Totalno nevedna nevesta :-D
Kot piše že zgoraj, o porokah nimam pojma. Na eni sem sicer bila, pa je bilo ogromno ljudi (okoli 200) in se je zadeva vlekla čez cel dan. Zunaj je bilo okoli 35 stopinj, jaz pa v sedmem mesecu nosečnosti in sem imela sama s sabo toliko dela, da na ostalo sploh nisem bila pozorna, če sem poštena 🙂
Skratka, s fantom bi se rada poročila pa se mi niti sanja ne, kje naj začnem. Naj povem, da bo poroka civilna, samo v družinskem krogu- največ 20 ljudi (sva pa iz Brezovice pri Ljubljani). Kakšno dobro dušo bi prosila, da mi napiše postopek, kje sploh naj začnem in okvirne stroške.
HVALA; Ana
Najprej čestitke:)
Jaz sem se lotila v takem vrstnem redu:
1. najprej ideja o sami poroki – kaj si želita, koliko svatov,kakšen stil in koliko sta pripravljena zapravit
2.izbira kraja poroke in gostišča ter njuna rezervacija
3. fotograf (najboljši so zasedeni tudi več kot leto prej)
4. band/dj, če ga bosta imela
5. prstani
6. vabila
To je pomojem najpomembnejše…ostalo (obleke,dekoracijo…) lahko uredita le kakšen mesec prej.
Kar se pa cen tiče je pa res čisto odvisno…načeloma je pri poroki najdražja hrana in pijača,sploh če je veliko ljudi – cena menija je lahko samo 15eur na osebo na kakšni piknik poroki, v gostilnah je več ali manj od 25 naprej, za boljše menije lahko tudi 80 eur ali celo več, povprečje pa je pomojem nekje 30 do 35 eur za meni.
Ostali stroški tudi čisto odvisno – če si izposodiš neko standard obleko je nekje 300 do 400 eur. Lahko pa kupiš kakšno preprosto za 60eur…
Par prstanov je od 200 eur naprej za običajne zlate obročke, s kakšnim kamenčkom se da dobiti za 300-400eur, spet pa lahko daš tudi več tisoč evtov.
Če bosta imela le 20 povabljenih imata po moji oceni zelo zelo lepo poroko za nekje 3000 eur z vsem kar sodi zraven:) Če pa ne komplicirata pa lahko dasta 1000 in bo tudi super.
Lp, Maja
čisto odvisno koliko ti je kakšna stvar pomembna. kolegice je tudi imela okrog 20 svatov pa poceni šopek pa samo večerja,…ampak je imela pa obleko za 800€ pa ženin tudi tam nekje, čisto odvisno, je pa recimo šopki so od 20€ naprej pa do 200-300€, obleke od 100€ do nekaj 1000€, naprsni šopki so od 0,5€ do 5€,…skratka odvisno koliko si pripravljena dati za kakšno stvar
Hvala, punce!
Midva sva se odločila, da gremo na Ljubljanski grad, ali pa kar na matični urad (brez šopkov- no mogoče bi ga imela samo jaz), potem pa v gostilno na kosilo in to je to. Obleka bo v bistvu kakšen kostim.. Stroške bova skrčila na čisti minimum, ker misliva denar vložiti v kakšno potovanje. Zdaj pa me zanima, kako se sploh naročiš (npr. na LG ali kje drugje), koliko so čakalne dobe in koliko to stane.
Ja sej mogoče mi bo kdaj žal, da nisva imela tiste prave poroke, samo še vedno jo lahko obnoviva 🙂
Lp; Ana
Za civilno poroko opraviš zapisnik na UE (za LG na Tobačni). Tam te vprašajo po datumu in uri ter pričah (mislim, da po septembru kakšne velike gneče ni, če se pa odločita za kakšno sredo, bosta imela pa pomojem kar vse prosto). To je to, potem se samo še na določen datum in ob uri pojavita na LG, kjer pred pričami izjavita, da se vzameta. Če se bosta poročila na LG je to brezplačno.
Alim,
Jaz sem poročim čez mesec dni…povabljenih imam 16 svatov, kupila sem si prekrasno obleko, ki pa ni poročna, je pa še lepša in jo dobila zelo poceni.(seveda pri naših sosedih)Obleko bom imela lahko oblečeno še za kako priložnost, čeprav jaz rada shranjujem stvari za spomin. poročila se bova tako civilno kot cerkveno, nekje na gorenjskem, v majhni cerkvici na gričku, proč od mestnega vrveža…po poroki v kak kmečki turizem na kosilo, pol pa midva za podaljšan vikend v Bohinj al okolica….vabila bom sama naredila (zdej kupiš vse v teh specializiranih trgovinah), konfetkov ne bo potrebno veliko…res vse preprosto in sigurno bo nepozabno…sej je to sam najin dan :))) joj komaj čakam…je pa res da so priprave mal stresne…
midva sva začela vse rihtat pred dobrima dvema tednoma, poročiva pa se že čez mesec dni.
Kot prvo sva določila datum, se odločla o lokaciji, koliko povabljenih. Dobro ko imaš to narejeno pokličeš na pristojni matični urad. Za cerkveno je potrebno še druhge postopke (tečaj za zakonsko zvezo, krtni list itd…) ma vse se da….