Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice toskana za prvomajske

toskana za prvomajske

zdravo, mi lahko kdo da pameten nasvet glede toskane, kjje spati (a lahko prideš na blef, šel bi sam mogoče dve osebi), v katero smer se gibam za cca 5 dni, začel bi pri Cinque terre, opcija je tudi, da bi za 4-5 dni šel samo v cinque terre, pa mogoče bi vključil še Firenze pa Sieno, pa fertik. Za vsak slučaj bi imel s seboj kamp opremo, hm samo ne vem če se sploh splača, lahko tudi grdo vreme pride, jutra pa so mrzla, ni tako kot poleti.

Šel bi pa z avtom.

Za začetek, Cinque Terre niso v Toskani, le-ta se začne malce bolj vzhodno in južno.
Midva sva ob takih krajših, nekajdnevnih izletih v Toskano sobe vedno iskala sproti, se najde.

4-5 dni v Cinque Terrah nimaš po moje kaj počet, tam rabiš max 1 dan, če hočeš prelesti vse vasice.
Pol pa npr. ob obali proti jugu, Viareggio, Lucca, Pisa, Firence (med potjo mogoče skočiš še v Vinci) … Če imaš namen it bolj “na easy”, je tole čisto dovolj za 4-5 dni. Če ti je to premalo, lahko iz Firenc nadaljuješ – Certaldo, San Gimignano, Siena … Pa seveda vmes marsikje naletiš na luškane vasice, mala mesteca …
V Toskani je ogromno za videt, mi se vračamo že leta in nam je še zmeraj lepo in zanimivo.

Cinque Terre je seveda mogoče videti v 1 dnevu, a to je taka instant agencijska varianta, da bi mene srce bolelo. Mi smo bili tam 4 dni, da smo lagodno obdelali vse.
V Toskani še nisem bila, mislim pa, da rezervacije niso potrebne, ker Italijani nimajo prvomajskih praznikov.
Tudi 5 dni za Toskano, Cinque Terre IN Firenze je premalo – OK, morda za japonske turiste, ki obiščejo 21 evropskih mest v 20 dneh :-(, če pa si hočeš te kraje ogledati na easy, v stilu dolce vita, pa definitivno premalo. Saj samo za Firence potrebuješ vsaj 3 dni!
Pa poročaj, kako je bilo, posebno glede prenočevanja v Toskani. Srečno pot!

Hja, so turisti in so turisti. Mi smo bili v Toskani 6 dni, Firenze smo spustili, saj sva jih midva z možem že večkrat obiskala, za piko takrat še ni bil pravi čas, da bi jo Firenze zanimale. Kljub temu, da smo intenzivni popotniki, se nam vseeno zdi, da je bilo Toskane zgolj za okus. V Italiji nasploh, v Toskani pa še posebej se splača spati v kmečkih turizmih, ki se jih lahko rezervira po internetu, prenošišča so čedna, čista in cenovno ugodna. Mi smo v Toskani ubrali to taktiko, da smo se nastanili nekje med Piso in Sieno, in vsak dan odpotovali v eno smer. Pogledali smo si Lucco, Vinci, Collodi, Piso, San Gimignano, Volterro in Sieno, pa regijo Chianti smo natančno prekrižarili po dolgem in počez. Toskana je ves čas turistična, saj je svetovno razvpita, tam je mogoče masovno srečati tudi kot turiste precej neprijetne Američane, in prvi maj je v Toskani nekako otvoritev visoke turistične sezone. Toskana je tudi priljubljena izletniška točka Italijanov prav na dan prvega maja. Če so že prvomajski prazniki izbrani čas za obisk Toskane, je pametno načrtovati tako, da bo najkasneje datum prvi maj čas povratka, sicer se hitro zabrede v stoječe kolone.

mami

He-he, če ste pa za Cinque Terre rabili 4 dni, bo pa cela Toskana zelooo dolgotrajen projekt!
Že zame, ki sem Cinque Terre obdelala v enem dnevu, je Toskana pravzaprav “never ending story”. Dlje ko jo obiskuješ in večkrat ko greš tja, več novih in zanimivih stvari odkrivaš. S tem, da se je npr. v Firence ali Sieno lepo kdaj tudi ponovno vrniti.

hmm… če želiš v Sieni obiskati tudi La torre dei Mangia, ti izdajo vstopnoco s točno določeno uro, kdaj se lahko začneš vzpenjat na ta stolp. glede na to, da 1.maj pade an torek, lahko računaš na to, da bo veliko ljudi imelo “podaljšani vikend” – tako, da če nimas časa, se ti v Sieno sploh ne splača it.

kaj pa tiste terme na prostem, kje se nahajajo

Zame je Toskana vedno vredna ogleda, ne glede na to, kolikokrat smo tam že bili. Bi se pa izogibali velikih mest, najbolj privlačno je podeželje…. Vsaj zame. Spodaj je nekaj namigov – manjših in večjih krajev. Cinqe Terre lahko “obdelate” v enem dnevu, če se sprehodite še po via dell`Amore sta dovolj dva dneva. Nastanitev je sproti dovolj, zasebni apartmaji, verige kot Ibis, turistične kmetije,… tudi po internetu najdeš vnaprej…
Lepo potovanje!

PISA

– tu je ogleda vredna samo Campo dei Miracoli, kjer so katedrala (Duomo) s poševnim stolpom (Campanile) in krstilnica (Battisterio)
– na stolp se je zdaj mogoče povzpeti, ker so ga obnovili, a sam vzpon ni nič posebnega; bolj se splača plačati vstopnino za krstilnico in če je mogoče, vodnici, ki je tam, da zapoje v krstilnici – to je res nepozabno doživetje

Če si želite ogledati kako mesto, potem ne smete spustiti Siene, lepa pa je tudi Lucca. Po ogledu katedrale v Pisi, se lahko odpravite naprej.

SAN GIMIGNANO ***

– je eno najbolje ohranjenih toskanskih mest;
– imenujejo ga tudi srednjeveški Manhattan; v srednjem veku so iz prestiža zgradili okoli 72 stolpov, danes je ohranjenih okoli 15,
– mesto je zelo obiskano, a bi bila velika škoda, če bi ga izpustili
– na Piazza della Cisterna (osrednji trg v mestecu) dobite enega najboljših sladoledov (v Gelateria di Piazza)

MONTERIGGIONI

– edino mesto, ki ima še v celoti ohranjeno srednjeveško obzidje,
– vredno ogleda, v osrednjem delu mesta je prikupen trg z vodnjakom

MONTEPULCIANO

– mesto je zgrajeno na hribu, je eno najvišjih mest v Toskani,
– osrednji mestni trg je na vrhu hriba in do njega se sprehodite po ozki glavni ulici, ki se serpentinasto vije okoli hriba; z vrha je lep razgled po Toskani
– 1. maja je praznik zavetnice mesta sv. Neže in sejem

MONTALCINO

– od Siene do Montalcina pelje cesta po zeleni pokrajini Toskane,
– tu so vinogradi brunella, zelo dobrega vina, po katerem slovi pokrajina (enako znani Chianti pridelujejo severno od Siene – Greve in Chianti je središče pokrajine)
– če ne drugje, boste tu prav gotovo našli polno malih trgovinic z lokalnimi izdelki, vinotek, kjer lahko samo poskusite vino ali pa domačih oljarn (sicer je takih trgovinic veliko povsod, a jaz sem si nekako najbolj zapomnila ravno te)

GREVE IN CHIANTI

– središče pokrajine Chianti, znane po dobrem vinu,
– lokalne trgovinice in gostilne nudijo tudi kulinarične užitke,
– prijeten mestni trg,

– pokrajina Chianti je vredna ogleda in vožnje po njej, tu doživite Toskano, tudi če spustite velika mesta

A je bil kdo z otroki v collodi v ostrzkovem parku? Zanimivo al brezveze? Bi sli, pa me zanima, ce se splaca vozit, ker bomo spali v Chiantiju.

V Collodi smo šli ravno zaradi Ostržkovega parka, tam pa je tudi hiša metuljev in krasen park. Tudi videti sam Collodi je slikovita izkušnja, preverite pa odpiralni čas, vem da smo mi imeli premalo časa, no, manj kot bi si ga zavse to želeli. Dobro je tudi, da otroci poznajo Ostržkovo zgodbo. Mimogrede Collodi je v imenu Ostržkovega avtorja pravzaprav ime tega mesteca. Namensko za otroke v Toskani ni sicer ničesar več, je pa naša pika strašansko uživala tudi v Vinciju (rojstni kraj Leonarda da Vincijja), saj celo mestece diha in živi Leonarda.

mami

New Report

Close