Trden les za masivno mizo
Načelno ima QBR prav, vendar bo drenov les v debelini za mizi nemogoče dobiti!
Včasih so mize delali iz Javorovega lesa. Ni tako trd, je pa bajno lep in hudičevo drag!
Če dobiš javor rebraš, mize pod jurja ne bo!
https://www.gozd-les.com/novice/rezultati-12-drazbe-lesa-slovenj-gradcu-2018
On o masivni mizi, ne o letvicah in laminatu!
Drgač pa mizo komot tud iz pršuta nardiš!
[/quote]
Če je pravilno zlepljeno, bo večina mislila, da je to masiven les. Trdno kot kamen in stabilno.
Sicer pa, plošča zgolj iz masivnega lesa je zanič, Se zvija in poka, pa še leglo za črvičke je. Je pa odlična za v peč, če zmanjka drv. To je pa res.
Če je pravilno zlepljeno, bo večina mislila, da je to masiven les. Trdno kot kamen in stabilno.
Sicer pa, plošča zgolj iz masivnega lesa je zanič, Se zvija in poka, pa še leglo za črvičke je. Je pa odlična za v peč, če zmanjka drv. To je pa res.
[/quote]
Da ne poka in se ne zvija, je priporočljivo tudi masivo obdelat in zlepit, pa teh težav ni, oziroma so manjše. Odvisno spet od vrste lesa, prostora, vremenskih vplivov… Sam bi izbiral med javorjem in kostanjem.
Če je pravilno zlepljeno, bo večina mislila, da je to masiven les. Trdno kot kamen in stabilno.
Sicer pa, plošča zgolj iz masivnega lesa je zanič, Se zvija in poka, pa še leglo za črvičke je. Je pa odlična za v peč, če zmanjka drv. To je pa res.
[/quote]
Enkrat, ko bo čas in dobra volja, ti bom kaj o lesu povedal!
Jedro navzkrižno lepljeno iz več plasti, čez to jedro pa se lepi izbrane kose, lahko tudi kot mozaik. Površinska plast naj bo debela od 5mm do največ 12mm. Kar je pretirano masivno se krivi in poka, je dražje za izdelavo in slabše kvalitete izdelek. Lepljenje je danes poceni, ni pa vsak tega sposoben narediti.
Da ne poka in se ne zvija, je priporočljivo tudi masivo obdelat in zlepit, pa teh težav ni, oziroma so manjše. Odvisno spet od vrste lesa, prostora, vremenskih vplivov… Sam bi izbiral med javorjem in kostanjem.
[/quote]
Javor in kostanj nimata dost skupnega, je pa kostanj dolgotrajna reč ( marsikje so še kosatnjevi koli in stebri po vinogradih, ki najbolj kljubujejo vremenu), hrast prav tako, če je zaščiten, oreh tudi.