Trdi disk
Imam računalnik Celeron 300, z diskom FUJITSU 3,2 GB(ima slabe sektorje).Zanima me, če bi jaz zdaj kupil nov disk ali je vseeno kakšno firmo kupim in vseeno koliko GB ima ta disk?
Za današnje razmere je tvoj disk majhen. Predlagam IBM-ov disk, ki naj bo dovolj hiter. Velikost pa sam presodi, odvisno za kaj rabiš pc, ampak najmanj 20 GB, cene padajo.
Dobra varianta sta tudi 2 diska, za rezervo, če eden odpove, lahko takoj delaš naprej na drugem, uporabiš 2 operacijska sistema ipd.
20 GB IBM disk z 7200 obrati prodajajo nekateri na bolhi 0d 15 000 do 18 000 SIT, nekateri od teh so tudi še čist novi z garancijo.Najbrž bom kupil IBM-ovega z 20 GB.
Pazi pri cenah. Novi diski imajo med sabo zelo blizu cene, tako da za nekaj 1000 SIT več dobiš 40GB disk. Pazi na število vrtljajev – diskov s 5400 o/min čez nekaj časa ne bo več, se pa pozna razlika pri hitrosti.
Pa še nekaj: obstaja velika možnost, da ga tvoja sedanja plošča brez BIOS update ne bo znala nasloviti celotne količine diska (v najslabšem primeru, če ni zadnje verzija BIOSA na voljo) boš potreboval IDE kontroler v PCI vodilu, saj je smotrno nov disk priklopit preko UDMA 66/100 kontrolerja (če takega že nimaš na osnovni plošči).
Pa lep pozdrav, Bojč.
Robi, samo IBM ne kupit, ker njihovi modeli 50% crkujejo! Kar je pa “malo” preveč. Raje Maxtor.
ej sam IBM diska ne kupt, to se boš tko za…., poznam že ful folka ki jim je crknu IBM.
Sam mam Seagate pa tud ta ni kej preveč dobr, tko da predlagam Maxtorja kot ti je že reku Alien.
LP
Ah, fantje, dajte no… Koliko pa je po vašem mnenju življenjska doba povprečnih diskov, ki so pri nas na trgu? Imel sem že razne znamke, še vsak je enkrat začel škripat. Pomislimo malo na to, kaj vse danes posnamemo nanj, kako glomazno je vse postalo. Saj je dobro, da še prej ne crkavajo.
Zaradi vedno večjih hitrosti in zmogljivosti tudi diski postajajo manj kvalitetni (morda se motim?) To je danes že potrošni material. Primer: za HP kartuše daš skoraj 20000, pa nihče ne jamra, disk je kakega jurja več.
Menim, da je vse odvisno od srečne roke, tako kot pri izbiri ženke ali avtomobila. Cene profesionalnih diskov so gotovo dosti višje.
Forum je zaprt za komentiranje.