Transformacija pogodbe iz določenega v nedoločen čas
Pozdravljeni.
Zanima me sledeče. Dne 31.08.2010 mi je pretekla pogodba o zaposlitvi za določen čas. Danes (01.09.2010) pa sem prišel v službo, ker delo normalno opravljam naprej – še več: dobil sem celo dodatne delovne zadolžitve, le pogodbe nisem dobil v podpis in sploh ne vem, če so jo v kadrovski službi pripravili. Nihče pa mi nič ni rekel na to temo.
Pri nekem pravniku sem se pozanimal in baje lahko sedaj zahtevam pogodbo za nedoločen čas (po ZDR). Ali je to res? Ali lahko delodajalec potem, ko me mora za stalno zaposliti na takšen način, sproži proti meni postopek odpovedi zaposlitve? Z delodajalcem sem namreč v dobrih odnosih in ne vem, kaj mi je storiti.
Prosim za kakršen koli nasvet na to temo. Hvala.
Pozdravljeni,
pravilno ste informirani.
Po določbah Zakona o delovnih razmerjih se načeloma sklepa pogodba za nedoločen čas. Pogodba za določen čas je urejena v poglavju o posebnostih pogodbe o zaposlitvi in se lahko sklene le iz razlogov, ki so določeni z zakonom.
V vašem primeru, ko obstajajo elementi delovnega razmerja, nimate pa sklenjene pogodbe o zaposlitvi v pisni obliki, velja domneva obstoja delovnega razmerja.
V 10. čl. ZDR je tudi določeno, da se v primerih, ko pogodba o zaposlitvi za določen čas ni sklenjena v pisni obliki ob nastopu dela, domneva, da je pogodba sklenjena za nedoločen čas.
Kadarkoli v času trajanja vašega delovnega razmerja lahko zahtevate izročitev pisne pogodbe.
Forum je zaprt za komentiranje.