Trenja
aja pa bili smo tam po smrti očeta. Mami niti žemlje ni mogla kupit zase za malco med delom ki je v 90 letih stala 20 tolarjev, in bili smo tam ko sva oba z bratom nosila obleke ki so nam jih dali drugi ljudje, zato vem kako se počutiš tudi ko prides v šolo z “novimi” oblekami in te sprašujejo vrstniki in drugi otroci od kje ti pa to, aja kje si pa kupu kok je pa stalo, pa se ti smejijo ker tisto kar nosiš ni po modi ampak že daleč izven, tti pa si srečen ker imaš nekaj za oblečt (kar sva dobila sva se vedno razveselila) in nesrečen hkrati ker vidiš kako se ti drugi posmehujejo ker ne razumejo. Tudi to boli. Morda je kdo od mojih vrstnikov na tem forumu in bere tole in upam da ga bo vsaj malo sram. Večini pa iz osnovne šole nimam kaj povedat, le pozdrav jim namenim če jih srečam. V srednji šoli pa je bilo malo bolje, ampak še vedno so bili taki ki so te potrli tako zelo da marsikatero noč si spal v solzah.
Upam da ko bom imela svoje otroke, da mi jih bo uspelo vzgojit tako da ne bodo prizadeli drugih in da bodo vedeli da vsi nimajo enakih možnosti, pa niso sami za vse krivi, niti njihovi starši.
Pa še to, da se kdo ne spotakne na to kar sem napisala o oblekah. Saj ljudje ti dajo, si vesel, ampak za v šolo pa kot otrok, še posebaj ko odraščaš moraš bit še kako previden kaj oblečeš. Ker oblečeš obleko ki vsaj malo “diši” po takratnih standardih da zbadanja niso prehuda. Tega se vsi ne zavedajo. Ravno tako si zbirčen, pa ne toliko zaradi sebe, zaradi drugih ki ti ne dajo miru, eni nikoli ne odnehajo. Takrat moraš vstat in se jim upreti.
Sedaj je bolje, obleke si kupjem sicer sama ampak še vedno še kako gledam koliko kaj stane in moja omara se vse prej kot lomi pod težo lepih in modernih in ne dragih oblačil. Sem pa vsaj nečemu podobna in ljudje nimajo več toliko za gledat kaj imam oblečeno kot so prej.
Žal Trenj nisem videla in bi težko komentirala problem tiste mamice. Toda največkrat je problem v tem, da bi bilo te ljudi naučiti, kako zaslužiti denar in ne toliko v tem, da bi jim finačno pomagal.
Že star pregovor pravi: “Ne ribo, ribiško palico daj človeku in ga nauči, da si bo znal sam uloviti!”