Trg dela
Mogoče moje vprašanje ne sodi v ta forum, pa vendar poskušam.
In sicer študiram ob delu, trenutno predmet ekonomika in management podjetja. Trenutno imamo za nalogo odgovoriti na vprašanje: kaj bi se zgodilo na trgu dela (ponudbo predstavljajo iskalci dela, povpraševanje pa podjetja, ki iščejo delavce), če bi država želela določiti minimalno plačo, ki bi presegla ravnotežno ceno na trgu dela?
Če se katera spozna na te zadeve, bi prosila za njeno mnenje. Hvala.
Če želi država določiti minimalno plačo, ki presega ravnotežno ceno na trgu dela, se bo zgodilo naslednje:
Podjetja zaradi višjih stroškov ne bodo mogla obdržati sedanjega obsega zaposlenosti, zato bodo začela odpuščati delavce. Hkrati pa bo pri taki ceni dosti več delavcev iskalo zaposlitev. Rezultat je povišana neprostovoljna brezposelnost. (po predpostavkah klasične teorije)
Se strinjam z ariadne. Saj je logično – država bi določila višje minimalne plače, kot so tržne. Glede na to, si nekateri delodajalci ne bi mogli privoščiti tako drage delovne sile in bi začeli odpuščati. Odpuščeni delavci in brezposelni pa bi množično iskali delovna mesta. Porušilo bi se tržno ravnovesje.
Lepe praznike!
Se strinjam z vsemi. Dodala bi še to. Ne morejo vsa podjetja odpuščati delavcev. Zaposlenost sicer ima neki koeficient elastičnosti, vendar je treba razmišljati v drugi smeri. Vpliv zvišanja stroškov dela, vpliva na več načinov na gospodarstvo. Da ne filozofiram preveč o zmajšanju profita v delovno intenzivnih panogah v primerjavi s kapitalsko intenzivnimi, o padcu konkurenčnosti v svetovnem merilu, poglej še malo v kakšno knjižnico. Verjetno obstaja kaka literatura (diplomske, seminarske naloge, učbeniki, študije,…), kjer je vse popredalčkano.
Zanima me, ker tudi sama izredno študiram, v kakem smislu nalogo misliš. Mi imamo seminarske in izpite.
nisem študirala v tej smeri, ampak vseeno – postavljam moje mnenje za komentar vsem:
tovarne ne morejo kar odpustiti vseh delavcev, ker jih potrebuje za proizvodnjo, zato bi bile prisiljene delati z večjimi stroški in posledično višati cene svojih izdelkov. Zato bi bili na trgu nekonkurenčni, kar bi rezultiralo v slabših prodajnih rezultatih. Podjetje bi se kmalu znašlo v rdečih številkah in bi še tisti delavci, ki bi obdržali službo, ostali brez denarja, podjetje pa bi – ob nezviševanju prodaje – vse bolj padalo.
Ne strinjam se z napisanimi mnenji. Trg dela je specifičen zaradi cenovne neelastičnosti delovne sile (sindikati in podobno).
Ob povečanju minimalnih mezd bi se kratkoročno zvišale cene proizvodov in s tem inflacija.
Dolgoročno pa bi se povečalo povpraševanje po produkcijskih faktorjih, ki bi potrebovali manj delovne sile, zato pa bi potrebovali bolj šolano delovno silo.
Zato bi se spremenila struktura zahtevane izobrazbe delovne sile, po kateri proizvajalci povprašujejo.