Trening in regeneracija
Redno treniram v domačem fitnesu zadnjih 6 let. Imam 49 let.
V zadnjem letu opažam, da sem kakšen dan enostavno brez energije. Zmorem samo kakšen pilates.
Po dnevu ali celo dveh počitka, pa zmorem tudi 90 in več min trening s težkimi utežmi popolnoma brez težav.
Nič ne koristi, če npr. en dan delam za zgornji del telesa, naslednji za spodnji.
Zmorem 3 dni treninga, nato 2 dni počitka, 3 dni treninga in spet počitek. Če počivam 2 dni imam pitem naslednje 3 dni energije in moči za izvoz.
Prvi dan po 48h počitku niti po 2eh urah dejansko nisem utrujena.
Še leto nazaj sem po 1h trenirala 6 dni na teden in 7.dan počivala.
Razmišljam, sa so to znaki staranja, predmenopavze.
Drugih znakov nimam.
Me zanima, kako trenirate tiste okoli 50.leta.
Hvala
No, 30.03.2025 ob 10:59
Hormoni.. spremljaj ciklus, prilagodi treninge glede na ciklus, prav tako hrano in počitek. Vse drugo, verjemi. Na spletu imaš ogromno info o tem.
Razumem. Mi je vseeno nenavadno, da mi wnergija tako zaniha. Pred nekaj časa je bila nekajo konstantna, oziroma v manjših odstopanjih. Sedaj pa kakšen san dejansko poleg ostalih obveznosti ne zmorem praktično nic, potem pa lahko karikirano gore premikam.
Več časa za regeneracijo v oredmenopavzi, 30.03.2025 ob 11:02
Razumem. Mi je vseeno nenavadno, da mi wnergija tako zaniha. Pred nekaj časa je bila nekajo konstantna, oziroma v manjših odstopanjih. Sedaj pa kakšen san dejansko poleg ostalih obveznosti ne zmorem praktično nic, potem pa lahko karikirano gore premikam.
Poznano. Hormonsko nihanje. Lahko si pomagaš s čaji in dodatki, da poskusiš ponovno doseči ravnovesje, a to je tek na dolge proge.. predvsem razmisli o znižanju kortizola, ki ga telo ustvari z visoko intenzivno vadbo. Meri utrip, ohranjaj tisti pas nizke do srednje intenzivnosti, kar ti pilates dejansko nudi, tudi z lahkimi utežmi pa dolga hoja. Vse kar je več, postane hitro preveč in te vrže iz ravnovesja. Obstajajo terapije, predpiše ginekologinja, ampak jaz se nisem odločila za to. Sem šla po naravni poti. Komplet življenjski stil je treba spremeniti, upočasniti, počivati in spati določene dni v mesecu tudi več kot 10 ur!
Ne treniramo.
Trenirale smo v najstnistvu, v 20ih in jaz osebno do 30., vecina pa se v 30ih, potem pa otroci in deuzina, dokler je se rodna doba in ko enkrat nehas trenirat, redke pridejo nazaj, pa se te, ce so rodile v 20ih.
Zdaj se le se rekreiramo, vsaj vecina, nekatere res se trenirajo v kaksnih veteranskih ligah, a se njihovi treningi bistveno razlikujejo od tistih v casu, ko je telesna moc na vrhuncu.
Zakaj izcrpavas svoje telo? Tezko verjamem, da si profesionalka v teh letih in da zivis od sporta. Torej, kaj te zene v izcrpavanje telesa?
ne treniramo, 30.03.2025 ob 11:36
Ne treniramo.
Trenirale smo v najstnistvu, v 20ih in jaz osebno do 30., vecina pa se v 30ih, potem pa otroci in deuzina, dokler je se rodna doba in ko enkrat nehas trenirat, redke pridejo nazaj, pa se te, ce so rodile v 20ih.
Zdaj se le se rekreiramo, vsaj vecina, nekatere res se trenirajo v kaksnih veteranskih ligah, a se njihovi treningi bistveno razlikujejo od tistih v casu, ko je telesna moc na vrhuncu.
Zakaj izcrpavas svoje telo? Tezko verjamem, da si profesionalka v teh letih in da zivis od sporta. Torej, kaj te zene v izcrpavanje telesa?
Pred 40.sem se ukvarjala s kardio. Vmes enih 10 let ne.
Vendar pa mišice po 40. brez treninga z utežmi propadajo.
Uživam v tem. Namesto gledanja tv zvečer, grem v domači fitnes.
Več časa za regeneracijo v oredmenopavzi, 30.03.2025 ob 11:42
Pred 40.sem se ukvarjala s kardio. Vmes enih 10 let ne.
Vendar pa mišice po 40. brez treninga z utežmi propadajo.
Uživam v tem. Namesto gledanja tv zvečer, grem v domači fitnes.
Utezi, kardio, nima veze, treniras ko si mlad, rekreiras se po 40., predvsem se pa ne izcrpavas.
Moje soigralke so v regeneraciji telesa opazale velike razlike pri 25 in 35, sama sem videla razliko med 20-25 in 30, pa je clovek pri 30 definitivno se mlad!
Ti bi pa pri 50 rada imela hitro in ucinkobito popolno regeneracijo telesa kot pri 25?! Ne gre!
Absolutno je odlično da delaš vaje za moč po 40 letu. Tudi jaz jih. Morale bi jih vse ženske. Kar ti hoče predhodnica povedat pa je da ne moreš na enak način trenirat in funkcionirat celo življenje, ker se telo spreminja. Kar ti je bilo ok pred 10 leti, ni nujno da bo ok zdaj. Treba je poslušati svoje lastno telo in se ravnat po njem. Lahko da preveč izčrpuješ telo, lahko da narediš preveč vaj s previsoko težo. Jaz pri sebi vidim, da je veliko bolje če pri zadnjem setu ponovitev, zmanjšam težo. Po končanih vajah pa obvezno naredim še raztezne vaje.
Upad energije in daljši čas regeneracije je deloma odvisen tudi od prehrane. Tukaj ženske delamo največje napake ker pazimo na vsako kalorijo in s tem izčrpujemo telo. In v bistvu potem z vajami za mišice dejansko izgubljamo mišice. O načinu prehrane pred in po treningu je napisano veliko. Preberi si. Lahko si poiščeš občasno pomoč osebnega trenerja. Da pregleda prehrano in vaje in ti potem svetuje. Jih je kar nekaj dobrih.