Treecelet mi diši po prevari
Nekaj mi ne gre v glavo s temi trenutno “popularnimi” zapestnicami in sajenjem dreves. nekaj tuja firma novači mlade prek socialnih omrežij, da s vskao prodano zapestnico pasadijo drevo na koncu svet (pač tam, kjer ne veš, da ga res), potem tudi ponujajo influencerjem oz. vsem, ki iamjo več kot 3.000 sledilcev, enkrat na mesec zastonj zapestnico, samo da jo objavijo in da delajo reklamo za to,….to je vsekakor samo dobra trgovina z zapestnicami in nima nič skupaj z nekim naravovarstvenim namenom. Kdo pozna ozadej?
https://treecelet.com/?fbclid=IwAR2lbBGosa03vAZcGtZ1DuHf0IIMRUwbsPTVUR43CGU4-hNrQHsDJyD0HUk
Tudi Pahor se je pojavil z njo:
https://www.google.com/search?q=treecelet+pahor&rlz=1C1VFKB_enSI739SI739&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwias9ezgcvjAhVMzKQKHWVvALsQ_AUIESgB&biw=1745&bih=961#imgrc=mJbgTsk-Hq-uSM:
Malce je res čudno vse skupaj. Že samo eno dejstvo.
Na spletni strani imajo napisano, da so posadili že 33740 dreves.
Cena za eno posajeno drevo je od $0.10 do $0.35 centov.
Kar pomeni, da bi donirali od $3374 do $11809.
Če bi bila vsaj srednja številka, bi spadali pod tiste, ki so donirali že več kot $5000 in bi spadali v eno nivo donatorjev višje, pod Seedling Partners: https://edenprojects.org/partners/.
Koliko je pa denarja, ki je šel njim v žepe pa ne moremo vedeti.
Če bi želeli, da je zadeva clean, bi morali odpreti novo podjetje in transparentno delati z vsemi podatki. Od tega koliko gre za oglaševanje, njihovo delo itd..
Oziroma saj piše. Ena zapestnica v znesku 25 € posadi 5 dreves.
Naj še enkrat spomnim, na uradni strani partnerjev piše, da posaditev enega drevesa stane od $0.10 do $0.35. Kar pomeni, da oni dajo za posaditev 5-ih dreves povprečno 1.01 € (pretvorjeno iz dolarjev).
Na vsak nakup pride še dodatnih 1,9 € poštnine, katero pravijo da polovico krijejo oni. Ampak tudi če prišteješ še kuverto z mehurčki, je cena absolutno precej manjša kot 3,8 €.
Na drugi strani je cena zapestnice od 1 – 3 € in seveda, nekaj dajo še za oglaševanje, čeprav glede na zgodbo, je oglaševanje oziroma cena na nakup zelo nizka.
Od ene prodane zapestnice gre torej velika večina v žep, en drobiž pa fundaciji.
Ni pošteno, da se ta način izkorišča.
P.S. možno, da sem kakšen preračun naredil narobe, ali da sem na splošno sliko narobe videl in seveda če je temu tako, bi bil vesel opombe/popravka.
Jaz kupujem zapestnice kjer za vsako zapestnico uničijo drevo. Ker verjamemo da preveč dreves -> preveč kisika -> hiperventilacija. Kličemo se Buteyko breathing gang, kakorkoli…
Mislim da so te anti drevesne zapestnice od iste firme zapestnic. Je pa res da veejetno vec ljudi kupi Treecelet kot Timbeeeercelet.
Pozna kdo te fante, ki promovirajo zapestnice, ker slika z njihove uradne strani prikazuje zaposlene v Mizarstvu Horvat iz Domžal. Kdo ve, če ti zaposleni na sliki vedo, da jih promovirajo kot sadilce dreves?
Mizarstvo Horvat Domžale
https://treecelet.si/o-nas
Jaz pa v tem vidim eno lepo spremembo v podjetniškem razmišljanju. Oni vsaj vrnejo nazaj in donirajo, kakšen koli znesek pač že. Takih podjetij res ni veliko.
Sem pa tudi jaz kar precej prebral o njih in pod “O nas” piše, da je treecelet izhaja iz mizarstva, tako da je to ena in ista firma. Kar v bistvu tudi pomeni, da je to čist slovenska zadeva. Tudi tista fotka, če prav razberem, je kolektiv mizarstva in pa tudi fantje, ki furajo treecelet.
Jih tudi spremljam na facebooku in instagramu in imajo zelo dobre in poučne vsebine, po mojem gre del denarja tudi v to, kar je v bistvu dobro, da več ljudi izve o problemih.
Tako da ja, moje mnenje: men so kul in podpiram njihovo razmišljanje in si želim, da bi bilo več podjetij takšnih, ki vrnejo več kot vzamejo. Verjamem pa, da tudi zaslužijo. Ampak zakaj pa ne. Če delaš, se spodobi, da dobiš plačo. In če nekdo dobiva plačo, da poleg svoje službe naredi še kaj koristnega, nimam s tem nobenih problemov. Večina je plačanih za to, da uničujejo.
Kot sem izvedela iz prve roke, zapestnice kupujejo na Kitajskem po smešni ceni (nekaj centov) in jih tukaj prodajajo. Nimam nič porti da jih prodajajo, samo lahko bi jih pa vsaj sami delali ali pa kakšna lokalna izdelovalka, ki jih pri nas res ni malo – ampak kot povsod gre tudi tukaj izključno za zaslužek in zavajajoče oglase.
Vidim, da imajo kar dobro razdelano rubriko s pogostimi vprašanji:
https://treecelet.si/pogosta-vprasanja
Tole imajo napisano, kje so izdelane … Očitno lokalnega proizvajalca za dovolj zapestnic niso našli in ga iščejo. Citat iz strani:
“V osnovi, kot si že lahko prebral/a v rubriki O nas, smo mi CO2 nevtralni mizarji z več kot 50-letno tradicijo in nimamo ne surovin ne znanja za izdelavo zapestnic. Zato smo iskali ljudi, ki to obvladajo.
Iskali smo lokalnega proizvajalca, toda na našo žalost nam nihče ni mogel omogočiti količine, ki bi zadostovala našim potrebam. Zato smo morali poiskati proizvajalca na Kitajskem. Toda pri iskanju našega partnerja nikakor nismo iskali najcenejšega! Kot socialno in okoljsko odogovorno podjetje smo imeli pri tem dve zahtevi:
1.) da nam proizvajalec (tudi s slikovnim gradivom) zagotovi, da imajo delavci dobre pogoje za delo in dostojne plače
2.) da proizvajalec kamne pridobiva na ekološko nevtralen način
Zato naše zapestnice stanejo 200{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več kot običajno, saj želimo imeti čim bolj pozitiven ekološki in socialni vpliv.
Ker kupujemo velike serije zapestnic, jih dobimo po nekoliko boljši ceni, kar nam omogoča, da na prodano zapestnico lahko posadimo več dreves, kot bi jih sicer.
Če poznaš lokalnega proizvajalca, ki bi nam lahko zagotovil večje količine zapestnic, nam sporoči na info@treecelet.si”
Da nimajo pri vsem tem našim lesom, stroji, ljudeh dovolj zapestnic – da zato morajo naročiti na Kitajskem, je popolnoma za lase privlečeno, če imaš vsaj 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} možganskih celic, štekaš v čem je štos….
Sicer pa temle mizarjem predlagam, da raje odprejo v svoji delavnici še linijo za izdelavo lesenih gčavnikov, zobnih ščetk in podobnih zadev (kot alternativa plastiki)…bodo s tem več naredili za okolje, kot pa tole kvazi sajenje drevse na drugem koncu sveta, samo zaradi biznisa.
poslovni model je torej tak:
od 25 + 1,90 EUR za zapestnico + poštnino donirajo 50 centov fundaciji za sajenje dreves, 50 centov dajo za zapestnico s kitajske in 1,67 EUR je poštnina (priporočeno pismo do 100 gramov – tele zapestnice ni treba pošiljat kot paket, kar pomeni, da imajo še pri poštnini profit, ne glede na to, da se hvalijo, kako častijo 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465})
torej?
natega
Je, ja. Fantje so financirali že več kot 200 000 dreves. Kolikor vem, jim je v manj kot letu uspelo projekt zagnati še po nekaj evropskih državah. Vsa čast!
Fantje, ne se dat. Saj veste, nikoli ni dobro. Vedno se bo našel nekdo, ki bo pljuval. Pa kaj pol, če od tega živite, hvala bogu. To je edino prav, da se spodbuja ljudi, ki razmišljajo v prid narave, ne pa da se bogati na račun uničevanja sveta. Super ste!
ah ja. seveda
lastna hvala cena mala, bi jaz rekla….
predvsem ste sami sebi pomagali
pravite, da delajo skupaj z eden reforestation project
https://edenprojects.org/partners/
tam stane do 20 centov, da posadiš drevo.
pravite, da z zapestnico, ki stane 15EUR (!) posadiš 3 drevesa
torej, pokasirate 15 EUR, od tega dajo 60 centov projektu, max 5 centov za cheapshit zapestnico s kitajske, ostalo pa sebi v žep. pravite, da s tem denarjem izobražujete ljudi. to pomeni, da enkrat na tri mesece posnamete video in ga objavite na instagramu.
zelo dobičkanosno
če vam je kdo nasedel….
tiste zapestnice, ki ste jih influencerjem potalali na instagramu ne štejejo