pa se denar dobis za el.
Zacetna investicija je pa nekje isto.
Lp.

… govorite torej za svoje sosede, Tudi nama so grozili z bundami in lahko mirno rečem, da jih ne potrebujemo. Bom pač preživela, da mi ne verjamete.

Tiste sosede v bundah bi pa malo povprašala po izolaciji.

Ko preračunam, če se nam je karkoli splačalo, se javim.

Mi smo šli v jeseni iz drv na toplotno črpalko- orko! NEPRECENLJIVO ! Nobenega dela, prek mobitela nadziraš in obvladaš vse! Sedaj bomo montirala še sončno elektrarno in smo na konju! Toplo priporočam!

Investicija 50 – 70 000€ To je za 70 let ogrevanja

No ja, malo logike ne škodi :
1) število ljudi, ki se ogreva primarno na tč zrak zrak je zanemrljivo v primerjavi z vsemi lastniki tč
2) kdor bi dal za drva 500 Eur gotovo kot alternativo ne potrebuje tč zrak zrak
[/quote]

Se strinjam. Mene v resnici tudi ogrevanje na olje letno ne stane več kot 500€, ker v hiši ne potrebujem 25°C, dovolj mi je 20°C.

[/quote]

Ne vem zakaj bi lagal, 24,5° in max 400 Eur, zadnja leta tudi manj saj so ugodne zime.

New Report

Close