Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Toplotna črpalka zemlja/voda

Toplotna črpalka zemlja/voda

Pozdravljeni.

Zanimajo me lastne izkušnje s toplotno črpalko zemlja/voda, kako je potekalo vrtanje vrtine (globina, cena itd.), predvsem pa tudi mesečni stroški pozimi za ogrevanje nepremičnine in vode glede na trenutne trende, (ne)izolacija objekta … skratka vse v zvezi s tem. Hvala.

bump

investicija je draga. po mojem zdaj z vrtanjem in TČ vsaj 18.000

3 leta nazaj je bilo 16.000, dobili smo 4.000 subvencije

trenutno stane dodatna elektrika za ogrevanje cca 60 eur na mesec med oktobrom in aprilom. enodružinska hiša 150 kvadratov, 10 cm izolacije, talno gretje.

Midva imava to že stirinajsto leto, investicija vem, da je bila precejšnja vendar se je zagotovo že zdavnaj izplačala. Račun za elektriko je bil v mesecih gretja pač višji vendar daleč od kakšnih računov za plin ali nafto. Je pa res da je črpalka tekla izključno ponoči in da je hiša res dobro izolirana. Zdaj so pa druge tarife in ne morem reči kako bo

Vsekakor pa variante zrak zrak niso sploh za nikamor. Hrupne, grde, poleg tega pa si ne predstavljam v tem mrazu, kaj počnejo, da grejejo

Se ne izplača.Za ta denar postaviš toplotno zrak voda in elektrarno na streho in imaš ogrevanje in štrom zastonj.

Za vodo/zrak potrebuješ tudi ugodne pogoje, dovoljenja, ne?

Toplotne voda-zrak jaz ne poznam.

Pardon, mislil sem voda-voda. Zrak-voda se v današnjem času zdi, da obratuje z visokimi stroški, sploh v mrazu. Gre tudi za hišo (še) brez fasade, zato ne pride v poštev.

Odgovor na objavo uporabnika
Tu in tam, 23.01.2024 ob 11:20

Midva imava to že stirinajsto leto, investicija vem, da je bila precejšnja vendar se je zagotovo že zdavnaj izplačala. Račun za elektriko je bil v mesecih gretja pač višji vendar daleč od kakšnih računov za plin ali nafto. Je pa res da je črpalka tekla izključno ponoči in da je hiša res dobro izolirana. Zdaj so pa druge tarife in ne morem reči kako bo

Vsekakor pa variante zrak zrak niso sploh za nikamor. Hrupne, grde, poleg tega pa si ne predstavljam v tem mrazu, kaj počnejo, da grejejo

Imate vertikalne ali horizontalne kolektorje/sonde? V našem primeru je verjetno možnost horizontalnih, ker je zraven kmetijsko zemljišče. Ne vem, kako je z dovoljenji za izkop in zakop kolektorjev. So pa stroški instalacije verjtno nižji.

Ni stroškov če narediš še sončna elektrarna.Za 20 tisoč narediš tč in se, minus subvencije in si za 20-30brez stroškov ogrevanja in štroma.

Odgovor na objavo uporabnika
Tiger579, 23.01.2024 ob 12:33

Ni stroškov če narediš še sončna elektrarna.Za 20 tisoč narediš tč in se, minus subvencije in si za 20-30brez stroškov ogrevanja in štroma.

zdaj si za to prepozen, ker ni več net meteringa. ko ti sončna dela, toplotne ne rabiš in oddajaš poceni elektriko, kupovat pa jo moraš, ko je najdražja in ti tudi sončna ne dela.

To bi pa morali prej misliti,je bilo dovolj časa

New Report

Close