Torta
Pozdravljeni,
Moj mož ima v nedeljo rojstni dan. Rada bi mu spekla torto, vendar recepti, ki jih imam, me ne prepričajo. Ali ima kdo kakšen preizkušen recept za dobro, ne pretežko torto? Niso mi namreč všeč torte, kjer je v kremi čutiti kot da bi jedel surovo maslo ali margarino. Lahko je sadna, ali pa ne.
Lepo se vam zahvaljujem.
Tile dve se se mi zdita zelo osvežilni za današnji čas.
Ledena torta
——————–
Za biskvit
6 jajc
18 dag moke
18 dag sladkorja
1 pecilni prašek
1 vanili sladkor
NADEV
3 rumenjaki
15 dag sladkorja oz. po okusu
malo ruma
1 vanili sladkor
1 l sladke smetane (smetana s sladkorjem)
5 dag želatine
Rumenjake, vanili slakor in polovico sladkorja penasto umešamo, dodamo moko pomešano s pecilnim praškom, zmešamo, narahlo primešamo s kuhalnico trd sneg iz beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Vse to vlijemo v dobro pomaščen pekač in spečemo. Pečen in ohlajen biskvit prerežemo in ga namočimo z rumovo vodo ali pa s sladkano vodo. Eno plast biskvita nato položimo v tortni model.
Rumenjake, vanili sladkor in sladkor nad soparo penasto umešamo,odstavimo, dodamo v mrzli vodi namočeno želatino premešamo, da se želatina razstopi in odstavimo s kopeli, da se masa nekoliko ohladi. Nato stepemo 1l sladke smetane. 1/3 smetane prihranimo, ostalo smetano pa zmešamo s penasto umešanimi jajci, vlijemo na plast biskvita v tortnem modelu, nanj položimo še drugo plast biskvita in postavimo za 30 minut v hladilnik, da se strdi. Nato od torte odstranimo model, torto pa premažemo s preostankom smetane in poljubno dekoriramo.
Biskvit lahko prerežemo na več plasti in vsako plast nadevamo s tem nadevom. Nadevu lahko dodajamo poljubno sadje iz kompota (ga narežemo na kocke), raztopljeno čokolado….
Skutna torta
——————-
OSNOVA
150 g margarine
70 g sladkorja
100 g moke
NADEV
500 g skute
2 kisli smetani
100 g sladkorja
2 jajci
sok ene limone
Najprej zmešaj sestavine za osnovo in jo razporedi v okrogel tortni model. Z električnim mešalnikom zmešaj sladkor, rumenjaka in sok limone, nato pa dodaj kislo smetano, skuto in sneg iz beljakov.
Peci eno uro pri 220 stopinjah oz. dokler ne vidiš, da je torta lepo porjavela.
LP,Kaja
P.S. Veliko receptov imaš na naslovu Kulinarične Slovenije.
Najboljsa zelatina za torte je tista v listicih (nemski ali avstrijski proizvajalec, na sprednji strani ima slikico sadne torte), enostavno jo namocis, ozames, das v posodico in v topli vodi raztopis (kot bi topila cokolado!), potem pa tekoco dodas kremam.
Verjemite mi, skoraj vsak dan naredim torto (ker se s tem malce ukvarjam:))
Lep pozdrav
manca
Nataša, tukaj imaš dva recepta, ki sta enostavna in zelo dobra
1. Torta:
Krema: Zavri ½ l mleka z 8 žlicami sladkorja, nato 4 rumenjake stepi in jih pocasi vmešaj v mleko, dodajaj še 15 dkg mletih orehov, 20 dkg jedilne cokolade, maso ohlajaj v mrzli vodi in z metlico dodajaj 125 dkg margarine in dobro zmešaj.
Speci biskvit iz 8 jajc, 24 dkg moke in 24 dkg sladkorja, ga nareži na majhne koščke, jih stresi v skledo, prelij s kremo ter rahlo premešaj. Oblikuješ v model in daš v hladilnik cez noc. Ko je mrzlo, namaži s stepeno sladko smetano in posuj z nalistanimi mandeljni.
2. Zelo dobra sadna rulada:
5 jajc
4-5 žlic sladkorja
5 žlic moke
malo ruma, vanilij sladkor
Testo:
Zmešaj jajca in sladkor, dodaj vanilij in malo ruma, nato še moko.
Peci 8 minut na 200oC na vrhnji reži.
Ko je testo pečeno, zvrni na servet posut s sladkorjem in takoj zvij. Počakaj, da se testo ohladi.
Nadev:
25 dkg skute, sladkor, vanilij sladkor,
¼ l rastlinske smetane stepi posebej, nato vmešaj v skuto
Različno sadje potresi po razviti ruladi, nato namaži s skutino maso, na rob daj 2 celi banani in zvij v rulado.