"torta" za alergika
Tle sm našla na forumu. Upam da ti bo pomagal.
Brezjajčni biskvit
– 2 jogurtova lončka moke,
– 2 navadna jogurta,
– 1 jogurtov lonček sladkorja,
– 1 jogurtov lonček olja,
– 2 vanilija,
– 1 pecilni
Navedene sestavine premešate in spečete. Če želite rumeno barvo, dodajte rumenilo. Dobi pa se tudi neka začimba, katere imena se trenutno ne spomnim. Bom se pozanimala!
Biskvit nadevate s poljubno kremo. Ena izmed možnosti je tudi ta, da segrejete kompotovo vodo, ki ste ji prilili malo navadne vode, da dobite skupno 1 l tekočine. Nato vanjo zakuhate 5 žlic gustina, 5 žlic moke in dobro premešate. Nazadnje dodate na kocke narezano sadje – bodisi sveže bodisi iz kompota. Na vrh dodate še stepeno sladko smetano.
Vanilijevi rogljički brez jajc
– 25 dkg margarine,
– 10 dkg sladkorja v prahu,
– 4 žlice kisle smetane,
– 2 žlici belega vina,
– 1 pecilni
Penasto umešate margarino, sladkor in vanilijo ter po žličkah dodajate smetano. Nazadnje dodate še vino, moko, pecilni prašek. Testo naj počiva 1 uro. Nato z roko oblikujemo rogljičke ter jih polagamo na suh pekač. Pečemo 12 – 15 minut pri 180 – 220° C.
Tortna osnova
– 1 skodelica kokosove moke,
– ½ skodelice pšenične moke,
– malo soli,
– toliko vode, da veže testo.
Testo mesimo tako dolgo, da se sestavine sprimejo, vendar ne predolgo, saj lahko postane žilavo. Vtisnemo ga v model in pečemo pri 170° C, da rahlo porumeni. Pazimo, da se ne zažge!
Živ,
prva torta, ki sva jo delali s prijateljico Urško je na zunaj zelo lepo uspela (pikapolonica, kot je želela Naja), toda jesti je ni hotel nihče razen Naje (pretrdo testo, samo marmelada za nadev).
Za praznovanje v vrtcu sem v tortnem modelu spekla proseno kašo z jabolki(zelo sočna in sladka, otroci jo obožujejo), gor pa sem dala iz sladkorja in vode narejene rožice in obraze. Obraze sem naredila iz riževih piškotov (sama spekla), očke so bili “bonbončki” iz rjavega sladkorja, lasje narezane suhe (nežveplane) marelice in usta iz ribezove marmelade. Obraze sem lepila skupaj z marmelado in javorjevim sirupom.
Veliko receptov za pripravo jedi brez mleka in jajc (tudi brez pšenice) boš našla na straneh:
http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/alergije/07-recepti.htm
Pozdravljena !
Sem mamica fantku, ki je zelo hud alergik, čeprav se je stanje sčasoma stabiliziralo – star je že 6 let. Ko je bil star 1 leto, nam tudi zdravnica ni več vedela svetovati, kajti krvni in kožni testi so pokazali alergijo tudi na Zalo / vodo. Začetni testi niti niso bili tako slabi in začelo se je “SAMO” z jajci in mlekom. Odsvetujem ti uporabo kokosove moke, saj le le-ta zelo hud alergen. Nočem te strašiti, vendar so ponavadi oreščki in semena, če je otrok alergičen, tudi v skupini rizičnih sestavin.
Znanj o alergijah imam kar veliko, saj sem se morala veliko naučiti, saj je zdravnikova prepoved brez alternativ žal za mame, ki moramo otroka nahraniti premalo !
Lep dan še naprej !
Mimi