Trans maščobe vs. nasičene maščobe
OK, ukinjamo trans maščobe, ki presegajo 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v 100g živila.
Zdaj pa me zanima, so trans maščobe enake nasičenim maščobam?
Danes sem prek VešKajJeš skenirala čips Pringles v trgovini, ki vsebuje 3,1 g nasičenih maščob v 100 g živila, torej če gre za “trans maščobo” presega vrednost. In je v prodaji. Na podlegi tega dvomim, da gre za eno in isto zadevo.
So trans maščobe enake nasičenim maščobam? Kdo ve?
Ne, niso enake. Trans maščobe so hidrogenirane nenasičene maščobne kisline. Res pa je, da tudi nasičene maščobe v prevelikih količinah niso najbolj zdrave.
https://nutris.org/prehrana/abc-prehrane/druge-snovi/155-trans-mascobne-kisline.html
od te aplikacije neke strašne koristi ni, ker ti samo prikaže hranilne vrednosti, ki morajo itak ravno tako biti navedene na izdelku, nima pa kot že omenjeno, sestavin, ki so še kako pomembne…
mogoče pomaga tistim, ki sami ne skapirajo, ali so vsebnosti maščob in sladkorja še dopustne…
[/quote]
Meni pomaga da na hitro, brez naprezanja po deklaracijah ugotovim, da imajo priznane blagovne znamke ravno toliko soli, sladkorja in maščob, ali pa morda še več kot tiste, ki so pol cenejše.
Meni pomaga da na hitro, brez naprezanja po deklaracijah ugotovim, da imajo priznane blagovne znamke ravno toliko soli, sladkorja in maščob, ali pa morda še več kot tiste, ki so pol cenejše.
[/quote]
OK, dobro jutro! Nutella je ravno tako nezdrava, kot Nutoka. Itak. Samo Nutella je status. Meni je brez veze kupovat Nutello za 5 eur, če dobim za 3 eur isto količino nekega drugega čokoladnega namaza. Ja, je razlika v okusu. Ne zdi se mi pa razlika v kakovosti. Ne vem, zakaj bi bila Nutella bolj kakovostna od Nutoke. Mogoče so v Nutelli kakšni posebni lešniki, v Nutoki pa so neki ceneni? Ampak tega ne omenjajo.
OK, dobro jutro! Nutella je ravno tako nezdrava, kot Nutoka. Itak. Samo Nutella je status. Meni je brez veze kupovat Nutello za 5 eur, če dobim za 3 eur isto količino nekega drugega čokoladnega namaza. Ja, je razlika v okusu. Ne zdi se mi pa razlika v kakovosti. Ne vem, zakaj bi bila Nutella bolj kakovostna od Nutoke. Mogoče so v Nutelli kakšni posebni lešniki, v Nutoki pa so neki ceneni? Ampak tega ne omenjajo.
[/quote]
Ne verjamem, da so boljši lešniki, po moje je dodan umeten okus. Tako kot v Milko. Primerjala sem zeliščne namaze včeraj. 2 paketa trgovinske znamke staneta manj, kot eden od znanega Slo proizvajalca. Številke enake, trgovinski je imel sicer 0,2 gr soli več, kar je razlike 2 gr na kilo, sta imela pa oba enako maščob in sladkorja.
Ne verjamem, da so boljši lešniki, po moje je dodan umeten okus. Tako kot v Milko. Primerjala sem zeliščne namaze včeraj. 2 paketa trgovinske znamke staneta manj, kot eden od znanega Slo proizvajalca. Številke enake, trgovinski je imel sicer 0,2 gr soli več, kar je razlike 2 gr na kilo, sta imela pa oba enako maščob in sladkorja.
[/quote]
Kaj pa sestavine? Te so pomembne, ko se določa kakovost izdelka. Hranilne vrednosti o sami kakovosti ne povedo ničesar. Zato je tudi zame ta aplikacija čisto brezveze.
Kaj pa sestavine? Te so pomembne, ko se določa kakovost izdelka. Hranilne vrednosti o sami kakovosti ne povedo ničesar. Zato je tudi zame ta aplikacija čisto brezveze.
[/quote]
Itak da pogleda človek tudi sestavine. Aplikacija pač pokaže, da ne glede na ceno in proizvajalca, so ključni parametri povsod enaki. Vsi dodajajo preveč soli, preveč sladkorja in so premastni.
Jaz sem si pač včeraj vzela čas in sem malo skenirala po policah. Saj razumeš poanto, ane?
Itak da pogleda človek tudi sestavine. Aplikacija pač pokaže, da ne glede na ceno in proizvajalca, so ključni parametri povsod enaki. Vsi dodajajo preveč soli, preveč sladkorja in so premastni.
Jaz sem si pač včeraj vzela čas in sem malo skenirala po policah. Saj razumeš poanto, ane?
[/quote]
Ne, v bistvu je ne razumem. OK imaš preveč časa in mal skeniraš izdelke.
Poanta je drugje. Tudi, če imata dva izdelka enake hranilne vrednosti je lahko eden bistveno kakovostnejši od drugega in izdelek z bolj neugodnimi hranilnimi vrednostmi (npr. več maščobe, sladkorja), je lahko kakovostnejši od tistega z recimo boljšo hranilno sestavo. Tega ta aplikacija ne upošteva, zato je, vsaj zame, neuporabna.
Ne, v bistvu je ne razumem. OK imaš preveč časa in mal skeniraš izdelke.
Poanta je drugje. Tudi, če imata dva izdelka enake hranilne vrednosti je lahko eden bistveno kakovostnejši od drugega in izdelek z bolj neugodnimi hranilnimi vrednostmi (npr. več maščobe, sladkorja), je lahko kakovostnejši od tistega z recimo boljšo hranilno sestavo. Tega ta aplikacija ne upošteva, zato je, vsaj zame, neuporabna.
[/quote]
Navedi primer – ker jaz ne razumem, kako je lahko neko živilo kakovostnejše, če ima višjo vrednost nasičenih maščob, soli in sladkorja?
en keks iz polnozrnate moke, masla, slajen z navadnim cukrom je kakovostnejši od keksa iz navadne moke s palmovo maščobo in aspartamom namesto cukra.
[/quote]
Zakaj že?
Telesu škodujejo prevelike količine maščobe, sladkorja, pa polnozrnata moka ima več kalorij, torej povečuje možnost debeljenja…, no aspartam mogoče res izstopa (čeprav v primerjavi s pesticidi v polnozrnati moki niti ne)