Toplotna črpalka in visok znesek elektrike
Smo 3-članska družina in stanujemo v najemu v hiši (nekje 110m2). Pred približno mesecem in pol se je lastnik odločil, da zamenja vir ogrevanja v hiši in sicer iz kurilnega olja na toplotno črpalko zrak-voda (centralno ogrevanje z radiatorji, brez talnega gretja). Za menjavo se je odločil predvsem zaradi finančnega vidika in nam celi čas obljubljal oh in sploh nizke stroške ogrevanja pozimi. Potem pa sem bila milorečeno šokirana, ko je prišla te dni položnica za elektriko- cca.250€. Se pravi nekaj več kot 200€ samo ogrevanje (prej je bio elektrike vsak mesec okoli 35€). Vem, da se v to šteje tudi ogrevanje sanitarne vode, a se mi vseeno zdi preveč. Na splošno elektriko zelo malo rabimo (kuhamo na plin, peremo max.2x tedensko, sušilca nimamo, večino dneva pa smo vsak zaradi svojih obveznosti tako ali tako od doma). Plus tega imamo v hiši konstantno temperaturo 21 stopinj, s tem da ogrevamo načeloma samo spodnji del hiše, v spalnih prostorih imamo radiatorje večinoma skoraj zaprte (ker nam paše spati bolj na hladnem plus tega toplota iz spodnjih prostorov precej dobro prehaja v višje nadstropje). Plus tega je to položnica za mesec februar, ki sploh ni bil mrzel in me res zanima, kaj bi bilo, če bi bila temperatura globoko pod ničlo. Gre pa za cca. 50 let staro hišo s 15 cm izolacije in novimi okni.
Ker se sama na toplotne črpalke res ne spoznam, prosim za mnenja tiste, ki imajo tudi toplotno črpalko in ki o tem kaj vedo. Ali je takšna cena normalna?
1) Tričlanska družina na kar 110 m2 !!!
2) Položnico za el. dobi lastnik in ne najemnik, kaj imate vi s tem računom?
Izgleda, da je lastnika nekdo nahecal naj preide na toplotno črpalko, to pa v Sloveniji ne lavfa najbolj (subvencije), račune pa daje vam. Koliko pa je najemnina mesečno?
Morda je lastnik dobil mastno provizijo in subvencije, da je šel v to? Kdo sploh je lastnik?
Ja sej ogrevalne sezone je tm 4-6m.. preracunano je v primerjavi s kurilnim oljem ogrevanje na elektriko 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} cenejse.
Kolk ste pa do zdaj placeval ogrevanje na kurilno olje?
Boste vidl naslednje mesece oz.poletne ko bo samo sanitarna voda bo 5e vec poloznica od normalne do sedaj.
Plus lahko je poracun to kar ste dobil.
Radiatorje jaz zapirala ne bi zaradi pretoka. Boljse da spremenite nastavitve same toplotne crpalke, nizja temperatura delovanja.
prvi vzrok po moje o radiatorji. Namreč če laufaš radiatroje rabiš visokotemperaturno TČ, torej nekaj kar segreva vodo na 50,60 C. TČ se ponavadi rabi v kombinaciji s talnim gretjem, kjer je tudi temperarura vode nižja (tam 35,40 C). V vsakem primeru radiatorji in TČ niso najboljša tovaršija…gre skozi, samo pri računih zna biti kriza
Kot drugo grejete tudi vodo..kako velik je zalogovnik in na kolk mate naštimano? To tudi pripomore k računu, posebej če je (bila) zima mrzla
znesek je cisto ok. sicer ne za ta februar, ampak dec in jan bi bil pa ok.
mi smo mel tud okol 230e, zadnji je 160e, ker je bilo res toplo…
je pa tud starejsa bajta, sicer nova okna in izolacija podstresja… ogrevamo cca 70m2.
kot so rekli, na letni ravni pod crto bo znesek ogrevanja nizji kot z oljem. je 0a res da je treba v zimskih mesecih malo vecje poloznice placevat, medtem ko je obrok za olje vsak mesec enak.
Edina pametna primerjava je, če poveš, koliko ste prej plačevali za kurilno olje.
Potem poglej, kdo je dobavitelj elektrike in izberi najugodnejšega, pa še pri njemu kakšen cenejši paket.
Mi na nizkotemperaturno TČ zrak-voda ogrevamo okoli 180 kv, pa je bila ta mesec položnica za elektriko 110 €, smo pa štirje.
Manjka podatek, koliko ste za ogrevanje plačevali prej. Ta položnica je sedaj elektrika + ogrevanje, se je pa z novim letom tudi elektrika podražila – mi smo imeli tudi prej ok. 30 eurov, zdaj plačujemo 35. Pa imamo majhno stanovanje, 40 kvadratov, ne hiše. Ogrevanje in ogrevanje tople vode pa v zimskih mesecih nanese vsaj 50 evrov, običajno malo več. Mislim, da je cena kar ok. Običajno je pri hišah ogrevanje najdražje, 1000 letno vsaj, če ni izolacije in ustreznih oken, pa še več. Manj se plačuje v novih bajtah, ki so že grajene energijsko varčno, imajo talno gretje v kombinaciji s črpalko itd. V starejših bajtah je pa pač drugače. Verjetno boste nekaj vseeno privarčevali, lastnik pa niti ne, saj je toplotna črpalka velika investicija in bo trajalo, da se mu povrne.
Po mojem mnenju toplotna črpalka ni primerna za radiatorje. Kot je že nekdo napisal, je učinkovitost toplotne črpalke bistveno višja, če je temparaturna razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo gretega medija manjša. In ker na zunanjo temperaturo nimaš vpliva, ti ostane temperatura grelnega medija. Radiatorji imajo majhno površino in zato potrebuješ relativno visoko temperaturo, da v prostor spraviš dovolj toplotne energije. Pri talnem oz. morda stemskem gretju je povrina bistveno večja in je zato temperatura grelnega telesa lahko majhna. Tu šele toplotna črpalka pride do veljave. Lahko se zgodi, da pri letnem obračunu strošek olja presega strošek elektrike, ker bo toplotna črpalka imela bistveno boljšo učinkovitost v prehodnem obdobju, v zimskih mesecih je pa to skoraj zagotovo dražja možnost.
To je lahko normalna mesečna poraba samo če distributerju vsak mesec oddate stanje po števcu. Če tega ne počnete, je lahko potekal popis števcev in je to znesek z izravnavo. Lahko pa je lastnik zaradi spremljanja stroškov porabe TČ sam sporočil stanje po števcu na dan priklopa na nov vir ogrevanja. Načeloma pa je to za opisan režim ogrevanja bolj kot ne visok znesek. Odvisno seveda tudi od izoliranosti hiše. Vsi naši znanci s toplotno v starejših hišah dogrevajo s kaminsko pečjo v času ko so doma.