Totalna zmešnjava …
tričetrt na pet: 4.45
tričetrt čez pet (kar se ne uporablja): 5.45
četrt na pet: 4.15
četrt čez pet: 5.15
Še dobro, da sem primorka, pa da teh izrazov še pod razno ne uporabljamo (vem, da sem imela v Ljubljani vedno probleme ko sem hotela prit na vlak za 13:45) :))))))))))))
A ni bolj enostavno tko:
4:45 = štera petinširdeset … al pa štiri in tri četrt …
4:15 = štera in petnajst … al pa .. štiri in četrt
Zakaj je treba vsako stvar zakomplicirat? In kdo si je sploh zmislu to poimenovanje …
Ohjoj ja … Nč … meni se že fcla … Morem it na bolniško … :(((((((((
Lp, Bgv
Nič se sekirat… Pri nas prav vsi uporabljajo te verzije z četrt na, tričetrt na… pa še zdaj ne vem, kaj to pomeni… In mi jih je že toliko razlagalo, pa enostavno ne gre in ne gre in ne gre… mi ni logično. Saj skapiram že… ampak kaj ko skapiram za naslednjih 5 minut, pol pa spet tema :))). Se ne sekiram več in vedno raje vprašam: kdaj? Pa mi še enkrat razložijo…
Aja: kot zanimivost… Enako imajo nemci: oni rečejo dreiviertel neune (kar je enako, mislim da, tričetrt na devet), pa tudi ne vem… enostavno mi ne gre v glavo, ker v tem ni nobene logike. Četrt čez… je 15 čez. Logično. Četrt na… Na koji vrag to rabi, če imamo že četrt čez… Svašta…
Točno tako. Tisto “čez” in “do” je še čisto razumljivo, ampak “na”… Eh, butasto… Jaz vedno rečem: 15 čez 3 ali pa 3 pa 15. Tako me vsaj vsak razume… No, barem enkrat, da me razumejo :)))))))).